Kutatások szerint a HPV infekció fontos rizikófaktora a rossz szájhigienia

2019. június 6.

Míg a human papillomavirus (HPV) fertőzést egyre gyakrabban hozzák összefüggésbe a világszerte növekvő számban előforduló oropharyngealis rákkal,addig mindezidáig egyetlen vizsgálat sem foglalkozott az oralis higiénia szerepével a HPV infekciók kialakulásában.

 

Amerikai kutatók vizsgálatai alapján a száj higiéniára kevésbé adó, illetve már szájüregi betegséggel rendelkező emberek sokkal inkább veszélyeztetettek a HPV fertőzéssel szemben.

 

A kutatás 3,439 (30-69 éves korosztály) résztvevő bevonásával történt, akiknek az oralis HPV-re illetve oralis egészségre vonatkozó adataik elérhetőek voltak a 2009-2010-es Natonal Health and Nutrition Examination Survey alapján. Az adatok elemzése során a University of Texas Science Center at Houson kutatói azt találták,hogy azoknál  a résztvevőknél akik rossz szájhigiéniáról számoltak be, 56 %-kal magasabb a HPV fertőzés prevalenciája. Akiknek parodontális betegségük vagy egyéb fogászati problémájuk volt, 51%-kal illetve 28%-kal magasabb ez a prevalencia. Emellett a szakértők összefüggést találtak az elvesztett fogak száma és az orális HPV fertőzés között.

 

Az eredmények alapján elmondható, hogy a rossz orális állapot egy önálló rizikófaktor az orális HPV infectió kialakulásában, függetlenül a dohányzási és oralis szexuális szokásoktól. „A közegészségügyi intézkedések céljai között kell szerepelnie az orális higiénia és egészség támogatásának kiegészítő intézkedésként a HPV asszociált szájüregi rákok megelőzésében.”-összegeztek a szakemberek. Emellett további kutatások szükségesek az összefüggések mélyebb megismerése érdekében.

 

Kutatások alapján a HPV fertőzések felelősek az orophyaryngealis daganatok 40-80%-ért. Ezek a daganatok korábban kifejezetten ritkák voltak, főleg a nagy dohányosok, és a nagymennyiségű alkoholt fogyasztók körében fordultak elő. Az utóbbi pár évtizedben az oropharyngealis rák előfordulási aránya drámai mértékben emelkedett a világ több pontján is, de legfőképp Európa és Észak-Amerika fiatal populációjában. Korábbi vizsgálatok is azt bizonyították, hogy ezt a növekedést a HPV fertőzések számának emelkedése okozza.

 

A „ Az oralis HPV fertőzés és  szájhigiénia kapcsolatának vizsgálata” című study augusztus 21-én a Cancer prevention Research Journal-ban jelent meg online.

forrás:dental.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.