Le a fogkővel

2019. május 5.

A plakk pedig a fogak felszínén kialakuló, összefüggő lepedék. A nagy része - a fogsor öntisztuló részeiről - beszédnél, étkezéskor lemosódik. Ami nem, az viszont még erős vízsugárral sem jön le, csak rendszeres és nagyon alapos fogmosással. És még úgy sem mindig.

 

A fogkő "kemény állományú lepedék" és "házilag" egyáltalán nem lehet eltávolítani. Leggyakoribb előfordulási helye az alsó fogak belső oldalai. A fogkő nem elsősorban a fogszuvasodás miatt veszélyes, hanem mert a fog tartószöveteit teszi tönkre. A fogkő miatt az adott területen megtelepedő étel- és baktériummaradékok, utóbbiak méreganyagai gyulladást okoznak.

 

A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Az íny gyulladását okozza, mely így elveszti egészséges, rózsaszínű színét, vörössé válik, megduzzad, és étkezés során, fogmosáskor, később spontán is vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri.

Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. A gyulladás a foggyökerek mentén fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra és a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, kopogtatásra, hidegre, melegre érzékenyekké válnak.


 

A fogágy betegsége (paradontosis) a laikusok körében vagy ínyvérzésként, vagy ínysorvadásként ismeretes. Valójában az egyik leggyakrabban elôforduló krónikus fertőző betegségről van szó, mely népbetegségnek tekinthetô. Egyik formája az ínygyulladás, amikor a folyamat még visszafordítható és nem érinti a fog tartószerkezetét. Másik - súlyosabb - eset az, amikor megfelelô kezelés elmaradása esetén a gyulladás már a fog rögzítő elemeire is ráterjedt; legsúlyosabb formájában komoly csontpusztulás is észlelhető és ez a fogak elvesztéséhez vezet.

A tünetek nem folyamatosan jelentkeznek, hosszabb stabil időszakok váltakoznak hirtelen rosszabbodásokkal. A betegek jelentős részének állapota évekig szinten tartható megfelelő kezeléssel.

A lepedékben - mechanikus dörzsölés hiányában - már néhány óra alatt is vastag bakteriális telepek képződnek, melyek olyan anyagokat termelnek, amiknek hatására az ínyszél védelmi rendszerei aktivizálódnak, az íny ödémássá válik és gyulladásos reakció lép fel.

A betegség legfőbb kiváltó okain (dohányzás, stressz, elhanyagolt szájápolás) legtöbbször tudunk változtatni, azonban azt is tudjuk, hogy előfordul, hogy a betegség folyamatosan rosszabbodik akkor is, ha "mindent megtettünk". Ennek magyarázata, hogy a fogágybetegség bizonyos fajtáinak létrejöttében genetikailag meghatározott gyulladáskeltő anyagok jelenlétével kell számolni. Akik egy bizonyos géntípust hordoznak, azoknál emelkedettebb a kockázat.

 

Megelőzés

 

A napi 3 alkalommal - főleg lefekvés előtt és az étkezéseket követően - végzett alapos, megfelelően hosszú ideig (legalább 3 percig) tartó fogmosással, valamint speciális fogkrém használatával a fogkőképződés megelőzhető, vagy legalábbis mérsékelhető. Ha mégis kialakult a fogkő, fontos, hogy azt minél hamarabb, rendszeresen - évente 3-4 alkalommal - szedessük le! Ha az íny és a csont is tönkremegy, azon már nem lehet segíteni.

 

A fogkő eltávolítása egy speciális, e célra szolgáló berendezéssel, ultrahangos depurátorral történik. A kezelés teljesen fájdalommentes, esetleg egy kis bizsergést lehet érezni a fogak mentén. A fogkő-eltávolítás után a fogak felszínének "homokfúvása" (természetesen nem homokkal, hanem egy e célra készülő speciális porral) és polírozása történik, hogy az így létrehozott simább fogfelszínen a fogkő nehezebben tudjon kialakulni.

A professzionális szájhigiéniás kezeléseket erre kiképzett dentálhigiénikusok végzik. Az ultrahangos fogkőeltávolítást követően "homokfúvó" berendezéssel tisztítják meg a fogfelszínt. A 20 m/sec. sebességgel áramló tisztító por a fogfelszín károsítása nélkül eltávolítja a legmakacsabb szennyeződést, foglepedéket.

A professzionális szájhigiénés kezelést évente 3-4-szer, de minimum kétszer javasolt igénybevenni, annak érdekében, hogy fogazatunk és a fogágy épsége és egészségessége megmaradjon.

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.