Lehet-e kezelni az fogínysorvadást házilag?

2022. augusztus 8.

A fogínysorvadás kezelése házilag nem megoldható.

 

Ha fogínyvérzést tapasztalunk, ami ugyebár a fogínygyulladás jele, akkor öblögethetünk antibakteriális szájvízzel vagy gyógyteával, és használhatunk speciális fogkrémet is, de ezek csak tüneti kezelésként működnek, a problémát nem fogják megoldani.

 

Fontos, hogy minél előbb felkeressük a fogorvosunkat, aki szakszerű kezelésben részesít minket.

 

Otthon elsősorban csak a fogínysorvadás megelőzésért tudunk tenni, de abban viszont nagy szerepe van megfelelő szájhigiénia kialakításának.

 

A fogköz tisztítás is fontos tényező, hogy a lepedéket maradéktalanul el tudjuk távolítani.

 

Ehhez használhatunk fogselymet, fogköz tisztítókefét vagy szájzuhanyt is. A szájzuhany vizébe érdemes egy kupak antibakteriális szájvizet is tenni, így segíthetjük a sérült vagy gyulladt íny gyógyulását. 

 

Fogínysorvadás elleni fogkrém

 

A fogínysorvadás elleni védekezésben a megfelelő fogkrém kiválasztása is nagyon fontos tényező. Olyan fogkrém, ami meggyógyítja a fogínysorvadást, nem létezik, azonban olyan van, amely a megelőzésben, illetve az utókezelésben lehet a segítségünkre.

 

A Paradontax, a Triclosan vagy a Lacalut Med olyan fogkrémem, melyek segítenek eltávolítani a lepedéket, megőrizni a fogíny és a fogak egészségét, ráadásul fertőtlenítő-gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaznak.

 

Léteznek ecsetelő készítmények is, melyek lehetnek gyógynövényes és antibiotikumos fajták is. Az antibiotikumos készítményeket súlyos fertőzés esetén érdemes bevetni.

 

Az ecsetelők használatakor mindenképp kövessük a használati utasításban leírtakat. Az ecsetelést érdemes fogmosás után elvégezni.

 

Gyakran feltett kérdések ínysorvadásról

 

Melyek a fogínysorvadás első tünetei?

 

Mivel a fogínysorvadás sokáig tünetmentes, így nehéz észrevenni. Az első tünet, amire érdemes figyelni a duzzadt, érzékeny, vörös íny, amely a kezdődő fogínygyulladás jele is lehet. A fogínyvérzés, a zsugorodó íny és a kellemetlen szájszag is árulkodó tünet.

 

Létezik fogkrém fogínysorvadás megelőzésére?

 

A Paradontax, a Triclosan vagy a Lacalut Med fogkrémek segítségünkre lehetnek abban, hogy megelőzzük a fogínysorvadás kialakulását, ugyanis ezek a fogkrémek amellett, hogy segítenek eltávolítani a lepedéket még fertőtlenítő-gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bírnak.

 

Meggyógyítani nem tudják a fogínysorvadást, de segítenek a megelőzésben és az utókezelésben is.

 

Milyen fogínysorvadás ecsetelők léteznek?

 

A fogínysorvadás kezeléskor ecsetelőket is használhatunk, ezeket két csoportba sorolhatjuk.

 

Vannak gyógynövénykivonatot tartalmazó ecsetelők, mint például a Gingisol Plusz fogínyecsetelő oldat, mely mirhakivonatot és fahéjolajat tartalmaz, melyek köztudottan gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

 

Ha azonban a baktériumfertőzés túlságosan agresszív, akkor inkább az antibiotikumos ecsetelőket érdemes használni.

 

Ezeket orvos írhatja fel nekünk, ha szükségét érzi egy agresszívabb kezelésnek. Az ecsetelőket mind fogmosás után, a használati utasítást betartva használjuk, mely kitér az adagolásra, és használat gyakoriságára is.

 

Hogy működik a fogínysorvadás gyógyszeres kezelése?

 

Gyógyszeres kezelésre nem minden esetben van szükség. Ha mégis, akkor ez általában antibiotikum-kúrát fog jelenteni, melyet metronidazole és az amoxicillin tartalmú gyógyszerekkel szoktak javasolni.

 

Hogy melyik készítmény ideális a számunkra, azt a fogorvos fogja eldönteni, és felírni.

 

Mivel a baktériumok hajlamosak ellenállóvá válni az antibiotikumokkal szemben, ezért az ilyen kúrákat csak rövidtávon, pár napos kezelések formájában szokták javasolni.

 

Szódabikarbóna tényleg hatásos fogínysorvadás ellen?

 

Szódabikarbóna tökéletes megoldás az ínysorvadás megelőzésére.

 

Egy pohár vízben oldajunk fel nagyjából egy kanálnyi szódabikarbónát és dörzsöljük be vele az ínyünket. Ezután pedig mossuk meg a fogunkat fogkevével.

 

Szódabikarbónával el tudjuk pusztítani a szájunkban lévő baktériumokat és nem mellesleg a rossz szájszagot is meg tudjuk szüntetni.

 

Kezelhető a ínysorvadás vitaminnal?

 

Bár a fogínygyulladás kialakulásában szerepet játszhat vitaminhiány is, a fogínysorvadás vitaminnal nem kezelhető, és nem is visszafordítható.

 

Ugyanakkor a megelőzésben fontos szerepe lehet a vitaminoknak is, ezért a megfelelő táplálkozásra és vitaminbevitelre is törekedni kell. A fogazat szempontjából a B3-, a D- és a C-vitamin a legfontosabb.

 

Visszafordítható a fogínysorvadás?

 

Megállítani, és a súlyosbodását megakadályozni viszont meglehet a megfelelő kezelésekkel és szájápolással, illetve bizonyos beavatkozásokkal a felszívódott fogíny visszaállítható.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.