Lehet Önnek kellemetlen a lehelete?

2019. szeptember 9.

A kellemetlen lehelet párkapcsolatot, barátságot tehet tönkre.

 

Az egyik érzi, míg a másik nem is tud róla. Kínos. Kellemetlen. Mit lehet tenni? Hogyan beszélhetünk sértés, sérülés, megbántódás veszélye nélkül a másikkal egy ilyen kellemetlen problémáról?

 

Az első és legfontosabb, hogy gondoljuk át, mit szeretnénk elérni? Miért fontos nekünk, hogy tudassuk a másikkal a problémát?. Ha Ön az, aki érzi, de nem meri megmondani, az első lépés annak tudatosítása, hogy igen, benne van a pakliban, hogy a másik megbántódhat. Ezért a következő lépés annak eldöntése, hogy mennyire fontos Önnek ez a kapcsolat.

 

Ha fontos a kapcsolat, akkor bátran vágjon bele! Ha egy kapcsolatban van szeretet, ha a kapcsolatnak van mélysége, akkor a kommunikációban meglesz az az alázat, ami segíteni fog abban, hogy a másik ne bántásként, hanem segítségként értékelje tettünket.

 

Mi lehet a kellemetlen lehelet hátterében? Mit jelez ez a tünet?

 

A kellemetlen lehelet jelzés! Valamire fel akarja hívni a test a figyelmet! A kellemetlen szagok elsődleges forrása a baktériumok gázai. E gázok jöhetnek a bélrendszerből, ebben az esetben gasztroenterológiai vizsgálatra lehet szükség. A legtöbb esetben azonban a fogak vagy a fogíny megbetegedéseiben aktív szerepet játszó baktériumok gázai felelősek a kellemetlen szagokért.

 

Amennyiben a kellemetlen szagok hátterében fogászati megbetegedés van, az alábbi, leggyakoribb elváltozásokra gondolhatunk. Ezek szinte mindegyike aránylag könnyen orvosolható mindennapi fogászati kezelésekkel:

 

Fogínygyulladás

 

Ez a leggyakoribb oka a kellemetlen leheletnek. Egy egyszerű, banális fogínygyulladás már attól kialakulhat, ha 2-3-szor kihagyjuk a fogmosást. A baktériumok a lepedékben felszaporodnak, a fogíny gyulladttá válik, a gázok máris termelődnek...

 

Fogszuvasodás

 

Szintén gyakori ok a fogszuvasodás. A szuvas fog belsejében számtalan kellemetlen gázt termelő baktérium szaporodik fel… A rohadó fogszövet bizony nem virágillatú…

 

Fogkövek

 

A fogkövek rücskös, porózus felszíne tele van baktériumokkal. A fogkövek irritálják a fogínyt, az hamar begyullad. A fogínygyulladás pedig, mint írtam, a leggyakoribb oka a kellemetlen leheletnek.

 

Lepedék, rossz fogmosási technika

 

Fogat mosni bizony alaposan kell. Ha nem vagyunk elég fegyelmezettek, ha nem tisztítjuk meg a fogközöket, akkor a fogak felszínén lepedék marad. A lepedék pedig lényegében ételmaradék és baktériumok puha keveréke. Érdemes kipróbálni, hogy egy alapos fogmosást követően egy interdentális kefével benyúlunk valamely őrlőfogaink közé, és kicsit átmozgatjuk a kefét. Kihúzzuk, megszagoljuk… Hm... Most már Ön is teljesen biztos benne, hogy muszáj lesz minél többet interdentális kefét használnia, ugye?

 

Rossz fogpótlás, rosszul záró fogkorona

 

A fogpótlások, koronák, hidak, fogtömések nem szólnak örök életre. Ezek idegen anyagok, melyeket valamilyen módon ragasztania kell a fogorvosnak a fogszövethez. A ragasztás elfáradhat, a pótlás alá baktériumok és lepedék kerülhet. Amennyiben ez megtörténik, a baktériumok elérik a fogszövetet, ott fogszuvasodás indulhat el. A fogpótlásokat, fogtöméseket tehát időnként ellenőriztetni kell. Ha a kellemetlen lehelet mellé kellemetlen íz társul egy-egy fog mellől, szinte biztos, hogy valami régi restauráció kezdi felmondani a szolgálatot!

 

Fogágygyulladás, mély fogínytasakok

 

A mély fogínytasakokban már anaerob baktériumok is tenyésznek, ezek szaga szintén nagyon kellemetlen. A felszíni ínygyulladás a mély tasakokban levő fogágygulladással kombinálva igazán kellemetlen szagot áraszt. Bizony nagyon fontos ilyen esetben felkeresni a fogorvost!

 

Mit tegyünk tehát kellemetlen lehelet esetén?

 

Tekintsük segítő jelnek kellemetlenség helyett!

 

Szeressük, tiszteljük hasznos és okosan kitalált testünket, amely képes arra, hogy a legkisebb probléma esetén okosan, jelezzen nekünk! Ne bagatellizáljuk el, figyeljünk oda a testre az őt megillető figyelemmel. Testünk egy van, kijár neki a megtisztelő figyelem és a szerető gondoskodás!

 

Mossunk alaposan fogat!

 

2 perc reggel és 2 perc este alapos, soft vagy ultrasoft fogkefével, körkörösen masszírozva a fogakat és a fogínyt is. A fogínyt is meg kell mosni, nem csak a fogak rágófelszínét! A fognak van fognyaka is, amely az ínyből bújik ki, ezt is nagyon alaposan, türelmesen és puha fogkefével masszírozzuk át. Használjunk interdentális kefét, superflosst vagy fogselymet! Takarítsuk ki a fogak közti réseket is alaposan. Legjobb módszer: 2 perc fogmosás után interdentális fogkefével történő tisztítás, majd ismét fogmosás kb. 1 percig.

 

Ha a kellemetlen lehelet azután is megmarad, hogy igenis alaposan és fegyelmezetten mosunk egy ideje fogat, jelentkezzünk be fogorvoshoz!

 

Mit tesz a fogorvos vagy dentalhigiénikus a kellemetlen lehelet és szagok megszüntetésére?

 

Egy alapos fogászati vizsgálat nagy valószínűséggel megadja a kellemetlen lehelet okát. Bizonyos esetekben a fogak és a fogíny teljesen épek, ebben az esetben gasztroenterrológus szakemberhez kell fordulni további kivizsgálást kérve.

 

Ha az ok fogínygyulladás, fogszuvasodás stb. akkor elindulhatnak a fogászati kezelések:

 

A legegyszerűbb esetben a kezelés egy alapos ultrahangos fogkő eltávolítás. Amennyiben az egyszerű fogínygyulladás jelei mellett fogágypusztulásról is szó van, úgy további kezelésekre lehet szükség.

 

Ha a háttérben fogszuvasodás áll, vagy régi fogtömés fogkorona probléma, akkor első lépésként precíz kezelési terv készül, amelynek alapján részletesen meghatározza a fogorvos a kezelés lépéseit és folyamatát. Innen már csak Önön múlik, mikor induljon el a kezelés...

forrás:budapestdental

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.