A másik alternatíva: a láthatatlan, kivehető fogszabályozó

2020. október 10.

A mélyhúzott sín típusú (aligner) kivehető fogszabályozó készülék is a láthatatlan fogszabályozók csoportjába sorolható.

 

Ez a típus már egész kisgyermekkortól megoldás lehet a szabálytalan fogsor helyreállításában. Az aligner típusú készülék legnagyobb előnyei, hogy kivehető és teljesen átlátszó, így szinte alig vehető észre. Maga a készülék csak a fogakon helyezkedik el, sem a szájpadláson, sem az ínyfelületre nem terjed ki. Könnyen alkalmazható bármilyen szabálytalanság esetén – kisfokú és közepes eltéréseknél egyértelműen használható, de ma már súlyosabb, korábban csak fix készülékkel megoldható esetekben is jól beválik.

 

A kezelés alatt a síneket többször kell cserélni – mindig a kezelési tervnek megfelelően, de általában 4-6 hetente szükséges kontrollra járni -, hiszen az aktuális sínnek mindig pontosan illeszkednie kell a fogakra. Amennyiben a csere nem történik meg időben, a kezelés is csúszni fog, ezért mindenképp tartani kell magunkat az eredeti kezelési tervhez. A fogszabályozás leggyakrabban 12-24 hónapig tart. A nap 24 órájában hordani kell a fogszabályozót, azonban az étkezések előtt mindenképp ki kell venni a készüléket. Fontos, hogy az evést követően fogat kell mosni, hogy a megfelelő szájhigiéniát fenntartsuk. A fogmosás mellett a készülék tisztítása is elengedhetetlen: fogkefével és fogkrémmel alaposan meg kell mosni naponta legalább egyszer a készüléket. Arra fontos ügyelni, hogy a tisztítás ne a szánkban történjen, hanem vegyük ki és kézben mossuk meg.

 

Bizonyos fogmozgatások nehezebben kivitelezhetőek az aligner típusú fogszabályozóval, mint a fix készülékekkel. A kezelés megkezdésekor a megszokási időszak általában 4-7 napig tart. Ez idő alatt némi fájdalmat és feszítést tapasztalhatunk, valamint ekkor kell a készülék felhelyezésének és eltávolításának a menetét megfelelően megtanulni. A készülék a beszédben az első pár nap során picit zavaró lehet, azonban néhány nap alatt könnyen megszokható, sőt egy belső fix fogszabályozóval szemben könnyebben és gyorsabban kiküszöbölhetőek a beszédet akadályozó tényezők.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!