Megdöbbentő összefüggések

2019. május 5.

Az, hogy a fej tájékán jelentkező fájdalmak összefüggésben állnak egy beteg foggal, még érthető - de mi a helyzet a térd, a hát, a gyomor vagy a belek panaszaival, a szívritmuszavarokkal vagy a depresszióval?

 

Az állandóan új és új megállapításokat hordozó holisztikus fogászat szerint ezekben az esetekben is elképzelhető, hogy a szájüregben kell keresni a kiváltó okot.

 

Wesley Shankland, az Ohiói Állami Egyetem fogorvosi karának professzora, számos publikációinak egyikében egy nő betegének esetéről számol be, akit évekig alsó fogsori fájdalmak kínoztak, miután a két leghátsó őrlőfogát először betömték, majd később kihúzták. A szerencsétlen beteg 8 fogorvossal konzultált - írja Shankland. Egy fogorvossal, két szájsebésszel, egy foggyökér-specialistával, egy fogíny-specialistával, két orr- fül- gégésszel és egy általános orvossal - azonban egyikük sem talált rendelleneset, és végül azt ajánlották neki, forduljon pszichológushoz.

 

Amikor a hölgy dr. Shanklandhez fordult, már bal lábát és bal sarkát is fájlalta. A vizsgálat az állkapocscsont krónikus gyulladását mutatta ki. A gyulladás megszüntetését követően a lábfájdalmak egy csapásra megszűntek.

 

Dr. Johann Lechner müncheni fogorvost egy páciens csúnya, erősen viszkető bőrkiütésekkel és a lábfej erős ödémásodásával kereste fel. A fogászati kezelést követően 80%-os javulás állt be állapotában. Dr. Lechner egy gyökérkezelt, tehát halott fogat és a páciens szájában található aranytömést távolított el.

 

A Nemzetközi Holisztikus Fogászati Társaság célkitűzése, hogy megvalósítsa az integratív, holisztikus szemléletű gyógyászatot, amely az emberi szervezetet nem darabolja fel, hanem egységes egésznek tekinti. A társaság internetes honlapján ez olvasható: "A holisztikus fogorvoslás azon a felismerésen alapszik, hogy sok akut krónikus betegség eredete a szájüregben található. A fogak és az állkapocscsontok betegségei súlyos, az egész testre kiható következményekkel járnak."

 

A holisztikus orvoslás szerint az adott zavar oka gyakran a test más pontján keresendő, mint ahol a panasz jelentkezik. A kiváltó ok jellemzésére általában a zavaró mező kifejezést alkalmazzák. Ez lehet halott (idegkezelt) vagy gyökértömött fog, esetleg az állkapocscsont gyulladása, amit baktériumok okoznak, amelyek anyagcseretermékei toxikusak. Zavaró mezőkként működhetnek fogászati fémek, pl. amalgám, arany, palládium vagy titán, vagy fogpótlások, protézisek, esetleg fogszabályzók, és végül, de nem utolsósorban a fogsor fejlődési rendellenességei, amelyek a feji és nyaki izmok húzódását, merevségét okozzák, hátfájásokat okozhatnak. A holisztikus szemlélettel az orvoslásban sok költséget lehetne megtakarítani és felesleges szenvedéstől megóvni a betegeket.

tgymagazin

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.