Megfelelő szájápolás fogszabályozás ideje alatt

2021. április 4.

A szájápolás fogszabályozás ideje alatt nagyon fontos annak érdekében, hogy megőrizzük fogaink egészségét és épségét.

 

Fokozottan igaz ez a fogszabályozás esetén. A fogszabályozás nem szabad, hogy gátat vessen a megfelelő szájápolásnak, a fogak megfelelő tisztításának. A különbség annyi, hogy bizonyos esetekben kicsit másként kell azt végezni, mint normál esetben.

 

Szájápolás fogszabályozás ideje alatt a kivihető készülékek esetében

 

szájápolás fogszabályozás ideje alatt a kivehető készülékek esetében nagyon egyszerű, hiszen a fogazatot ugyanúgy kell tisztítani, mint a fogszabályozás előtt. Annyival bővül a folyamat, hogy a kivehető készüléket is meg kell tisztítani fogkefével, fogkrémmel és szárazra törölve kerül a dobozba. Fontos, hogy papírzsebkendőbe sosem csomagoljuk!

 

Fogszabályozás szájhigiénia a rögzített készülékek esetében

 

A fogszabályozás ideje alatti szájápolással kapcsolatban a problémát általában a rögzített készülékek okozzák, ám a szakorvos ezzel kapcsolatban bőséges tájékoztatást nyújt a kezelés ideje alatt.

 

Amikor valakinek rögzített készülék kerül felhelyezésre, akkor speciális fogkefét (ortho fogkefe néven található meg) kell használnia, mely kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve. A speciális fogkefe segítségével tökéletesen tisztán lehet tartani a fogakat és a fogszabályozó készüléket egyaránt. Ezen kívül érdemes beszerezni egy fogköztisztító fogkefét is, így lesz teljes a szájápolás a fogszabályozás ideje alatt.

 

A fogköztisztító fogkefe funkciója, hogy a fogak és a fogszabályozó ív közötti részekről is eltávolítsa a szennyeződést. Ezzel a fogkefével azok a részek is megtisztíthatók, melyek normál fogkefével nem lennének hozzáférhetők fogszabályozás esetén. Kézi és gépi fogkefe egyaránt használható. A két speciális fogkefén kívül, fogszabályozás ideje alatt, rögzített készülék esetén, érdemes fogselymet használni. Így a fogak közötti részek is tökéletesen tisztán tarthatók, és esély sem lesz egy esetleges gyulladásra, ami ronthatná a fogszabályozás eredményességét.

 

Az alapos szájhigiénia elmaradásnak lehetséges következményei

 

A szájápolás fogszabályozás ideje alatt roppant fontos a fogszabályozó folyamat miatt is, mivel ennek hiányában kialakulhat egy súlyos fogínygyulladás. Ez nem csak kellemetlen és kezelésre szoruló probléma, de az addig elért eredményt is semmissé teheti.

Így a fogínygyulladás után a fogszabályozás elölről kezdhető. Sokkal több időt, energiát és türelmet követel. Ennek elkerülése érdekében rendszeresen, alaposan, lelkiismeretesen kell tisztítani a fogazatot és a fogszabályozó készüléket a fogszabályozás ideje alatt. Pontosan úgy, ahogy a szakorvos azt megmutatja.

 

A fogszabályozás szájhigiénia tehát az a terület, amelynek segítségével minimális többlet erőfeszítéssel jelentős lépéseket tehetünk fogaink hosszú távú épségégének megőrzéséért.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.