Megmenteni minden áron

2019. április 4.

Egy igen kényes fogas kérdést teszünk fel ma: minden fogat meg lehet menteni? Még pontosabban fogalmazva: melyik fogat nem érdemes megmenteni?

 

Nem is olyan régen, a 20. század első felében az volt az uralkodó nézet, hogy a fogak gyulladásának legbiztosabb módja az érintett fog eltávolítása. Sajnos még ma is sokan mesélik a rendelőben rettentő fiatalkori élményeik között, hogy kisebb-nagyobb bajokra is ez volt akkoriban a megoldás. Meg lehetett volna menteni azokat a fogakat? Utólag nem érdemes okosnak lenni, helyette nézzük meg, mit tehetünk a fogaid mentéséért napjainkban!

 

Van olyan, hogy azonnal muszáj kihúzni egy fogat?

 

A fogak kihúzásának régi gyakorlatát azzal indokolták, hogy ezzel meg lehet előzni egy esetleges súlyos, akár halálos szövődményt. Szerencsére az antibiotikumok korában nagyon kicsi az esély arra, hogy egy elhanyagolt fog halálos veszélybe sodorjon! Azokban a ritka esetekben, amikor tényleg ekkor a baj, nem elég ha csak elugrasz a fogorvoshoz: ilyenkor bizony hosszabb kórházi kezelésre számíthatsz.

 

Te jó ég! Egy fogfájás miatt kórházba kerülhetek?

 

A fogfájás önmagában nem ok arra, hogy mentőt hívjál. Léteznek azonban olyan betegségek és gyógyszerek, amik komoly fogászati bajba sodorhatnak. Ha szervátültetés miatt le kellett gyengíteni az immunrendszeredet; ha kemoterápiát kapsz; esetleg ha a fejedet is érő sugárkezelésben részesültél, nagyon oda kell figyelned a fogaidra! Ezeknél sokkal gyakoribb azonban, hogy olyan gyógyszert kaptál korábban, ami súlyos szövődményt okozhat. Elsősorban a csontritkulás kezelésére szolgáló, úgynevezett biszfoszfonát tartalmú gyógyszerektől kell tartani! Ha valamiért ilyet szedtél, még évekkel később is jelezned kell a fogorvosodnál!

 

Mi legyen a gócos foggal? Az is veszélyes?

 

A gócbetegség nagyon alattomos dolog. Gyakran rossz fogak állnak a góc hátterében, de korántsem biztos, hogy a fogaidban van a hiba! A gyulladt fogak, félig kinőtt bölcsességfogak, rossz gyökértömések egyértelműen gócnak tekinthetők. Ezeknek a megmentése sokszor mégis lehetséges. A gyulladt fog gyökérkezelhető, a rossz gyökértömés kicserélhető. A rossz hír, hogy a gócos panaszok nem fognak egyik pillanatról a másikra megoldódni: akár még hónapokig eltarthat, mire gyulladásmentes lesz az érintett terület. Ez simán belefér, ha csak véletlenül fedezték fel a gócos fogadat, és amúgy nincs semmi bajod. Nem érdemes viszont kockáztatni, ha súlyos panaszaid vannak, vagy mondjuk komoly szívműtét előtt állsz. Volt olyan élsportoló betegem, aki nem akarta volna egy gócos fog miatt  kihagyni az egész szezont.

 

Meg lehet menteni a rosszul kinőtt bölcsességfogat?

 

Elvileg meg lehet, de minek? Egy olyan fog, ami nem vesz részt a rágásban, és nincs más haszna sem, az nem jó semmire. Egy olyan fog, amit még a csodás elektromos fogkeféddel sem tudsz rendesen megmosni, előbb-utóbb ki fog lyukadni. Ráadásul ezek az elkanászodott bölcsességfogak könnyen begyulladhatnak, amit általában Karácsony estére vagy egy külföldi utazásra szoktak időzíteni.

 

A csapos fog okozhat bajt?

 

A csapos fogat nem szabad összekeverni az implantátummal! Ha egy fogad nagyon sérült állapotból került helyreállításra, néha egy kis fém- vagy üvegszálból készült tüskével kell „megerősíteni”, hogy tovább lehessen építkezni rá. Sajnos a valóságban a csap nem erősíti, hanem gyengíti a fogat, hiszen még a fog belsejét is ki kellett fúrni, hogy legyen hova beépíteni a csapot. A fémcsap ráadásul el tudja törni a fog gyökerét, ha az túlzott terhelést kap. Ezért a csapos fogakra szinte mindig koronát kell készíteni, mert csak így lehet megfelelően elosztani a rágóerőket a fog gyökerén. Mint láthatod, a csapos fog pont a fog megmentésének utolsó állomása, ezért nem kell tartanod tőle. Hacsak nem szeretnél egy körhidat…

 

Ki lehet húzni a fájós fogat a híd alól?

 

Ezzel elérkeztünk a fogmentés legnehezebb részéhez! Egy véglegesen beragasztott híd alól csak ritka esetekben lehet úgy eltávolítani a fájós fogat, hogy a híd ne menjen tönkre. Úgy szoktam mondani, hogy minden híd annyit bír, mint a legrosszabb fog alatta. Éppen ezért, amikor fogpótlást tervezünk, gondosan mérlegelni kell, hogy melyik fogakban lehet megbízni, és melyiknek okosabb inkább „elengedni a kezét”. Előfordulnak bizony olyan helyzetek, amikor a tervezett híd szempontjából kevéssé fontos, bizonytalan jövőjű fogakat inkább kihúzzuk, még akkor is, ha elvileg meg lehetne őket menteni. Itt következik a régi mesterem egyik nagy mondása: jó hidat csak jó fogakra lehet építeni!

 

Fogszabályozót kapok. Tényleg ki kell húzni emiatt a fogamat?

 

A fogszabályozás egy nagyon összetett, gondos tervezést igénylő folyamat. Előfordulnak olyan helyzetek, hogy a fogak mérete „nem illik” az állkapocshoz: ez jelentős torlódást okozhat. Ilyenkor legokosabb eltávolítani egy-egy fogat a többiek érdekében, még akkor is, ha minden fogad ép. Legtöbbször a 4-es kisőrlő fogakat szoktuk ilyenkor feláldozni, mert annak a hiánya kevéssé szembetűnő. A bölcsességfogak szintén áldozatul eshetnek a fogszabályozásnak. Ha még nem nőttek ki, és nincs nekik hely, a későbbiekben kibújva „elronthatják” a fogszabályozással elért eredmény. Legokosabb egy előre választott időpontban kioperálni őket, hogy ne okozzanak majd galibát.

 

A tejfogakért nem kár, ugye? Azt ki szabad húzni?

 

A tejfogakra is nagy szükség van, ezét ma már nem szokás őket csak úgy kihúzni! Ha egy tejfog kilyukad, és még jó ideig nem várható hogy kiessen, azt bizony érdemes betömni. Elég gyakori jelenség a csírahiány: ilyenkor hiányzik a tejfog alatt a maradó fog, tehát a tejfogat meg kell próbálni „örökre” megtartani. Ha volt ilyen jelenség a családban, a gyerekek is gyakran örökölni szokták. Erre nagyon oda kell figyelni.

 

Letört a fogam. Ki kell húzni?

 

A sérülés mértékétől függ. Ha csak a fog felszínéről tört le egy darab, az általában menthető. Ha a letört darab nem esik ki magától, hanem az íny a helyén tarja, az igen rossz jel: mélyen az íny alatt eltört fogak esetében sokszor kényszerülünk a fog kihúzására. A csont alatti sérülés területén a nem lehet korrekt tömést készíteni, sem pontos lenyomatot venni, ezért hosszú távon nincs értelme az ilyen fog megtartásának.

 

Amint láthatod, a fogak sorsának eldöntéséhez sok mindent kell mérlegelni. Ráadásul az sem mindegy mennyi időre tervezünk, és milyen költségekkel jár mindez. Bízom benne, hogy sosem kényszerülsz arra, hogy lemondj egy fogadról! De ha mégis, azzal vigasztalódhatunk, hogy a fogorvos még mindig jobb helyzetben van, mint a szemész…

Forrás: fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.