Melyik implantátumot válasszam?

2019. április 4.

Mai posztunkban visszakanyarodunk a szájsebészet területére.

 

Ezúttal is egy sokakat érintő, és gyakran felmerülő kérdéskört járnánk körül. Mert addig OK, hogy az implantátum mellett döntöttél, de innen merre tovább? A lehetőségek száma óriási, az árak hatalmas szórást mutatnak, és az Internet telis tele van félrevezető hirdetésekkel. Lássunk hát neki, hogy tisztább legyen a kép számodra implantátum ügyben!

 

Hányféle implantátum van?

 

A hazai gyakorlatban is több száz féle fogászati implantátumrendszer fordul elő, de világ viszonylatban már ezres nagyságrendről beszélhetünk. A szám folyamatosan emelkedik, mert az implantátum rendszerek “osztódással szaporodnak”.

 

Te jó ég! Miért van ilyen sok féle?

 

Egy szóval: üzlet. A fogászati implantátumok mára bárki számára elérhetőek, és a műtétek száma évről évre növekszik. Ma már sok esetben az implantátum az elsőnek választandó megoldás, ha egy foghiányt szeretnénk pótolni. Ne rémítsen el a hatalmas szám; autómárkából is sok van, mégis könnyen megtalálod a neked valót, ha tudod, mit keresel. Szerencsére nem egyedül kell döntened, mert kedvenc fogorvosod valószínűleg csak néhány implantátumrendszerrel dolgozik, és segít majd közülük választani.

 

Melyik a legjobb implantátum?

 

Ha létezne olyan implantátum rendszer, ami mindenben a legjobb lenne, a többi már nem létezne. Általában a régóta piacon lévő, ennél fogva sok tapasztalattal rendelkező gyártókat szoktuk ajánlani. Fontos, hogy az adott implantátum típus kitűnő terméktámogatással rendelkezzen, mert az implantátum hosszú távra szóló döntés! A neves gyártók “prémium” termékei szinte mind megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, de magas áruk miatt nem mindenki számára elérhetőek. Az is fontos szempont, hogy kedvenc fogorvosodnak melyik rendszer vált be, elvégre ő fogja majd behelyezni azt az implantátumot!

 

Miben jobb a drága implantátum?

 

Ezt a kérdést az autómárkákhoz szoktam hasonlítani. Miért jobb a Mercedes, mint a Suzuki (vagy ízlés szerint tetszőleges két autómárka közül az egyik)? Mindkettővel lehet közlekedni: elindul, megáll, kanyarodik, és az esetleges hibák számában sincs nagy különbség. A prémium márka tud olyan plusz szolgáltatást nyújtani, ami a másiknál egyszerűen nem elérhető. Implantátum esetében ez jelenthet egyedi, akár cirkóniumból készült fejet, speciális protetikai megoldásokat, különleges méretű implantátumokat stb. Legfontosabb azonban a biztosíték, hogy ha bármilyen alkatrészre, csavarra, apróságra szükséged lesz majd 10-20-30 év múlva, azt könnyen és gyorsan be lehet majd szerezni tőlük. Könnyen lehet, hogy a “no name” implantátum már rég eltűnik a piacról addigra, és egy sérült alkatrész pótlása igazi tortúrává válik.

 

A drága implantátum tovább tart?

 

Nincs egyértelmű összefüggés, de tény, hogy a régóta piacon lévő rendszerekkel sokkal több a hosszú távú tapasztalat. Óvatosan úgy fogalmaznék, hogy a prémium gyártóknál már tudjuk, mire számíthatunk, az olcsóbb márkáknál nem mindig áll fenn ez a fajta biztosíték. Azért ne feledd, az implantátum élettartama elsősorban tőled függ! Szintén autós példát szoktam felhozni: mennyi ideig jó egy új Mercedes? Ez attól függ! Ha csak vasárnap használod, garázsban tartod, és rendszeresen karban tartod, akár 40 évig autó lesz. Ha téglát hordasz vele az építkezésen, pár év alatt is tönkre mehet!

 

Azt hallottam, ezt az olcsó implantátumot ugyanott gyártják, mint a drágát! Van ilyen?

 

Természetesen van. De attól még nem kapod meg ugyanazt a terméket kedvezőbb áron! A gyártók sokszor több implantátum márkát is birtokolnak, így lehetséges, hogy egyazon gyárban több rendszer is készül. A prémium termék biztosan több “hozzáadott értéke” tartalmaz, legyen az újabb technikai fejlesztés, drágább felületkezelés, magasabb szintű minőségellenőrzés, szebb csomagolás, jobb marketing, stb. Megint autók: van olyan Skoda, amit ugyanabban a gyárban szerelnek össze, mint az egyik Audi típust…

 

Ezek szerint mindig a drágább implantátum a jobb?

 

Szerencsére nem! Minden beteg, és minden helyzet más és más. Nagyon sokszor olyan feladatot kell megoldanunk, amire az olcsóbb implantátum rendszer “tudása” is bővel megfelelő. Ráadásul ma már igen nagyvonalú garanciákat szoktak adni az olcsóbb rendszerek is. Volt olyan esetem, ahol a drágább implantátum kudarcot vallott (magyarul kiesett), de az olcsóbb márka kiválóan bevált! Ha a drágább implantátum magas ára miatt kompromisszumos megoldást kellene választanunk (például túl kevés implantátum, vagy olcsóbb fogpótlás), hosszú távon a gazdaságos implantátum akár jobb választás is lehet. Nem mindenki jár Mercedesszel.

 

Időnként szuper olcsó implantátumokat hirdetnek az Interneten. Ezek jók lehetnek?

 

Sajnos a reklám sok mindent elbír. Gyakori jelenség hogy igen kedvező árú implantátumok jelennek meg hirdetésekben. (Akár olyan olcsón, ami ráfizetés lenne az orvosnak). Ilyenkor érdemes nagyon alaposan elolvasni az ajánlatot és annak feltételeit! Az esetek többségében egyszerűen csak átcsoportosítják a költségeket, így maga az implantátum behelyezés szuper olcsó lehet, de pl. a fogpótlás elkészítése vagy az utókezelések jelentősen túl vannak árazva (tisztelet a kivételnek!). Mivel az implantátum elkészítése több lépésből áll, és nem célszerű menet közben orvost váltani (már csak a garancia miatt sem). Ezek a hirdetések sajnos nagyon félrevezetőek tudnak lenni, mert összességében ugyanannyit fizetsz majd ki a kezelésért, mint bárhol máshol.

 

Most már tényleg nem tudom melyik implantátumot válasszam!

 

Ez azért van, mert ezt a kérdést nem lehet egy blog bejegyzés alapján eldönteni. Az implantátum tervezése egy összetett szájsebészeti – fogászati feladat! Ne próbáld meg pusztán az Interneten látottak alapján kitalálni, mire van szükséged! Hiszen pont ezért van ott a kedvenc fogorvosod, aki remélhetőleg kitűnően kiismeri magát az implantológia és fogpótlások világában. Bátran tedd fel neki a kérdéseidet, és együtt meg fogjátok találni a számodra ideális implantátumot!

Forrás: Fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.