Mi ez a folt?!

2019. március 3.

A rák talán a legrettegettebb betegség napjainkban. Sajnos a rák – a hámszövet rosszindulatú daganata – akár a szájban is megjelenhet.

 

Minden fogorvosnak feladata, hogy a hozzá érkező betegeket szájüregi rákszűrésben részesítse. Ez nem szerepel az árlistán, olyan természetesnek (kéne) lennie, mint a köszönésnek! A szájüregi rák nem annyira elterjedt, mint a sajtóban nagy hírveréssel övezett mell- vagy prosztatarák, de egyáltalán nem lebecsülendő a veszélye! A mai posztban ijesztgetés helyett hasznos tanácsokat szeretnék adni. A legelső szűrőállomás ugyanis te magad vagy!

 

Mit tehetnék én a szájüregi rák ellen?

 

Nagyon sokat! A szájüregi daganatok előfordulása szorosan összefügg a dohányzással és a túlzott alkohol fogyasztással, elvégre mindkét károsító tényező először a szádon halad át. Ha leteszed a cigit, azzal nem csak a tüdődnek okozol megkönnyebbülést, de a szájnyálkahártyád és a fogaid is boldogabbak lesznek. Az alkohol helyzete kicsit bonyolultabb: a tömény italok veszélyesebbek, mint a sör, és az ital minősége sem mindegy. A drágább italok tisztább összetevői nagyobb biztonságot jelentenek. Érdekes megfigyelés, hogy a rendszeres, csekély mennyiségű alkohol fogyasztás (pl. esténként egy pohár bor) nem emeli a daganatos kockázatot. A csekély mennyiség mindenkinél mást jelent, ezért pontosítanék: 5dl sör, VAGY 2dl bor, VAGY 0,5dl tömény EGY NAPRA.

 

Megharaptam az ajkamat, és nőtt rá egy csomó. Ez már rák??

 

A daganatok a legritkább esetben jelennek meg egy konkrét behatás következtében. Ha emlékszel, hogy megharaptad valahol a szádat, és ott hamarosan fájdalmas dudor nőtt, akkor valószínűleg megsértettél egy kicsi nyálmirigyet (ezek mindenhol ott vannak a szádban). A nyálmirigyből nem tud kijutni a nyál, ezért nő meg pár napon belül. A jelenséget gyakran fájdalom is kíséri. Veszélytelen, de zavaró jelenség, a neve mucokele. Ha nem múlik el magától, érdemes lehet sebészileg eltávolítani (pici, gyors beavatkozás).

 

Van egy sötét folt a számban, amit eddig nem vettem észre. Melanoma?

 

A szájban is előfordulnak (ritkán) anyajegyek. Ha mindig is ott volt, és nem változik a mérete, a foltocska valószínűleg nem jelent bajt. Ha sérülés után jelent meg a fekete folt, könnyen lehet, hogy egy kis bevérzés maradványa: hamar meggyógyul magától. Az amalgám tömések készítése során előfordulhat, hogy egy kis szemcse az íny alá kerül, és tetoválásként örökké megmaradt a nyoma. Az amalgám tömések visszaszorulásával ezek ma már egyre ritkábban láthatók. A növekvő, alakját változtató, esetleg vérző foltok azonban okot adnak aggodalomra! Ilyenkor fontos mielőbb szájsebészhez fordulni!

 

Fogorvosnál jártam, és utána egy fájdalmas folt jelent meg az ínyemen. Fertőzés? Daganat?

 

Alighanem egy aftához “van szerencséd”. Az afta nagyon fájdalmas, ezért kellemetlen, de általában veszélytelen elváltozás, ami magától is hamar meggyógyul (többnyire). Gyakran fogorvosi kezelés, vagy stresszes időszak után jelenik meg. Jellemzően nem friss fertőzés, hanem az immunrendszered átmeneti “megingása” van a háttérben. Ebben hasonlít az ajakherpeszhez, ami a korábban valahol összeszedett “szunnyadó” vírusok fellángolásától szokott kiújulni. Az afta gyógyulását a helyi fertőtlenítés segíti, jó szolgálatot tesznek az antibakteriális szájvizek. A herpesz ellenes kenőcsöket csak a herpesz megjelenésének első gyanújakor tudod igazán eredményesen használni.

 

Fehér folt van az ínyemen, ami nem jön le. Ez micsoda?

 

Minden szokatlan elváltozást érdemes megmutatnod a fogorvosodnak, de akár egyből szájsebészhez is fordulhatsz. A fehér foltok a legváltozatosabb kórképekhez tartoznak, amiknek egy része rákmegelőző állapot lehet. Az ilyen elváltozásokból néha rosszindulatú daganat alakulhat ki, ezért érdemes mihamarabb utánajárnod a dolognak! Szerencsére a legtöbb esetben elegendő a rendszeres ellenőrzés, nem kell egyből fájdalmas beavatkozásokra készülnöd!

 

Azt mondták, szövettani vizsgálat kell. Nagy a baj?

 

Minden olyan elváltozást, amit a szádból (vagy máshonnan) sebészileg eltávolítanak, és nem lehet egyértelműen tudni, hogy milyen szövetről van szó, mikroszkópos módszerrel szakembernek meg kell vizsgálnia. Ez egy rutin dolog, nem kell pánikba esni miatta! Ha valami rossz dolog derülne ki a vizsgálaton, arról mindenképpen értesíteni fognak, de az esetek többségében semmi bajra nem kell számítanod. A szövettani vizsgálat azért fontos, mert még a legnagyszerűbb sebész sem tudja 100% pontossággal megmondani, hogy mit vágott ki, és ilyen esetekben az elővigyázatosság mindenkinek az érdeke.

 

Mint látod, a legtöbb szájüregi elváltozás veszélytelen, de jobb félni, mint megijedni! Ha szokatlan dologra leszel figyelmes a szádban, ajkadon, nyelveden, érdemes – már csak a saját megnyugtatásodra is – szájsebészhez fordulni. Sokat segít, ha átgondolod a következőket: Mindig itt volt? Mindig ilyen volt? Emlékszel, hogy mitől jelent meg? Fáj? Vérzik? Növekszik? Ha a családban volt daganatos betegség, vagy neked volt korábban valamilyen daganatod, azt ugyancsak fontos egyből elmondani az orvosodnak!

Forrás: Fogasvalasz.hu

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.

https://gbdental.hu/hir/1-perces-kerdoiv