Mi van doki?

2019. március 3.

Fontosak a betegségek, de a fogászat nem csak ezekről szól.

 

Ahogy szoktuk mondani, a fogakhoz általában egy ember is tartozik. Az elkövetkező néhány posztban bemutatnám, kikből áll egy fogorvosi “csapat”.

 

A fogorvos talán a legfélelmetesebb orvos-fajta. Nem volt ez mindig így! Egész egyszerűen azért, mert sokáig nem is léteztek külön “fogdokik”. A XIX. században az orvoslás két fő területe a belgyógyászat és a sebészet volt, a fogak betegségeire nem fektettek nagy hangsúlyt. Az első magyar Fogászati Intézet 1890-ben nyitotta meg kapuit. Vezetője Árkövy József volt, akit méltán nevezhetünk a magyar fogorvoslás megteremtőjének. Nem volt okunk szégyenkezni: ezzel egész Európában igen előkelő helyen álltunk a fogak gyógyítását illetően! Önálló fogorvosi képzés csak az 1950-es évektől létezik Magyarországon, addig az általános orvosok tehettek fogászati szakvizsgát, ha erre a területre vetődtek.

 

A fogorvos csak a fogakhoz ért?

 

Régen volt egy mondás az orvosi karon, hogy “fogász – jogász – nem doktor”. Szerencsére ez egyáltalán nincs így. A fogorvosok a képzésük során a legtöbb általános orvosi tantárgyat tanulják, persze ezeken kívül nagy számú fogorvosi tantárgyuk is van. Önhittebb kollégák egyenesen azt tartják, hogy a fogorvos mindent tud, csak a fogakról még többet. A fogorvosok sokszor működnek együtt más területek orvosaival, tájékozottnak kell lenniük azokban az általános betegségekben, amikkel a rendelőben találkoznak. Fontos azonban, hogy a fogorvos nem bírálhatja felül más szakorvos döntését (és ez fordítva is igaz)!

 

Véralvadásgátlót szedek, de fogorvoshoz megyek. Most mi lesz?

 

Gyakori probléma, hogy egy gyógyszer veszélyt jelenthet a tervezett fogorvosi kezelés során. A véralvadásgátlók mellett leggyakrabban a csontritkulásra adott gyógyszerek jelentenek kockázatot. Nincs más teendőd ilyenkor, mint elmondani az orvosodnak, hogy mit és miért szedsz! Sose hagyd ki a gyógyszert a kezelés miatt! A fogorvosod eldönti, hogy el tudja-e végezni a kezelést, vagy változtatni kell valamit. Ilyenkor legjobb, ha az a szakorvos módosít a kezeléseden, aki a gyógyszert eredetileg felírta.

 

Minden fogorvos szakorvos?

 

Nem, a fogászaton belül is vannak elkülönült szakterületek. Ezeknek a művelőit nevezzük valamilyen szakorvosnak. A legtöbb fogászati beavatkozást, mint például tömés vagy korona készítését, fogak kihúzását bármely fogorvos el tudja végezni. Vannak olyan helyzetek, amikor célszerűbb az adott terület szakorvosához fordulnod egy problémával, ilyen lehet például egy bonyolultabb bölcsességfog eltávolítás a szájsebészeten, vagy a fogszabályozás.

 

A fogorvos bármilyen gyógyszert felírhat?

 

Gyakori kérdés; és ahogy sejted is, a válasz nem. Vannak olyan gyógyszerek, amiket csak az adott terület szakorvosa írhat fel. A fogorvosok leggyakrabban fájdalomcsillapítót és antibiotikumot szoktak felírni, a fogamzásgátlódra inkább a nőgyógyásztól kérjél receptet.

 

Miért lesz valaki fogorvos?

 

Gondolom erre minden kollégának más és más a válasza. Nem gyakori, hogy egy gyerek az óvodai farsangon fogorvosnak öltözzön, de már találkoztam olyan 10 éves fiúval, aki napra kész volt a fogászati gépek és anyagok világában! Én személy szerint sok jó dolgot fel tudnék sorolni a fogászat mellett, de mind közül számomra a legfontosabb a napi sikerélmény. A fogorvos akár igen nagy fájdalmakat tud gyorsan és hatásosan kezelni, de egy szép tömés vagy korona is mosolyt csalhat a páciens arcára. A mi területünkön is vannak hosszú távú eredmények – elég jó példa erre a fogszabályozás, vagy akár egy implantációs pótlás készítése – de soha nem telik el úgy nap a rendelőben, hogy azt érezném: ma nem volt értelme bejönni ide!

 

Mennyit kell tanulnia egy fogorvosnak?

 

A fogorvosi diplomát 5 éves egyetemi képzés után lehet megszerezni, a legtöbb szakvizsga 3 év további elméleti-gyakorlati tanulást jelent – ezek a rezidens évek. Természetesen a jó pap is holtig tanul, és a fogorvosoknál sincs másként: a szakma fejlődik, új gépek, anyagok jelennek meg. Minden fogorvos kötelezően továbbképzésekre jár, ahol tájékozódik a szakma legújabb vívmányairól. Ezen a területen nem elég az “évek meg a rutin”.

 

A fogorvos be tudja tömni a saját fogát?

 

Szintén régi mondás, hogy a cipésznek lyukas a cipője, de a fogorvos kollégák általában vigyáznak a fogaikra. A régi főnököm imádott fogat mosni, ha volt 5 perce két beteg között, gyakran kiszaladt a mosdóba egy kis fogápolásra. Több olyan kollégát is ismerek, aki készített magának egyszerűbb dolgot – tömést, ideiglenes koronát – de olyanról nem tudok, aki kihúzta volna a saját fogát. Szerencsére a fogorvosok sok kollégát ismernek, így mindig tudnak kihez fordulni a fogas gondjaikkal. Betegként viszont egyáltalán nem egyszerűek a kollégák: szeretnek minden apróságról tudni, és abba jól bele is szólni…

 

Mint látod, mi is emberek vagyunk: nem vagyunk – annyira – félelmetesek! Sőt, végezetül elárulhatok egy titkot. Sok fogorvos maga is félve ül be kezelőszékbe!

Forrás: Fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.

https://gbdental.hu/hir/1-perces-kerdoiv