Miért fájhat a fogam fagyira?

2019. augusztus 8.

Banana split, málnavarázs, vaníliás csokicsoda - ki ne csábulna el a nyári hőségben egy fantasztikus fagyikehelyre…

 

 A fagyi édes csábítása azonban meglepetést is okozhat: érzékenységet, kellemetlen fájdogálást vagy akár mélyre hasító fogfájás rémálmot is, megkeserítve az édes élvezet perceit.

 

Ha fagyievés közben nem csak az élvezetet de a fogérzékenységet vagy a fogfájdalmat is megtapasztaljuk, elkeseredés helyett használjuk fel ezt a tapasztalatot testünk mielőbbi gyógyítására. A fog jelez! Ez egy értékes, minket segítő “fog szolgáltatás”. Értékes szolgálatot végez a fogunk, arra ösztönöz, hogy kicsit foglalkozzunk magunkkal testünk ezen területén.

 

Vegyük komolyan a test jelzését

 

A fájdalom vagy fogérzékenység, a fog jelzése tehát érték. Egy gyökérkezelt fog már nem jelez és ennek bizony megvannak a maga hátulütői. Az élő, érzékeny fog viszont időben jelzi ha baj van. Ne hagyjuk tehát figyelmen kívül, járjunk utána a dolognak és előzzük meg a nagy bajt! Tiszteljük meg saját magunkat, tiszteljük meg a fogunkat azzal, hogy odafigylünk rá!

 

Mit jelent, ha csak akkor érzékeny a fog, ha a fagyi a szánkban van?

 

Ha csak a hideg vagy édes inger jelenlétekor érzékeny a fogunk és amint a fagyit lenyeltük már el is múlt az érzékenység, az jó jel. A háttérben például a következő okok állhatnak:

  •  fognyaki érzékenység, melyet elsősorban a hideg provokál
  •  kezdődő fogszuvasodás
  •  régebbi fogtömés vagy korona mellett rés kialakulása
  •  mélyebb fogtasak miatti gyökérfelszín érzékenység

 

Mit jelent, ha nem csak fagyira, de egyéb édes ételekre is érzékeny a fog?

 

Az édes érzékenység a fogszuvasodás egyik jellemző tünete. A fent említett hidegérzékenység esetén sokkal gyakoribb, hogy a fognyakról felhúzódott fogínyről van szó, melyet akár egy jól megválasztott fogkrém használatával is megoldhaunk - például a Sensodyne fogkrém erre kiválóan alkalmas lehet.

 

Az édes érzékenység hátterében azonban többnyire új fogszuvasodás, vagy régebbi tömés, fogkorona melletti szuvasodás van. Ez azt jelenti, hogy az édes érzékenységre fokozottan figyeljünk, és ha időben gondoskodni szeretnénk magunkról, keressük fel kedvenc fogorvosunkat egy állapotfelmérés erejéig!

 

Mit jelent, ha nem csak akkor fáj a fog amíg a fagyi a szájban van, hanem még utána is érezzük a fájdalmat néhány másodpercig?

 

Ez bizony már komolyabb, mélyebb fogszuvasodás jele is lehet. A mély fogszuvasodás esetén a baktériumok és azok toxinjai már-már elérik a fog belsejében levő pulpakamrát, mely az igen érzékeny fogidegeket tartalmazza. Az inger után jelentkező elhúzódó fájdalom a fogbél érintettségét, irritációját jelzi. Ilyen esetben mindenképp minél hamarabb forduljunk fogorvoshoz, hogy jó esetben elkerüljük a gyökérkezelést.

Forrás:budapestdental.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.