Miért pont nyáron durran be a bölcsességfogam?

2019. július 7.

A bölcsességfog mindenkinél tud rossz helyre nőni, begyulladni és rosszkor fájni. Példa erre a fogorvos, hiszen ő is ember. Amit viszont máshogy tesz egy fogorvos az a tudatos felkészülés.

 

Tényleg kell készülni ha egy bölcsességfoggal gond van?

 

Nem, nem kell, de hasznos. Amennyit készülünk, annyival lehet kevesebb a fájdalom, a kényelmetlenség, és az utólagos gyulladtság. 

 

Nyáron csak a strandról szeretnék beszélni, nem akarom a nyűgöt, miért pont ekkor tör rám a fogfájás?

 

Sokszor éppen nyáron, a pihenés idején válunk érzékenyebbé magunkra. Ebben az ellazultságban szoktunk megérezni a toló, nyomó, feszítő fájdalmakat a fogakban, aminek forrását persze nem mindig tudjuk beazonosítani. Nyaralás közben ez valóban rosszkor jön, de mikor jöjjön, ha a munka dandárjában nincs elég figyelem a testen és a fogakon.

 

Hogy kiderüljön mi a baj forrása, panoráma röntgen és szájvizsgálat kell és rögtön látható ami szabad szemmel nem: például a bölcsességfog elkezdte nyomni a hetes fogat, nyomja a teljes fogívet, ferdén nő, vagy olyan helyen lyukas, ami szabad szemmel nem is látható.

 

Tipikusan a bölcsességfog az, ami a bölcs béke helyett inkább kellemetlenséget ad, kivéve ha előre gondoskodunk magunkról és igazán bölcsen döntünk:

  • Tudatosítjuk a bölcsességfog jelenlétét (sokan azt sem tudják, hogy van e vagy sem!)
  • Félévente de maximum évente ellenőrzést és panoráma röntgent kérünk
  • Véleményt kérünk róla és megfelelően cselekszünk

 

Mire figyeljünk a bölcsességfogakkal kapcsolatban fiatal felnőtt korunkban, 18-25 éves korban?

  • Tudatosítsuk, hogy kibújtak e már a bölcsességfogak
  • Ha még csak csontban vannak, kérdezzük meg a fogszabályozó szakorvos véleményét a harapásunkról. Ha a frontfogak torlódottak, kisebb az esélye, hogy a bölcsességfogaknak megfelelő helyük lesz az előtörésre, érdemes odafigyelni
  • Fokozottan figyeljünk oda a megfelelő hely kérdésére, ha már fogszabályozó kezelés alatt állunk
  • Kérjünk panoráma röntgent és tudatosítsuk, hogy milyen pozícióban állnak a bölcsességfogaink. Egyenesen, ferdén? Esetleg nincs is bölcsességcsíra?...

 

Mire figyeljünk 25 éves korunk után a bölcsességfogainkkal kapcsolatban?

  • Ha felnőtt kori fogszabályozásban gondolkodunk, a bölcsességfogaink helyezkedése újra megtolhatja a fogív fogait, így elronthatják egy lezárt fogszabályozó kezelés eredményét
  • A ferdén vagy szorosan növő bölcsességfogak nagyon nehezen tisztíthatóak, szuvasodásuk gyakori. Itt nem is a bölcsességfogon van a hangsúly, hanem az előtte álló őrlőfogon, amely rágás szempontjából sokkal értékesebb. A nyolcas fog szuvasodása a hetesre is terjedhet!
  • A felső bölcsességfogak helyszűke miatt sokszor kifelé dőlnek. Ez harapási problémát okozhat, fogszuvasodásra hajlamosít és gyakoribb vele a száj belső nyálkahártyájának (bucca) beharapdálása, mely eleinte csupán fájdalmas, kellemetlen tünet, de hosszú távon degeneratív hatású is lehet.

Forrás:budapestdental.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.