Miért van szükség röntgenfelvételre?

2022. augusztus 8.

Most, hogy megismerkedtünk az alapokkal, merüljünk kicsit mélyebbre a témában.

 

Nézzük meg, hogy egyáltalán miért van szükség a fogröntgenre. Ahogy fentebb említettük, néhány fogprobléma csak és kizárólag így lesz látható. Másik lehetséges ok, amikor nem vagyunk elégedettek a megjelenésünkkel.

Ha a fogszabályzó felé húz a szíved, akkor megint röntgenfelvételre lesz szükség.

 

A fogröntgen előnye az orvosra nézve

 

A rendszeres fogorvosi látogatás megelőzheti a bajokat. Ha kisebb szuvasodásról van szó, akkor az orvos gyorsan észreveszi, viszont amikor nagyobb méreteket ölt, akkor kell külső segítség is.

A röntgenkép megmutatja, hogy pontosan milyen mélységeket érint a szuvasodás, tehát a diagnosztika felállításához is elengedhetetlen.

 

Előnye ránk nézve

 

Ezt főleg akkor szokott érdekelni, amikor a rengeteg beavatkozás kifizetésén gondolkodunk.

Legyen szó gyökérkezelésről, ínygyulladásról vagy más problémáról, nagyon fontos, hogy jól legyen kezelve.

Ha az orvos nem látja, hogy meddig ér a baj, akkor nem fog tudni megoldást javasolni sem, esetleg a tömés közben veszi észre, hogy komolyabb a helyzet. Ezt nyilván mindenki szeretné elkerülni.

Ha pedig az esztétika a célunk, akkor a fogszabályzó elkészítése előtt szintén látni kell a teljes fogsor képét.

 

A fogászati röntgenkép megmutatja a betegségeket is?

 

Erre a kérdésre egyértelmű a válasz: igen. Ahogy a cikk elején is említettük, tökéletesen látszani fognak a lyukas fogak, így a szuvasodás mértéke.

 Azok, akik a fogbeültetést választják csak a röntgenképpel tudják meg, hogy milyen állapotban van a csontjuk. Ilyenkor többszöri röntgenre is szükség lehet a kezelés során.

 

Fogröntgen típusok

 

Most, hogy ismerjük a fogröntgen fontosságát, ideje megismerkedni a különböző típusokkal is. Nem mindegy, hogy milyen problémával keresed fel a fogorvost, hiszen van, ami szabad szemmel is látható. Ezután azt kell eldönteni, hogy mekkora röntgenképre van szükség a te esetedben. Jelenleg két fő típust különbözetünk meg:

  • intraorális röntgen

  • extraorális röntgen

 

Intraorális fogröntgen

 

Az intraorális röntgen készítése során a film mindig a páciens szájában van, a sugárforrás pedig azon kívül.

Két fajtáját szoktuk megkülönböztetni, az egyik az úgynevezett kisröntgen. Ilyenkor maximum 2-3 fogról kapunk teljes képet, láthatóvá válnak a gyökércsatornák, a gyökércsúcs körüli elváltozások és a csontszerkezet. Fogászati elváltozások diagnosztizálásra használják és gyökértömés előtt. Ezzel a módszerrel megfigyelhetőek a periapicalis elváltozások és a mandibula helyzete is.

Az intraorális röntgen másik fajtája a szárnyas felvétel. Ilyenkor az orvos a fogak koronai részét vizsgálja meg, hogy még pontosabb képet kapjon a szuvasodás mértékéről és kiterjedéséről.

 

Extraorális fogröntgen vagyis panoráma röntgen

 

Az extraorális röntgent panoráma röntgen néven is ismerhetjük. Ez nemcsak látványos megoldás, hanem elengedhetetlen bizonyos beavatkozásokhoz.

 

Miközben a kisebb gépek csak 1-2 fogról tudnak felvételt készíteni, addig a panoráma – ahogy a neve is utal rá – az egész fogsor állapotát megmutatja.

A komplexitása miatt szájsebészeti beavatkozásoknál, fogszabályzásnál, fogimplantációnál és góckutatásnál is elengedhetetlen.

Az egyszerűbb kezeléseknél az előnye, hogy gyorsabban és könnyebben feltárható a probléma forrása, ezáltal a diagnózis is hamarabb elkészül.

 

A fogorvos számára láthatóvá válik minden lehetséges probléma, még azok is, amik szabad szemmel amúgy rejtve maradnának.

A hagyományos szájüregi vizsgálat nem szokta megmutatni a fő problémákat.

 

Ilyenkor kötelező bevetni a panoráma röntgent, hogy az egész szájüreg látszódjon. A kapott kép kihelyezhető az orvos kezelőmonitorjára, így a páciensek is könnyebben megértik, hogy milyen beavatkozásokra lesz szükség.

 

Ha pedig időben felismerik a problémát, akkor az eredmények látványosabbak, és a gyógyulás gyorsabb lesz.

 

Fontos megjegyezni, hogy a panoráma röntgen rákszűréshez is használható, mivel azonnal látszódnak a kóros és nem odaillő részek is.

 

A fogorvos általában a panoráma röntgent fogja javasolni, ha új páciensek vagyunk. Ez azért fontos, hogy megismerje a szájüreg állapotát, és felmérje a lehetséges problémákat.

A felvétel elkészítése után sokkal könnyebben megállapítható, ha például külön szárnyas felvételre van szükségünk a szuvasodás megállapításához.

 

Röntgen és CT

 

Ennél a pontnál érdemes megemlíteni a CT-t is, amit a kórházak kapcsán szoktunk megemlíteni.

A fogászatban szintén nagy lendülettel terjednek, azonban nem ugyanarról az orvosi CT-ről beszélünk, mivel a fogorvosok által használt sokkal kevesebb sugárzással jár. Az egyetlen hátránya, hogy lényegesen drágább megoldás, éppen ezért nem használják rutin szerűen.

 

A fogröntgen menete

 

A röntgen felvétel elkészítését mindig szakképzett asszisztens készíti el. A következő lépések várnak rád:

 

  1. A megfelelő képminőségért minden fémet el kell távolítani, tehát le kell venned a fülbevalókat, nyakláncot, piercinget, szemüveget és a kivehető fogpótlást is.

  2. Ólommellényt veszel fel, ami a sugárzástól véd.

  3. Intraorális felvételhez ülő, extraorális felvételhez álló helyzetben kell lenned. Az asszisztens végig instrukciókkal lát el, hogy megfelelő minőségben készüljön el a felvétel.

  4. Nagyjából 5 másodpercig kell mozdulatlanul bírnod.

  5. A röntgenkép ezután digitálisan és film formájában is kikérhető.

 

A digitális röntgen és CT felvétel elkészítésének mindig vannak szabályai. Ha ezeket betartjuk, akkor az eljárás teljesen veszélytelen. A készüléket kalibrálni is lehet, így kisgyermekek vizsgálatához is használható.

 

Kötelező a panoráma röntgen?

 

Igaz, hogy a röntgen az egyik legelterjedtebb eljárás, de nem kötelező. Néhány páciens azt tapasztalja, hogy a fogorvosa nem írja elő a felvételt.

A fogorvos általában enélkül is fel tudja állítani a diagnózist, és csak bizonyos esetekben kell a használata mellett döntenie.

 

Kinél legyen a felvétel?

 

A röntgen felvételt nem muszáj az orvosnál tartani, ha például új kezelésekre megyünk, akkor érdemes magunkkal vinni.

Nyugodtan kérjük ki a régi és az új felvételeinket is.

Mivel egyre inkább elterjed a digitális röntgen használata, így sokszor csak egy e-mailre lesz szükségünk.

 

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a mai fogröntgen kevés sugárzással jár, így terhes nőknél és kisgyerekeknél is elvégezhető. Minden alkalommal szükség lesz a védőmellény használatára, amit a klinika ad. Általában 5-15 másodperc alatt megleszünk vele, semmilyen kellemetlenséggel nem jár. A vizsgálat mindig fájdalommentes és biztonságos. Az előnye, hogy minden fogászati problémát megmutat, így az orvos gyorsabban és pontosabban tudja megállapítani a szükséges kezeléseket, tehát segít felismerni a problémát.

 

 

 

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.