Mikor alakulhat ki fogínygyulladás?

2022. március 3.

A fogínygyulladásnak számos oka lehet, és még az is elképzelhető, hogy sokáig észre sem vesszük kialakulását.

 

Alattomosságának oka, hogy gyakran hosszabb ideig teljesen tünetmentes, még csak enyhe fájdalmat sem érzékel a beteg. Ettől függetlenül nem szabad rá legyinteni, hiszen kezelés hiányában elfajulhat, és akár súlyos fogbetegséget, fogveszteséget is eredményezhet a hanyag hozzáállás.

 

Mikor alakulhat ki fogínygyulladás?

 

Ínygyulladás bárkinél kialakulhat. Vannak ugyan hajlamosító tényezők, de alapvetően bárkinek megkeserítheti az életét a gyulladt fogíny. Okai ezek lehetnek:

 

Nem megfelelő szájhigiéné – a dentális plakk

 

Laikusok számára ijesztően hangozhat, de a dentális plakk egy természetes dolog az emberi szájüregben. Amikor eszünk, a fogak körül egy vékony filmréteg keletkezik, mely hasznos és ártalmas baktériumokból áll – ezt nevezzük dentális plakknak.

Ez a réteg egyre vastagabb és vastagabb lesz – így adva helyet az egyre több káros baktériumnak. Minél kevesebbszer mos fogat valaki, annál nagyobb az esély arra, hogy az eredetileg vékony filmréteg végül fogkővé szilárdul, és ennek eltüntetéséhez már nem elég a rendszeres fogmosás.

A fogkő felszínén további baktériumok telepednek meg, ez pedig még inkább irritálhatja a fogínyt – ami egyenes út a súlyos fogínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz, és az ínyszövet-károsodásához is.

 

Hormonális változások

 

Különösen nőket érint a hormonháztartás gyakori ingadozása, hiszen a várandósság, a menstruáció és a menopauza is jelentős hormonális változással jár.

 

Félreértés ne essék: ha valaki menstruál vagy várandós, az még nem garancia arra, hogy azonnal fogínygyulladás áldozatává válik, inkább csak azt jelenti, hogy érdemes még nagyobb figyelmet fordítani a szájhigiéniára.

Az említett esetekben azért nagyobb a kockázat, mert a hormonok a szájüreg baktériumflóráját is befolyásolják, a fentebb leírtak alapján pedig világos, hogy ez miért okozhat akár súlyos problémákat. Fontos továbbá, hogy például a menopauza beköszöntével rendszeresítsük a fogorvosi rendelő-látogatásokat.

 

Rendezetlen fogsor

 

Nem csak esztétikailag lehet zavaró a rendezetlen fogsor, hanem egészségi kockázatot is rejt magában – mégpedig a túl sűrűn elhelyezkedő, összetorlódott fogak növelik a szennyeződés rizikóját, hiszen jóval több olyan fogfelület akad így, ami kiváló táptalajt nyújthat a baktériumok szaporodásához.

Ezért hát nem csak az esztétikus megjelenés és az önbizalom miatt fontos a fogszabályozás, a szájhigiénia végett sem árt, ha elejét vesszük a kusza fogsor problémájának.

 

Rendszeres dohányzás

 

Kár lenne szépíteni, a dohányzás az egész szervezetre negatív hatást gyakorol és rendkívül egészségtelen szokás, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének dohányosok: ők fokozottan veszélyeztetettek a szájüreget és a fogsort érintő betegségeket illetően.

Az ínyszövet sejtjei károsodnak a mérgező anyagok hatására, így az hajlamosabbá válik a gyulladásra.

 

Vitamin- és ásványi anyag hiánya a szervezetben, egyéb hiánybetegségek

 

Az egyoldalú táplálkozás, nem megfelelő vitamin- és ásványi anyag-bevitel okozhatja a hiánybetegségeket a szervezetben. Nem megfelelő táplálkozás esetén kevesebb rostot, fehérjét és ásványi anyagot viszünk be szervezetünkbe, így a szervezet természetes védekezőképessége csökken, ez pedig hajalmossá teheti a szervezetet a gyulladásokra. Ebbe a körbe a fogíny is beletartozik.

 

Genetikai hajlam

 

Sajnos vannak, akik genetikailag hajlamosabbak a (fog)betegségekre, fogfájásra, gyulladásokra másoknál. Ennek legtöbbször az az oka, hogy az immunrendszer alapvetően valamivel gyengébb – gyakran öröklötten. Ha a felmenők között előfordul a fogínygyulladás vagy egyéb szájüregi betegség, a páciens hajlamosabbá válhat az idők során a fogágybetegségekre.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk