Mikor és milyen szájfertőtlenítést alkalmazzunk

2020. január 1.

Az emberi szájban több mint 700 féle baktériumfaj található, tehát a szájfertőtlenítés, szájvíz alkalmazása indokolt.

 

Ezen mikroorganizmusok jelentős hányada veszélytelen az egészségre, azonban az alapvető higiénia betartása kötelező. A szájvizet manapság napi szinten használjuk, nem gondolva arra, hogy ez egy speciális termék, melyet a fogászati és szájsebészeti problémák kezelésére fejlesztettek ki, ezért körültekintőnek kell lenni.

 

Milyen típusú szájvizek vannak?

 

A szájfertőtlenítő szerek között két alapvető típust különböztethetünk meg: mindennapi használatra szánt és terápiás céllal készült.

 

Gyógyhatású szájvizek

 

A terápiás céllal készült szájfertőtlenítő szerek erősebb hatóanyagokat tartalmaznak és elsősorban a fogínygyulladás kezelésére szolgálnak. A szer hatóanyaga erős fertőtlenítő szer, antibakteriális hatású, amely megszünteti a gyulladást.

 

Erős hatóanyagú, speciális összetevőjű szájfertőtlenítő szert alkalmazunk műtétek után, az íny és nyálkahártya regenerációjára.

 

Gyógyhatású szájvizek és szájfertőtlenítők gyakori összetevői:

  • klórhexidin – baktériumölő, fertőtlenítő szer, mely koncentrációját a szájproblémát típusa alapján választják ki. Hosszabb ideig nem alkalmazható, mert elszínezi a fogzománcot
  • centilpiridinium-klorid – gátolja a bakteriális filmréteg kialakulását a fogzománcon
  • hialuronsav – segíti a beteg bőrszövetek gyógyulását
  • fluoridok – megerősítik és ellenállóvá teszik a fogzománcot.

 

Mindennapos használatra szánt szájvizek

 

Az általános használatra szánt szájöblítők, szájfertőtlenítő szerek között egyre több olyat találunk, mely valamilyen speciális tulajdonsággal és hatóanyaggal bír. A hétköznapi használatra szánt szájvizek leggyakrabban alkalmazott hatóanyagai:

  • fluoridok – a fogzománcot erősítő szer
  • aromák – kellemesebbé teszik a szájöblítő használatát
  • alkohol – fertőtlenítő szerda
  • színezékek – esztétikai adalék.

 

A hétköznapi használatra szánt szájvizeket alkalmazhatjuk minden nap, a speciális szájöblítőket csak orvosi utasításra, a használati intervallum betartásával szabad alkalmazni.

 

Fertőtlenítő szájvizek használata a fogászatban. A szájöblítő és szájfertőtlenítő szerek között találunk olyat, melyet mindennapi használatra fejlesztettek ki és oléyat is, melyet speciális fogászati, szájsebészeti probléma kezelésére.

 

A száj higiéniáját azzal is óvhatjuk, ha nem iszunk kétes tisztaságú nyersvizet (pl. fürdőzés vagy szabadvizi úszák közben), ezek fertőző mikroorganizmusokat tartalmazhatnak, szemben a vezetékes ivóvízzel, amelyet klórral, klór-dioxid oldallal kezelnek.

Forrás:nlc.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.