Milyen ápolást igényelnek a felnőttek fogai?

2019. május 5.

Hogyan ápolhatom legmegfelelőbben a fogaimat felnőttkorban?

 

A ragyogó, egészséges mosoly titka felnőttkorban a helyes szájápolás. A felnőtteknél is előfordulhat fogszuvasodás és ínybetegség, amelyek súlyos problémákhoz vezethetnek. Felnőttkorban is fontosak a következők:

  • Fogmosás naponta kétszer ellenőrzött fluorid tartalmú fogkrémmel a fogszuvasodás fő okaként ismert foglepedék eltávolítása érdekében, amely ragacsos réteget képez a fogakon.
  • Fogselyem használata napi rendszerességgel a fogak közötti és az ínyszél alatti lepedék eltávolításához és a fogkőképződés megelőzése érdekében. A már kialakult fogkő csak professzionális fogtisztítással távolítható el.
  • A sok cukrot és keményítőt tartalmazó ételek, különösen a ragacsos rágcsálnivalók fogyasztásának kerülése. Minél gyakrabban nassol a főétkezések között, annál nagyobb a valószínűsége a foglepedék okozta savtermelésnek, ami károsítja a fogzománcot.
  • Rendszeres fogorvosi ellenőrzés és professzionális fogtisztítás.

 

Felnőttként milyen különleges fogászati problémákra kell odafigyelnem?

 

A rendszeres fogmosás és fogselyem használatának ellenére felnőttként is szembesülhet bizonyos szájhigiénés problémákkal. Szerencsére fogorvosa segíthet e problémák többségének megoldásában.

  • A fogágybetegség ínygyulladással kezdődik, ami a korai szakaszban még visszafordítható. Az ínygyulladás tünete a piros, duzzadt, érzékeny íny, amely fogmosáskor vérezhet. Ha e tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon fogorvosához, mielőtt súlyosabb problémák alakulnak ki. A fogágybetegség előrehaladott szakaszaiban a fogak elvesztése is előfordulhat.
  • Ínye egészsége általános egészségi állapotára is hatással lehet. A legújabb vizsgálatok szerint összefüggés lehet a fogágybetegség és egyéb betegségek, mint például cukorbetegség, szívbetegség, valamint a koraszülés előfordulása között. A fogágybetegség megelőzése érdekében naponta kétszer mosson fogat, mindennap használjon fogselymet, és hathavonta járjon professzionális fogtisztításra.
  • A tömések körül kialakuló fogszuvasodás (másodlagos szuvasodás) és a foggyökér felszínét érintő szuvasodás egyre gyakoribbá válik, ahogy öregszünk. Éppen ezért fontos fluorid tartalmú fogkrém használata, fogselymezés és rendszeres fogászati ellenőrzés.
  • Ahogy öregszünk a fogérzékenység is egyre nagyobb probléma lehet. Az életkor előrehaladtával ínye visszahúzódik, ezzel szabaddá, védtelenné téve a fog zománccal nem borított részeit. Ezek a fogfelszínek különösen érzékenyek lehetnek hideg vagy forró ételekkel vagy italokkal szemben. Súlyos esetekben a hideg levegő, valamint savanyú és édes italok, ételek fogyasztása is már fogérzékenységet okoz. Ha fogérzékenységet tapasztal, próbáljon fogérzékenység ellen javasolt fogkrémet használni. Ha a probléma továbbra is fennmarad, forduljon fogorvosához, mivel a fogérzékenység oka súlyosabb probléma, pl. szuvas, törött vagy sérült fog is lehet.
  • A koronák a sérült fogak helyreállítására szolgálnak. A sérült fog megerősítése mellett a korona arra is használható, hogy szebb vagy szabályosabb legyen a fog, fogsor. Az implantátumok és hidak a hiányzó fogak pótlására szolgálnak. A hidakat gyakran használják egy vagy több hiányzó fog pótlására, és a pótfogak hidalják át a hiányzó fogak helyét. Hidakat természetes fogakra vagy implantátumokra is rögzíthetnek. A fogászati implantátumok egy vagy több fog pótlására, illetve teljes vagy részleges fogpótlások rögzítésére szolgálnak. Kérdezze meg fogorvosát, hogy az implantátumok orvosolják-e az Ön problémáját.

 

Hogyan érhetem el, hogy fehérebbek legyenek a fogaim?

 

Fogorvos vagy szájhigiénikus által végzett alapos tisztítás az ételek és dohányzás okozta legtöbb külső elszíneződést eltávolítja. A fogfehérítő fogkrém használata szintén segít eltávolítani a felületi fogelszíneződéseket két fogorvosi ellenőrzés között. Ha az elszíneződés éveken keresztül jelen volt, szükség lehet fogainak szakszerű fehérítésére, hogy el lehessen tüntetni ezeket a makacs külső elszíneződéseket. A belső elszíneződéseket el lehet halványítani, vagy ún. héjjal, koronával el lehet fedni. Miközben e módszerek mindegyike biztonságos és hatékony, fogorvosa fogja/tudja megmondani, hogy fogai állapota és az elérni kívánt eredmény alapján melyik kezelés a legalkalmasabb az Ön számára.

 

Milyen hatással van az étrend a száj egészségére?

 

A helyes táplálkozás nemcsak az általános egészséget befolyásolja nagymértékben, hanem az egészséges fogak és íny érdekében is szükséges. A kiegyensúlyozott étrendnek köszönhetően az ínyszövet és fogai hozzájutnak azokhoz a fontos tápanyagokhoz és ásványi anyagokhoz, amelyek az íny és a fogak tartóssága és a fertőzéseknek való ellenállóképesség miatt szükségesek, mivel a fertőzések fogágybetegséget okozhatnak. A kemény és rostdús ételek, mint a gyümölcsök és a zöldségek emellett segíthetnek a fogak és a szövetek megtisztításában. A lágy, ragacsos élelmiszerek megtelepedhetnek a fogak barázdáiban, és még több foglepedék kialakulásához vezethetnek.

 

Valahányszor cukor- vagy keményítőtartalmú ételt vagy italt fogyaszt, a foglepedékben található baktériumok savat termelnek, amely legalább 20 percig hatással van a fogakra. A fogzománc károsodásának mérséklése érdekében fogyasszon kevesebb rágnivalót, illetve csökkentse a főétkezések közötti nassolások számát. Ha nassolni támad kedve, fogyasszon tápanyagokban gazdag élelmiszereket, például sajtot, nyers zöldséget, natúr joghurtot vagy gyümölcsöt.

colgate.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.