Milyen ételek károsítják a fogzománcot

2022. június 6.

Vannak olyan ételek és italok, melyek kifejezetten károsak a fogakra. Ilyenek például a rágcsálnivalók.

 

Szintén nagyon káros a fog külső rétegének szempontjából a cukros, szénsavas üdítők fogyasztása. Alapvetően nem a szénsav, hanem a cukor okozza a problémát. A savas, 100%-os gyümölcslevek fogyasztása sem szerencsés. Ráadásul ezeket az italokat kortyolgatva szoktuk fogyasztani, aminek hatására a savak és a cukor folyamatosan érintkezik a fogainkkal. Ha már ilyet fogyasztunk, próbáljuk meg minél hamarabb elfogyasztani.

 

A citrusfélék is a kerülendő ételek közé tartoznak a magas savtartalmuk miatt. A citromsav, nagy mennyiségben károsítani fogja a zománcot, de még a foggyökeret is. Érdemes megfontolni azt is, hogy milyen salátaöntet használunk.

 

Az ecetes öntetek ugyanis, a számos pozitív hatásuk mellett sajnos magas savtartalommal bírnak, amik viszonylag hamar roncsolni fogják a zománcot.

 

Szokások, melyek nem tesznek jót a fogzománcnak

 

Az ételeken és italokon túl bizonyos szokások is elősegítik a fogzománc kopását. Bár a fogmosás alapvető feladat, és naponta legalább kétszer el kell végezünk, egyáltalán nem mindegy, hogy ezt mikor tesszük.

 

Ennek az az oka, hogyha túl hamar kezdjük el mosni a fogainkat, akkor a savakat nem eltüntetjük, hanem pont ellenkezőleg, inkább jól beledolgozzuk a fogakba, amivel még jobban károsítjuk őket.

 

A kiegészítő fogápolási módszereknél is mindig figyeljünk oda, hogy a megfelelő módon végezzük, mert ha nem így teszünk, többet árthatunk velük, mint használunk.

 

Vannak azonban olyan szokások is, melyek alapvetően rosszak, a fogzománc károsítása csak egy, a sok negatív hatásuk közül.

 

  • Ilyen például a körömrágás, mellyel nemcsak a körmeink épsége kerül veszélybe, de a fogzománcunk is.
  • A dohányzásra szokták mondani, hogy a fogak gyilkosa. Bár közvetlenül a zománcra nem annyira káros, mint mondjuk az ínyre, de ugyanúgy lerakódik a fogak felszínére, mint a lepedék, és sárgulást okozhat, ami amellett, hogy esztétikailag sem szép, a zománcra sincs jó hatással.

 

A fogcsikorgatás és egyes betegségek veszélyei a fogzománcra

 

Természetesen a fogakra, így a zománcra is, nemcsak az étel és bizonyos szokások vannak befolyással, hanem egyes betegségek, vagy állapotok is.

 

A fogcsikorgatás nem tűnik komoly problémának, hiszen csak a velünk alvókat zavarhatja, hogy álmunkban zajosak a fogaink, pedig a zománcra nagyon is káros hatással van.

 

Fogcsikorgatás vékonyítja a fogzománcot

 

A nagy erőkifejtés miatt a fogaink extrém terhelésnek vannak kitéve, ami elvékonyítja a zománcot. A fogcsikorgatást mindenképp érdemes kezeltetni, ha másért nem is, de a fogaink érdekében biztosan.

 

A terhesség során a felborult hormonháztartás miatt a fogak is veszélynek vannak kitéve. Mivel a szervezet a különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket a babának juttatja, így a zománc összetétele is gyengülhet.

 

A reflux is egy olyan betegség, aminek tünetei kihatnak a fogakra is. Ez a betegség ugyanis savtúltengést okoz, aminek során a gyomorsav a szájba is visszajuthat. Ez a folyamatos savas közeg pedig nagyon ártalmas a zománcra is.

 

Elvékonyodott fogzománc ellen mit tehetünk?

 

Ahhoz, hogy a fogzománcunk ne vékonyodjon el az eddig felsorolt rossz szokásokat, és káros ételeket-italokat mellőznünk kell. Emellett a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati szűrési is elengedhetetlen.

 

Az egyik lényeges dolog, amit az elvékonyodás ellen tehetünk, hogy a D-vitamin és a kalcium bevitelre figyelünk. Akár az étkezéssel, akár étrend-kiegészítőkkel, de a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségét mindenképp biztosítsuk a szervezet számára.

 

A már említett szájhigiénia is fontos, nem csak a mennyisége és a minősége, hanem az is, hogy mivel végezzük.

 

Fordítsunk figyelmet a megfelelő fogkefe kiválasztására, valamint a fogkrém és a szájvíz fajtájára is.

 

Fogzománc helyreállítása és pótlása

 

Persze még akkor sincs veszve semmi, ha a fogzománc már elvékonyodott. A fogzománc helyreállítása nem lehetetlen, számos lehetőség létezik, amivel vissza lehet építeni. Az egyik megoldás, ha kifejezetten fogzománc helyreállító fogkrémet választunk, mint például a Oral-B Gum & Enamel Repair Original Fogkrém. Amellett, hogy védelmet nyújt a fogainknak a savak káros hatásaival szemben, még a fogzománc helyreállításában is nagyon hatékony megoldás.

 

A másik lehetőség az úgynevezett  fogzománc pótlás, melyet a fogorvosunk tud elvégezni.

 

Sokan nem is tudják, hogy létezik ilyen beavatkozás, pedig ezzel a módszerrel a fogakat vissza lehet állítani az eredeti állapotukra. A pótlásokat lényegében porcelán héjjak vagy koronán, melyek keményebb anyagból készülnek, mint a zománc, így hosszú időre biztosítják a fogaink védelmét.

 

Érdemes odafigyelni a fogaink egészségére

 

A fogaink egészsége kulcsfontosságú, és nem csak azért, mert ha kihullnak, nagyon költséges a pótlásuk.

 

Az első lépés, hogy fogaink egészségét megőrizzük, a fogzománc védelme. Ne hagyjuk, hogy elvékonyodjon, de ezt csak úgy előzhetjük meg, ha odafigyelünk a szájhigiéniára, illetve a táplálkozásra is.

 

A rendszeres szűrővizsgálat fontosságát sem szabad lebecsülni, hiszen a zománc elvékonyodását a szakember fogja hamarabb észrevenni, így tenni is tudunk ellen, akár helyreállítással, akár pótlással.

 

Ha időben lépünk fel a probléma ellen elkerülhetjük a fogszuvasodást, így pedig a fogaink elvesztését is.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.