Milyen fogkefét vegyek?

2019. január 1.

Nincs még egy kérdés, ami olyan gyakran hangozna el a rendelőben, mint hogy “Milyen fogkefét vegyek?”. Na jó, versenyben van vele a “Nem fog fájni?”

 

Ezért ma a fogkefék és fogkrémek rejtelmeibe kukucskálunk be egy kicsit.

 

A fogkefe nem újkeletű találmány, már a 17. század óta velünk van. Előtte botocskákat használtak fogmosásra, aminek a végét picit megrágták, hogy kellemesen puha legyen. Kínában ma sem szokatlan látvány, ha egy öltönyös üzletember bambusz pálcát rágicsálva tisztítja a fogait! A hozzá való fogkrémek viszont csak a 19. században jelentek meg. Az ókorban hamut, homokot, porrátört kagylóhéjat használtak “fogmosásra”, de a egészen 20. századig elterjedt volt a házilag készült fogpor. Ezek sem voltak túl finomak: téglapor és kréta volt a fő hozzávaló!

 

Borzalmasan hangzik! Ehhez képest bármi csak jobb lehet!

 

Valóban, nem könnyű kifejezetten rossz fogkefét és fogkrémet találni. De azért akad olyan is. A legfontosabb, hogy tudjad mire van szükséged, és aszerint válasszál! A kézi fogkefék között viszonylag könnyű eligazodni: elegendő ha minél kisebb fejű, puha sörtéjű (soft) fogkefét keresel magadnak. A márkának nincs óriási jelentősége, úgyis 2-3 havonta ki kell dobni, és újat venni. Bizonyos extrák azért hasznosak lehetnek, mint a nyelvmosó rücsi, vagy a fogkefe kopását jelző színezett sörte (indikátor). Persze fontos a kényelmes fogás, és a szín is. Ha a családban többen használnak ugyanolyan fogkefét, könnyű őket összecserélni, ami értelemszerűen nem javasolt higiéniai okokból. Fogkrémben is széles a választék: ha nincsenek speciális elvárásaid, szinte bármelyik jó lehet: akár neves gyártótól, akár “sajátmárkás” termék. És nem, a csíkos, csillámos, fekete, vagy sötétben világító fogkrém nem tud többet, mint a sima egyszínű. Előnyös lehet viszont kombinálni a fogkrémeket: egyik fajta lehet otthon, a másik a munkahelyeden.

 

De én szeretnék egy kicsit többet tenni a fogaimért!

 

Nagyon helyes! Ha van valamilyen különleges igényed, érdemes arra megfelelő megoldást keresned! Léteznek speciális fogkrémek az érzékeny fogak számára, ínyvérzés ellen, sőt, akár fehérítő hatásúak is elérhetőek. Ezek azonban nem csodaszerek! A probléma alapos feltárása mindenképpen szakembert igényel, ezért tényleg jó ötlet először a rendelőbe látogatnod. Első “védelmi vonalnak” én is gyakran ajánlok ilyen viszonylag könnyen elérhető megoldásokat. Ugyanez igaz a fogkefékre is. Vannak “egycsomós” fogkefék a különösen nehezen elérhető helyekre, és nagyon hasznosak a fogköztisztító kefék, amiket a hagyományos fogkefe mellett érdemes használnod.

 

Elektromos fogkefét szeretnék venni! Ugye az a tuti?

 

Ahogy már írtam a fogmosással kapcsolatban, nincs olyan fogkefe, ami helyetted végzi el a munkát. A kézi fogkeféhez képest mégis kényelmesebb, és sokszor hatékonyabb lehet az elektromos. Azonban az elektromos fogkefe egy hosszabb távú “beruházás”, ezért itt nem szoktam javasolni az olcsó modelleket. Neves gyártó közép- vagy felsőkategóriás masináival érdemes foglalkozni. Nagyon fontos, hogy legyen benne nyomásérzékelő, mert így elkerülhető a túlzott, fogakat károsító erőhatás. Szintén praktikus, ha van benne időmérő, így tényleg elég hosszan mosol majd fogat – vagy legalább lelkiismeret furdalásod lesz, ha mégse. A telefonos app, zenélő, színes-szagos markolat, és kedvenc rajzfilmfigurád/filmsztárod ajánlása csak feleslegesen drágítja a fogkefét, ezeket nyugodtan passzolhatod. Gyakran vannak jó ajánlatok januárban (Karácsony után minden megmaradt “ajándéknak valót” akcióznak), de a Valentin-nap és a felkapott Black Friday is a fogkefe akciók ideje valamilyen kifürkészhetetlen okból.

 

Tényleg jó a fluoridmentes fogkrém?

 

A fluorid használata érdekes dolog, még a fogorvosok között is nagy hitviták zajlanak körülötte. Manapság mindenből divat a “mentes”, de tudnod kell, hogy a fluorid nem véletlenül kerül bele a fogkrémekbe. A legtöbb felnőtt ember számára inkább előnyös, mint hátrányos a fluoridos fogkrém használata, ezért csakis kifejezetten a fogorvosod javaslata alapján váltsál “mentes” termékre.

 

Hol tároljam a fogkefét? Tényleg rámennek a WC-ből a kórokozók?

 

A fogkefe és fogkrém helye ott van, ahol rendszerint használni szoktad. Ez általában a fürdőszoba. Attól nem kell félned, hogy a WC-ből átjutnak rá a bacik, ez csak városi legenda (hacsak nem esik bele a fogkefe a WC-be). Azonban van néhány fontos szabály, ami nem közismert! A legfontosabb, hogy a fogkrém kisgyerek számára ne legyen elérhető helyen – a benne lévő fluorid ugyanis veszélyes lehet számukra! Szintén fontos, hogy a fogkefédet minden használat után alaposan mosd el folyó vízzel, és hagyd rendesen megszáradni! A vizes fogkefe kitűnő táptalaja a baciknak, ezért a dobozba zárt fogkefén hamarosan több lesz a baktérium, mint a WC pereme alatt. Ha nagyon biztosra akarsz menni, betegségek után egyből cserélj fogkefét, vagy áztasd be klórhexidin tartalmú fertőtlenítő szájvízbe!

Forrás: fogasvalasz.hu