Milyen kezelések vannak fogszuvasodás ellen?

2022. június 6.

A megfelelő kezelés kiválasztása mindig attól függ, hogy milyen stádiumban van éppen a beteg fog.

 

A fogorvos figyelembe veszi a fogszuvasodás kiterjedtségét, ezután határozza meg, hogy egyszerű tömésre vagy foghúzásra van szükség.

 

Lássuk, milyen lehetőségekkel számolhatunk, ha kezeltetjük szuvas fogunkat! Elsőként a beteg fog tömése, ami ajánlani szoktak a fogdoktorok, ám ezeknek is számos fajtájuk van.

 

Hagyományos tömés

 

Ha egy fog kilyukad, azt egyedül töméssel lehet „meggyógyítani”. A foghúzással most azért nem számolunk, mert feltételezzük, hogy a páciens időben fordul fogorvoshoz, hiszen a beteg fogak esetén az egyik legfontosabb tényező az idő!

 

Míg régebben bevett gyakorlat volt amalgám töméssel kezelni a lyukas fogat, ma már ezt az anyagot nem igazán alkalmazzák. Egyes elméletek szerint az amalgámból kioldódó higany káros hatást gyakorol az emberi szervezetre, így manapság inkább a fehér tömést javasolják a doktorok. Ez valójában azért is előnyösebb, mert színe szinte teljesen megegyezik az emberi fog színével, ezáltal jóval esztétikusabb is. Nem beszélve pontos illeszthetőségéről!

 

Inlay fogtömés

 

A fogtömés ezen módja abszolút személyre szabottan történik. A ragasztott fogtömést a fogtechnikus készíti el a laboratóriumban egy előre levett lenyomat alapján, ezután a fogorvos beragassza az inlay fogtömést a megfelelő helyre. Akkor alkalmazzák ezt a módszert, ha az őrlőfog letört, vagy túlságosan nagy méreteket öltött a fogszuvasodás.

 

Onlay fogtömés

 

A fogtömés e módja roppant hasonló az inlay-hez, a különbség abból adódik, hogy onlay tömést súlyosabb mértékű fogszuvasodás esetében alkalmazzák, amikor már akkora a lyuk, hogy nem csak a rágófelszínt, hanem a fogcsücsköt is érinti.

 

Korona

 

A korona már a komolyabb fogpótlások osztályába sorolható. A fogpótlás az ínyvonal feletti fogcsonkra vagy a fogimplantátumra kerül ilyenkor. Csakúgy, mint a tömések esetében, itt is több féle anyagból készülhet a korona, készülhet préskerámiából, porcelánból vagy cirkóniumból. Ezeket a fogpótlásokat számítógépes technológiával gyártják személyre szabottra, így illeszkedhet tökéletes a fogsorba a kiegészítés. A cirkómium fontos tulajdonsága, hogy anyaga nem tartalm fémet, így kiváló választás lehet fémérzékeny páciensek számára.

 

Fogimplantátum

 

A műgyökér néven is ismert fogpótlást az állcsontba ültetik be, és ahogyan a neve is mondja, a természetes fog gyökerét pótolja. Miután ez a helyére kerül, ráhelyezik a koronát.

 

Hogyan előzhető meg a szuvas fog kialakulása?

 

Nem árulunk el nagy újdonságot azzal, ha azt mondjuk: a fogszuvasodás leghatékonyabb ellenszere a helyesen és megfelelő gyakorisággal végzett fogmosás, valamint a barázdazárás. Előbbiért mi magunk felelünk, míg utóbbit bátran bízzuk fogorvosunkra, a barázdazárást ugyanis csak a rendelőben lehet elvégeztetni.

 

Miért jó a barázdazárás?

 

A barázdazárást már a csontfogak megjelenésekor, gyermekkorban érdemes elvégezni, hiszen ekkor még általában nem sérülnek a csontfogak. Ez a módszer rutineljárás, nem jár fájdalommal és nincsen káros mellékhatása sem.

 

Jellemzően a nehezen tisztítható, sérülékeny helyeket lehet megvédeni a barázdazárás segítségével. A kezelést kérésre felnőttkorban is elvégzik a rendelőben.

 

Fontos megjegyezni, hogy a fogszuvasodás ellen remek megelőzés lehet az időnként elvégzett foglepedék és fogkő eltávolítás is, hiszen ezekben az anyagokban olyan baktériumok telepedhetnek meg, melyek könnyedén kikezdhetik a fogfelszínt. Innen pedig már csak egy lépésre van a zománc, majd a fogbél károsodása.

 

Mit tehetünk a fogmosáson kívül?

 

A fluor jelenléte képes egyensúlyozni a megbomlott ásványianyag-tartalmat a fogakban, valamint akadályozza a baktériumok elszaporodását és savtermelését a szájüregben. A fluor bizonyos ételekben és az ivóvízben is megjelenik, azonban ez nem mindig elegendő a csontépítéshez, valamint a fogzománc erősítéséhez. Ezt pótolhatjuk „házilag” is: használjunk fluoridos fogkrémet, és ízesítsük fluoridos sóval ételeinket. Arra azonban nagyon figyeljünk, hogy ne adagoljuk túl! Napi maximum 5 mg bőven elég ahhoz, hogy megfelelő hatást érjünk el, ellenkező esetben a túladagolt fluorid fogsárguláshoz, megpuhuló fogzománchoz vezethet, ez pedig egészségtelen, érzékeny fogakat eredményezhet. Itt is igaz, hogy a mérték a legfontosabb! Bár tablettás adagolás is létezik, ezt csak orvosi felügyelet mellett javasolt alkalmazni.

 

Legtöbbet mégis helyes, rendszeres táplálkozással tehetünk fogaink védelme érdekében, és persze a már említett és örökösen ismételgetett rendszeres és helyes fogmosással. Együnk kevés édességet, kerüljük a ragadós ételeket. Érdemes kerülni továbbá a savas ételeket és italokat, válasszunk például szénsavmentes vizet a szóda helyett, és alacsony savtartalmú gyümölcsöket, melyeket lehetőség szerint főétkezés után fogyasszunk. Kerüljük továbbá a pépes ételeket, hiszen az öntisztuló folyamat, mely rágás közben megy végbe, elmaradhat.

 

Ne halogassuk a kezelést!

 

Amint észleljük a tüneteket, azonnal foglaljunk időpontot a fogorvosnál! A fájdalomcsillapító ugyanis csak tüneti kezelés, a fájdalmat ugyan enyhítheti, de hatására nem szűnik meg a szuvasodás, nem múlik el a lyuk a fogunkon, és a fogfájás is csak átmenetileg „szünetel”.

 

Nem lehet elégszer elismételni: minden fog-probléma idejében kezelhető, ha rendszeresen mossuk fogainkat, rendszeresen járunk fogorvosi kontrollra, és ügyelünk étkezésünkre!

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.