Milyen problémákba ütközhetünk a fogszabályozás során?

2021. január 1.

A szép, rendezett fogsorért bizony néha meg kell szenvedni: a fogszabályozó felrakása után előfordulhatnak kellemetlenségek.

 

Leggyakoribb probléma a fájdalom, amely enyhülése eltarthat pár napig, különösen állandóan rögzített készülék esetén. Ez természetes jelenség, hiszen mind a fogakra, mind az állcsontra nagyobb nyomás nehezedik a szabályozás során. Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, illetve a rövidebb-hosszabb idő alatt történő hozzászokás a megoldás a problémára.

 

Szintén gyakori panasz a száj nyálkahártyájának irritációja, valamint az apró sérülések, afták, melyek leginkább a drótok, brekettek környékén alakulnak ki. Ez a probléma rendszerint a fogszabályozó felrakása után néhány napig tart, később a szövetek hozzászoknak a fogszabályozó jelenlétéhez. Megoldást a fogszabályozóhoz kifejlesztett viasz viselése nyújthat.

 

A fogszabályozó alkatrészei nem megfelelő használat esetén elmozdulhatnak, letörhetnek vagy leeshetnek, ezért bizonyos ételek fogyasztását jobb elkerülni. A rágógumi, ragacsos édességek (pl. csokoládé, tejkaramella, cukorkák, pillecukor), ropogós ételek (magvak, nyers zöldségek), illetve az alma harapása problémát okozhatnak a rögzített fogszabályozó felrakása után. Érdemes a puhább, krémes, illetve szeletelt ételeket választani, amelyek akár a feszítő érzés fennállása alatt is biztonságosan fogyaszthatóak.

 

Ritkán, de előfordulhatnak a fém, latex és gumi anyagok miatt fellépő allergiás reakciók, melyek gyulladáshoz, bőrkiütéshez, kivörösödéshez vezethetnek, ezekkel mindenképp fel kell keresni a fogszabályozó szakorvost.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.