Minden, amit a szájsebészetről tudni akart

2018. február 2.

Bölcsességfog-húzás sebészeti úton - Műtét folyamata

Érzéstelenítés mellett, a bölcsességfog, és az eggyel előtte levő fog vonalában képzett lebennyel feltárjuk az adott területet. 

 

A bölcsességfogat körülölelő csontból elvéve, gyengítjük a fog, csonthoz való kötődését. Ezután történik a fog eltávolítása.

Egyéntől függően a varratok kivétele 7-10 napon belül valósul meg.

Panoráma röntgen készítése a beavatkozást megelőzően mindenképpen szükséges, hogy a szájsebész könnyebben tájékozódjon a bölcsességfog helyzetéről, csonttal való kapcsolatáról, illetve az alsó állcsontban futó ideg lefutásáról.

 

Bármely felmerülő kérdésével kérjük, forduljon kollégáinkhoz, és ehhez foglaljon le egy Ön számára alkalmas időpontot nálunk!

 

Gyökércsúcs rezekció (foggyökércsúcs-amputáció)

 

A rezekció nem más, mint a foggyökér végének sebészi úton történő eltávolítása.

 

Mikor van rá szükség?

  • a gyökértömés cseréjét a fogkorona irányából nem lehet elvégezni
  • hosszú, foggyökér csúcson túli gyökértömött fognál
  • gyökértömött fog krónikus gyulladásánál
  • granuloma vagy ciszta a gyökércsúcs körül
  • anatómiai nehézsége van a korrekt gyökértömés elkészítésének
  • gyökércsatornába betört műszer esetén

 

Hogyan zajlik a beavatkozás?

Helyi érzéstelenítés mellett az érintett fog, ajak felőli oldalán az orvos lebenyt készít a nyálkahártyán. Ezután a csontablakon keresztül a gyulladást eliminálja, majd a gyökér csúcsi részét eltávolítja. A beavatkozás lezárásaként a páciens varratokat kap, melyeket 7-10 napon belül eltávolítanak. A műtét utáni harmadik és hatodik hónapban kontrollvizsgálatok javasoltak, így biztosítva a fog hosszú távú utókövetését.

 

Bármely felmerülő kérdésével kérjük, forduljon kollégáinkhoz, és ehhez foglaljon le egy Ön számára alkalmas időpontot nálunk!