Minden parodontológus fogorvos, de nem minden fogorvos parodontológus

2021. október 10.

Mit tud, és mikor van rá szükségem? Bemutatjuk az ismerős idegent: a parodontológust

 

Valószínűleg a tv-reklámokban gyakran hallottad a parodontózis kifejezést, ami a vérző fogíny egyik betegségére utal. Innen már könnyen kitalálható, hogy a parodontológus az a fogorvos, aki továbbképezte magát, hogy a fogíny specialistájává váljon és olyan, számunkra hasznos tudást és eljárásokat halmozzon fel, amivel akár súlyos betegségek is meggyógyíthatók a szánkban. De mikor van rá szükségünk? 

 

A fogínygyulladás és a rendszeres fogínyvérzés egy igen gyakori probléma a lakosság körében. A parodontológus pedig egy olyan fogorvos, aki célzottan segít nekünk olyan helyzetekben, amikor az íny állapota már nem optimális vagy amikor már nagyon súlyos ott a helyzet. Természetesen nem csak az íny az egyetlen terület, amelyre ez a különleges fogorvos fókuszál. Ezek a szakemberek ugyanis a száj más részein is dolgoznak, például olyan helyeken is, amire valószínűleg a legkevésbé sem gondolsz túl gyakran, mégis rendszeresen használod. Ilyen például az állkapcsod azon része, ami a fogaidat megtartja. A parodontológus ezen területnek is szakértője, így teljes körűen átlátja és megoldja az ott rejtőző problémáidat is.

 

Parodonotológus leginkább az, aki különböző ínyműtétekkel foglalkozik. Ezen felül a száj lágy részeihez köthető egyéb beavatkozások is hozzá tartoznak, sőt többnyire a szájüregi rák diagnózisok felállításával is ő foglalkozik, mivel a szájüregi daganatos betegségek hátterében általában valamilyen súlyos ínygyulladás szövődménye áll, illetve gyakran maga az ínygyulladás az előjele a daganatos betegségnek. A szájüregi lágy részek további kóros elváltozásának oka és kezelése is hozzátartozik. A parodontológus tehát az az orvos, aki a nyomába ered olyan tünetek hátterének is, amelyek időben kezelve, egy sokkal súlyosabb betegségtől óvhatnak meg téged.

 

Szerencsére nem neked kell minden esetben eldöntened, hogy szükséged van-e egy jó parodontológusra. Ebben általában a fogorvosod biztos tanácsokkal tud majd szolgálni, sőt az is lehet, hogy már rendelkezik ezzel a tudással. De! Ha rendszeres fogínyvérzéssel küzdesz, ami még kellemetlen szájszaggal vagy netán sajgó fájdalommal is jár, mindenféleképpen érdemes célzottan egy parodontológus fogorvoshoz időpontot kérni. 

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.