Mire kell figyelnünk szülőként a tejfogakkal kapcsolatban?

2022. július 7.

Első sorban, ahogy megjelennek a tejfogak, el kell kezdenünk megismertetni a kicsiket a fogkefével, fogápolással, hiszen ez egy elég összetett dolog, ami nem kis időt vesz igénybe.

 

A tejfogak sokkal sérülékenyebbek, ezért nem baj, ha fogorvos is ellenőrzi a fogmosási technikát. Nyugodtan kérjünk tőlük segítséget ebben is. Az sem mindegy, hogy milyen fogkefét használunk.

 

Az elején a kimondottan erre a célra szolgáló, baba, kisgyerek fogkefét válasszuk, ezeknek kicsi a fejük jól illeszkednek a tejfogakhoz.

 

Azonban, ha elérkezett a tejfogváltás, ezt cseréljük le a nagyobb fejű fogkefére. A puha sörtéjű kefék ilyenkor előnyösebbek.

 

Amikor még kicsik a gyerekek, amellett, hogy ő megmossa a fogát, mi is mossuk át neki, de mindenképpen ellenőrizzük a tevékenységet.

 

Mi a különbség a tejfog és a maradandó fog között?

 

A fogzománc a tejfogak esetében sokkal vékonyabbak, mint a csontfogaknál. Ezért kell nagyon odafigyelnünk a tejfogakra is, hiszen, ha ezek sérülnek az kihatással lehetnek később a maradandó fogakra.

A csontfogak színe inkább sárgás fehér, a tejfogaké pedig kékes fehér. A tejfogak kisebbek, mint a maradandó fogak, ebből kifolyólag a tejfogak gyökerei kisebb.

A gyermekfogászat felkeresését is sűríthetjük a tejfogakkal, hiszen a fogszuvasodás is gyakrabban előfordul.

 

Mi történik, ha elhanyagoljuk a tejfogakat?

 

Ha nem tesszük ezt is rendszerességgel, akkor a tejfogak szuvasodhatnak, begyulladhatnak. Ilyenkor a fogak nagyon fájnak nekik és a napi étkezési rendszer is felborulhat, étkezésük rendszertelenné válhat.

Ebből kifolyólag újabb és újabb problémák léphetnek fel később. Ezek által kicsit később a hangképzés is hibás lehet.

A maradandó fogak csírái is sérülnek így és ha ezek kibújtak, lehetnek ferdék, így ezek fogszabályozást fognak igényelni.

 

Ne hagyjuk, hogy idáig fajuljanak a dolgok, szoktassuk a kicsiket a fogmosáshoz.

 

Egy különleges eset

 

Ritkán, de előfordul, hogy még vannak tejfogai a gyereknek tízen éves korára. Ezért van, mert a tejfog túl nagy és az íny alá kerülnek, tehát a maradandó fogak csíráját teljesen elzárják, így felborul a fogváltás ideje. Ez lehet akár családi öröklődés is.

 

Valahogy el kell érni, hogy ezek a tejfogak újra harapni tudjanak, így elérve, hogy ezek kiessenek.

Ha ez nem lehetséges, választhatjuk ezeknek a tejfogaknak az eltávolítását, ez azonban fogszabályozó hordását vonja maga után.

Sajnos, néha ezek a tejfogak csontosodtak már, és nagyon nehéz eltávolítani. Ilyenkor nem elég a sima foghúzás, muszáj a szájsebészetet választanunk.

 

A fogmosás

 

A pici babáknál, amint kibújik az első fog, jó, ha elkezdjük tisztogatni egy puha fejű fogkefével.

Ahogy elérik a totyogós kort, ők maguk is szívesen részt vesznek a fogmosásban, ezt hagyjuk is nekik.

Persze nekünk is meg kell mosni a pici fogát, hiszen ilyenkor ő még nem tudja hatékonyan tenni ezt.

 

Ha teszünk egy kis gyerekfogkrémet a fogkefére nagyon figyeljünk arra, hogy a gyerek ne nyelje le.

 

Amikor már óvodás korba lépnek, először mutassuk meg a helyes fogmosás menetét. Ilyenkor már rendes gyerekfogkefét válasszunk a számára.

Itt is figyeljünk arra, hogy a gyerek ne nyelje le a fogkrémet. Ha nem szeret a gyerek fogat mosni az alábbi dolgok segíthetnek ennek megszokásában:

 

Ha eléjük rakunk egy tükröt, látják magukat fogmosás közben, ami érdekes lehet nekik.

 

Ha megengedjük, hogy ő válasszon magának fogkefét, nagyobb kedve lesz ehhez. Talán a legfontosabb az, ha mindig megdicsérjük, hogy milyen szépen tisztára mossa a fogait.

 

Miért jó szűrésekre járni?

 

Ezzel megelőzhetjük a fogszuvasodást, a fogínygyulladást és a kellemetlen fogászati élményeket.

Elsajátíthatjuk a megfelelő fogmosás lépéseit is. Érdemes felkeresnünk a fogorvosunkat, ha a kisgyerek ínye elszíneződött, ha letört egy darab a fogából vagy ha vérzik az ínye.

Viszont figyeljünk arra, hogy gyermekünket olyan helyre vigyük, ahol jelen van a gyermekfogorvosi specifikáció.

Ezek a rendelők gyermekközpontúan vannak kialakítva, mintás falakkal, tapétákkal, ezáltal válik egyből barátságosabbá a hely, amint belépnek.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.