Mit csinálok rosszul?

2019. április 4.

Folytatódik a fogas válaszok sora! Máris egy sokakat érintő kérdéssel nyitnék: mit csinálok rosszul?

 

Gyakori helyzet, hogy a kedves páciens szépen, becsületesen bejelentkezik hozzám egy éves kontrollra, és a szokásos fogkő eltávolításon felül bizony felfedezünk egyéb tennivalókat is. Ilyenkor gyakran hangzik el a címbeli, haragos-csalódott kérdés. Elvégre megvan a napi két fogmosás, az elektromos fogkefe, a márkás fogkrém: ezek után hogy lehet újabb lyukas fogam?!

A válasz persze minden esetben egyéni, de mégis megpróbálom sorra venni a lehetőségeket, hogy amikor legközelebb beleülsz a rettegett műbőr fotelbe, csak elismerő szavakat zsebeljél be kedvenc fogorvosodtól.

 

– Napi két fogmosás elég?

 

Sokan büszkén húzzák kik magukat az éves viziten, hogy bizony minden nap kétszer mosnak fogat! Ez valóban derék dolog, de ne feledd: a napi két alkalom nem mindenkinek elég. Volt egyszer egy kertész betegem, ő a kerti munkához hasonlította a fogmosást: nincs rá szabály, milyen gyakran kell eltakarítani a kerti szerszámokat, de a legjobb, ha minden használat után tisztán teszed őket vissza a helyükre. Valahogy így vannak ezzel a fogaid is. Ha módod van rá, érdemes a munkahelyedre is betelepíteni egy fogkefét, szükség esetére. Jól jöhet akár reggeli, akár ebéd után; sőt, egy-egy fontosabb megbeszélés előtt se árt, ha eltünteted a mákos tészta nyomait!

 

– Vettem drága fogkefét! Ez már csak elég, nem?

 

A drága fogkefe éppen olyan, mint a drága fényképezőgép: nem végzi el helyetted a munkát. Sokan esnek abba a hibába, hogy a drága fogkefe “örömére” a nyűgös fogselymezést nagyvonalúan elfelejtik. Ez rossz stratégia, mert sajnos nem léteik (még) olyan fogkefe, ami teljesen kiváltaná a fogselyem használatát. Ha lesz ilyen, biztosan írok róla!

 

– Vérzett néha az ínyem, de most már tudom, mikor kell abbahagyni a fogmosást!

 

A fogínyvérzés gyakori tünet, ezzel együtt érdemes komolyan venni! A fogmosás gyors abbahagyása a legrosszabb megoldás! Ezzel valójában többet ártasz, mint gondolnád! Sokszor elég, ha puhább fogkefére /fejre váltasz, és felkeresed kedvenc fogorvosodat egy alapos fogkő eltávolításra. Az ínyvérzés kezelésére kifejlesztett gyógy-fogkrémek is jó szolgálatot tesznek, de nem helyettesítik a szakember segítségét.

 

– Itt mindig beakad valami. De már megszoktam.

 

Ha van olyan fogad/tömésed/koronád, ahol rendszeresen beakadnak ételdarabkák, az komoly figyelmeztető jel! Nem elég, ha mindig van nálad fogpiszkáló, érdemes utána nézni a dolognak! Az ilyen nehezen tisztítható pontok jelentik a leggyengébb láncszemet a szádban: könnyen elindulhat valami rosszaság belőlük! Legokosabb még azelőtt ellátogatnod a rendelőbe, hogy komolyabb panaszod lenne!

 

– Találtam fluoridmentes fogkrémet! Mindenből a mentes a jó?

 

A futótűzként terjedő divatok ritkán vezetnek okos dologra, nincs ez másként a manapság felkapott “mentes mániával” sem. A fluorid tartalmú fogkrémek bizonyítottan előnyösek a fogszuvasodás megelőzésére, ezért csak speciális esetekben javasolt az említett fluoridmentes termékek használata. Mielőtt váltanál, mindenképpen konzultáljál a dologról szakemberrel!

 

– Naponta használom a szuper szájvizet, így nem érhet baj?

 

Léteznek olyan szájvizek, amik csak a leheleted frissítik fel; ezek bizony semmit se tesznek hozzá a szájhigiénédhez. Akadnak olyanok, amik antibakteriális hatóanyagot, (pl triklozán, klórhexidine) tartalmaznak. Ezek a szájvizek valóban segítenek bizonyos tünetek, panaszok kezelésében, de folyamatos használat mellett előfordulhatnak mellékhatásaik is! Érdemesebb őket célzottan, a probléma megoldását segítő kúraként bevetni. Ha mellékhatással találkozol, értesítsd róla kezelőorvosod, gyógyszerészed!

 

– Rengeteg gyümölcsöt eszem, az biztos jó a fogaknak!

 

A gyümölcsök sok vitamin mellett tekintélyes mennyiségű cukrot tartalmaznak, ráadásul soknak a savtartalma is magas. Ide tartoznak többek között az alma, citrom, lime és más citrusfélék, szőlő, cseresznye, barack, gránátalma. Ezek, bár mértékletesen fogyasztva egészségesek, bizony rosszat tehetnek a fogaidnak! Még egy fontos megjegyzés: amíg a gyümölcslevek finomak és sok diétába beleférnek, a fogaid szemszögéből alig jobbak a kólánál!  A sima víznél még senki se tudott fog-barátabb italt kitalálni!

 

– Az implantátum örökké tart?

 

Semmi sem tart örökké. Szerencsére a fogpótlásoknál azzal is megelégszünk, ha életed végéig kitart. Ezt elérendő az implantátumoknak is kijár a gondoskodás: ugyanúgy szükséges az éves kontroll, szükség esetén fogkőeltávolítás, mint a saját fogaidnál. Előfordulhat, hogy az implantátum fejét rögzítő csavar kilazul. Ez nem jár fájdalommal, csak egy kis (idővel egyre nagyobb) lötyögést vehetsz észre az implantátumos koronán/hídon. Fontos azonnal orvoshoz fordulni vele! Amíg a kilazult csavar megszorítása általában könnyen megoldható, viszont ha így, kilazulva megterheled, a csavar eltörhet, és sokkal nehezebb helyzetbe kerülünk!

 

– A genetika a hibás?

 

Sokan hivatkoznak arra, hogy a szüleiktől örökölték a rossz fogaikat. A genetika valóban közrejátszik a fogaid esetleges romlandóságában. A fogak formája, színe, és bizony az ellenálló képessége is jó részt örökletes tényezőkön múlik. Nem szabad emiatt elkeseredned! Azt szoktam erre mondani, hogy a fogápolás kicsit olyan, mint a fogyókúra. Mindenki le tud fogyni (ha akar), csak van, akinek ezért többet kell dolgoznia! A rossz adottságok ellenére is lehetséges megőrizni a fogaid egészségét, csak el kell fogadnod, hogy neked erre több időt és figyelmet kell fordítanod, mint másoknak. De az élet más területén biztos szuper dolgokat örököltél a szüleidtől.

 

Végezetül még egy gyakori hiba: ha mindezeket jól csinálod, akkor se feledkezz meg a legfontosabbról! Évente legalább egyszer látogasd meg a fogorvosodat! Ő is örülni fog neki, hogy minden rendben van.

Forrás:Fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.