Mit tegyek, ha feldagadt az arcom, mert gennyes a fogam?

2019. november 11.

A gennyes fog gyulladás nem játék! Ne odázd el, siess a fogorvoshoz!

 

Az egyik legkényelmetlenebb és sokak által szégyellt tünet, ha fájós fog miatt feldagad az arc. Amennyiben az arcdagadás egy gyulladt fog miatt van az, ami nagyon sokszor gennyes fogat jelent. Előfordulhat, olyan, hogy a fogorvostól való félelem miatt megpróbálja valaki elodázni a kezelést. A teendő nem csupán annyi, hogy ruhába csavart jéggel és némi pálinkával megpróbáljuk eltüntetni a tünetet az arcról és a tudatunkból. Sőt, pont ez, ami elodázhatja, elfedheti a nagyobb problémát. Ebben a cikkben elmondom, hogyan érdemes hozzáállni a gennyes fog problémához és milyen lépéseket javasol a fogorvos.

 

A legfontosabb első lépés, hogy félelem és szégyenkezés helyett igyekezzünk a tettek mezejére lépni és bátran keressünk fel egy fogorvost! Nem ciki segítséget kérni!

 

Mit kell tenni, ha gennyes fog miatt feldagad az arcunk?

 

A feldagadt arc fájdalmas, súlyos és ijesztő következménye lehet a fogszuvasodás következtében elhalt fognak. Dagadt arccal soha ne otthon kísérletezzünk, amint csak lehetséges forduljunk sürgősen segítségért! A duzzanat oka legtöbb esetben a következő:

  •  A gyulladásos váladék és szövetközti folyadék utat keres magának, így a fog felől a mélyebb szövetek felé tör. A bőr alatt folyadék és genny gyűlik össze
  •  Ha baktériumok nagyon ellenállóak, az immunrendszer nem tudja körülhatárolni, megfogni a gyulladást így az a szövetek közt terjed
  •  Sok esetben általános egészségügyi indokok (csökkent immunitás) is van a háttérben

 

Figyelem!

Teendő: Azonnal fogorvosi segítséget kérni! Ne próbálkozzunk otthoni praktikákkal! Ilyen esetben már nem csak az adott fog megtartása vagy elvesztése a tét, hanem a szöveti gyulladás továbbterjedésének azonnali megakadályozása!

 

Gennyes fog kezelése - a duzzadt arc kezelése

 

Arcduzzanat esetén szükség van a gyulladás „beolvasztására” amely egy meghatározott sorrend szerinti krémes, nylonos meleg borogatást kíván az érintett arcfélre. A melegen tartó borogatás (párakötés) következtében a szöveti duzzanat genny formájában koncentrálódik, így megnyithatóvá és levezethetővé válik.

 

Komoly gennyes gyulladás esetén antibiotikumos kezelés is szóba jöhet, de csak a fogorvos által meghatározott módon és ideig. Soha ne próbálkozzunk saját magunk antibiotikummal gyógyítani!

 

Ahol gyulladás van, ott mindig van szövetpusztulás is. Ha a fogszuvasodás beavatkozás nélkül marad, gennyes gyulladás alakulhat ki, majd a fogat tartó csont pusztul. Később olyan mértékben károsodik, hogy a fogat már nem tartja megfelelően. Ebben az esetben nincs más megoldás, a gennyes fog kihúzása, eltávolítása következhet. Ebben az esetben első lépés a gyulladás csökkentése (pl. antibiotikum, párakötés, genny levezetés) majd egy kedvezőbb helyzetben történik meg a fogeltávolítás – ezzel a várható fájdalom mértéke rendkívül csökken, illetve érzéstelenítő adásával ekkor már teljesen fájdalommentessé tehető.

 

Tipp!

A félelmeket és a szégyenkezést kicsit későbbre halasztani, és a tettek mezejére lépni! Nem betérni az első sürgősségi fogászatra éjjel kettőkor, ahol kétségbeesve kéred a dokit, hogy szabadítson meg a fájós fogadtól. Vagy ha kínodban betértél, kérj alternatív kezelést, fájdalomcsillapítást, amíg nem lehetsz abban biztos, hogy ettől a fogtól tényleg meg kell szabadulnod. (Éjjel például nem mindenhol van röntgen!!!)

 

Amint lehet, keress egy nappali fogászatot, ott egy kedves és hozzáértő fogorvost, aki a félelmet és a fájdalmat is tudja csökkenteni és alaposan megvizsgálja a lehetőségeket.

Ha a terápia a foghúzás, vegyél búcsút a fogtól, engedd el, gyógyulj és lásd pozitívan a jövőt - számos lehetőség van a fogak pótlására.

Ha a terápia a gyökérkezelés, indulj el ebben és mentsd meg a fogad!

 

Mikor van esély a gennyes fog kezelésére, foghúzás nélkül?

 

Ha a fogat tartó szövetek még tartják a fogat, tehát a csont még nem pusztult el túlzottan a gyökerek körül, akkor van esély a fog megtartására. A másik fontos szempont, hogy a fog koronai része a fogszuvasodás következtében mennyire pusztult el. Ha ezt még fel lehet építeni - pl. csappal és koronával - akkor érdemes lehet a gyökérkezelést választani.

 

A szuvas részek eltávolításával és a kórokozóktól hemzsegő gyökércsatorna rendszer kifertőtlenítésével a baktériumok utánpótlása megszűnik, így a gyulladás csökkenni kezd. Az ilyen, súlyosan fertőzött gyökércsatornák kitisztítása általában nem egy ülésben történik, hiszen a dentin masszívan fertőződött, de többszöri gyógyszeres, esetleg lézeres fertőtlenítő kezeléssel ez a kezelés is hatásos lehet. Ha a fogat sikerül fertőtlenítővel lezárni, a gyulladást a szervezet már hamar kezeli, sok esetben antibiotikum adására sincs szükség.

Forrás:budapestdental

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.