Mit tegyünk, ha gyökérkezelés után is fájdalmat tapasztalunk?

2022. augusztus 8.

Természetesen a gyökérkezelés után tapasztalhatunk némi fájdalmat, hiszen az érzéstelenítő hatása előbb-utóbb elmúlik, az irritált fog okozhat fájdalmat.

 

Ez azonban enyhülni fog, sőt teljesen el is tűnhet, ha a kezelés sikeres volt.

 

Ezért is van szükség az egy hét szünetre, mivel a fájdalom az egyik fő tünet, ami miatt fogorvoshoz fordultunk.

 

Fontos, hogy kezelés után a fogat ne terheljük feleslegesen.

 

Lehetőleg a másik oldalon rágjunk, ne igyunk forró italokat, és a kemény ételeket is kerüljük.

 

Ezek ugyanis károsíthatják az ideiglenes tömést, és akár fájdalmat is kiválthatnak.

 

A gyökérkezelés jó alkalom lehet arra is, hogy leszokjunk a dohányzásról. A rendszeres és megfelelő fogápolásról sem szabad megfeledkezni a gyökérkezelés után.

 

Alternatív megoldásokat is kipróbálhatunk a kezelés utáni fájdalom csökkentésére, jógázhatunk, de természetes fájdalomcsillapítókat, illóolajokat is kipróbálhatunk.

 

Számítsak arra, hogy gyökérkezelés után fájni fog a fogam? Meddig számít ez normálisnak?

 

A gyökérkezelés egy elég komoly beavatkozás, melynek során a fog gyökércsatornája lényegében eltávolításra kerül, tehát egyáltalán nem meglepő, ha a kezelés után fájdalmat tapasztalunk.

 

Ez normális dolog, idővel el is fog múlni. Ha azonban a fájdalom nem csökken, esetleg duzzadást is tapasztalunk, akkor érdemes jelezni ezt a fogorvosunk felé, és akár az egy hét pihenőidő lejárta előtt újra felkeresni a rendelőt.

 

A kezelések között normális, ha fájdalmat tapasztalunk, de egy nagyon gyulladt fog esetén előfordulhat, hogy a fájdalom annyira erős, hogy csak receptre felírható készítmény enyhíthet rajta.

 

Ezt mindenképp egyeztessük a fogorvosunkkal, hiszen csak ő írhatja fel számunkra.

 

A gyógyszerhez tartozó utasításokat mindig tartsuk be. Az is normális, ha a végleges tömés vagy korona felhelyezése után érzünk némi fájdalmat, melynek csillapításához az enyhébb készítmények is elegendőek lesznek.

 

Mennyire tartós egy gyökértömés?

 

A gyökér kezelt fog egész életünkben megmaradhat, vagyis egy nagyon tartós eljárásról beszélünk.

 

Hogy a gyökértömés mennyire volt sikeres, azt a kezelés előtti és utáni röntgenfelvételen fogja tudni leellenőrizni a fogorvos.

 

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a gyökér kezelt fogak nagyon törékenyek, hiszen már nincs pulpájuk, ami életben tarthatná. Ez a szempont is szerepet játszik abban, hogy a gyökérkezelés után a tömés vagy a korona a megfelelő megoldás számunkra.

 

Ahhoz, hogy a gyökér kezelt fogunk életünk végéig megmaradjon, helyes és rendszeres fogápolásra is szükség van.

 

A gyökér kezelt fog is szuvasodhat, így a megfelelő szájhigiénia változatlanul fontos lesz abban, hogy megőrizzük a fogainkat, legyen szó eddig egészséges vagy már kezelt fogról.

 

Felmerülő kérdések gyökérkezelés esetén

 

Mivel a gyökérkezelés egy nagyon sok lépésből álló kezelés, érthető, hogy számos kérdés merül fel a páciensekben. A leggyakoribb kérdések a következők:

 

1. Hány alkalommal kell felkeresnünk a fogorvosi rendelőt gyökérkezelés esetén?

 

Előre nagyon nehéz megmondani, hogy hány alkalomra lesz szükség. Egy alkalom nagyon ritkán bizonyul elegendően, általában 2-4 alkalommal érdemes számolni. Komplikáltabb eseteknél ez jóval több is lehet, de ez meglehetősen ritka.

 

2. A gyökérkezelés után normális a fájdalom?

 

Igen. Mivel a fogat a kelezés során irritáció éri, normális, ha enyhe fájdalmat tapasztalunk, de ez fájdalomcsillapítóval enyhíthető, és pár napon belül elmúlik.

 

Az is normális, ha a végleges tömés vagy korona felhelyezése után is tapasztalunk némi érzékenységet.

 

Ha azonban a fájdalom a kezelés után nem múlik el, esetleg lüktető fájdalmat tapasztalunk, az nem tekinthető normális tünetnek.

 

Az okozhatja, hogy élő idegszövet maradt a gyökércsatornában, vagy a gyulladást okozó baktériumokat nem sikerült maradéktalanul eltávolítani. Érdemes egyeztetnünk a fogorvosunkkal, hogy ilyenkor mi a teendő.

 

3. Számítsunk duzzanatra is?

 

A duzzanat nagyon ritka, és ha feldagad az arcunk a kezelés után, az annak a jele, hogy a gyulladást nem sikerült maradéktalanul megszüntetni, illetve hogy újabb gyulladásról van szó. Mindenképp egyeztessünk a kezelőorvosunkkal, ha ilyet tapasztalunk.

 

4. Milyen szövődményekkel lehet számolni gyökérkezelés után?

 

A leggyakoribb szövődmény a fog letörése. Ennek az az oka, hogy a fogak a kezelés során meggyengülnek és elvékonyodnak, így sérülékenyebben lesznek.

 

5. Kiesett az ideiglenes tömés! Mit tegyek?

 

Az ideiglenes tömés azért kerül a fogra, hogy kezelés után elszigetelje a kitisztított, kezelt részt a szájüreg többi részétől. Az anyaga morzsalékosabb, puhább, így előfordulhat, hogy kis része vagy akár az egész letörik. Ha csak egy kicsi darab esik le, de ettől még a fog zárva marad, nem probléma, ha azonban az egész kiesik és a fog szabadon marad, azonnal keressük fel a fogorvosunkat.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.