Mit tehetek az érzékeny fogak ellen?

2022. május 5.

Nem véletlen, hogy a fogkrém reklámok számottevő részében hangsúlyozzák: „érzékeny fogak esetén ajánlott!” Sajnos rengetegen szenvednek a fogérzékenység miatt, a túl meleg, de a túl hideg étel-ital is képes elrontani a legszebb pillanatokat egy szemvillanás alatt.

 

Hogyan lehet ezzel mégis együtt élni? Alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan tanácsot, amelyek betartásával könnyebbé válhatnak a hétköznapok – az érzékeny fogak ellenére is.

 

fogérzékenység széles körben előforduló fogfájástípus, a felnőttek mintegy fele érintett benne.

 

Mi okozhatja a fogérzékenység kialakulását?

 

fogérzékenység nem egy betegség, hiába legyintenek rá sokan: „Csak érzékeny a fogam!” – ez valamilyen fogászati problémának a tünete, amit érdemes komolyan venni, és mielőbb szakemberhez fordulni vele.

 

Így, ha a háttérben meghúzódó betegséget sikerül kikezelni, a fogérzékenység is megszűnik.

 

Mi is az a fogérzékenység pontosan?

 

Ha volt már benne részed, akkor nagyon jól tudod, mi is az, annyira jellegzetes érzés. A szakma úgy magyarázza meg a jelenséget, hogy amikor külső inger hatására hirtelen nyilalló fájdalom alakul ki, majd rövid ideig fennáll, akkor valószínűleg fogérzékenység ütötte fel a fejét.

 

Lássuk egy kicsit közelebbről.

 

A fogmederben rögzülő fogrész a gyökér. A szájüregbe nyúló rész – amivel rágunk – a korona. A fognyakat, ami a kettő között van, ínyszövet veszi körül és védi. A fog maga a fogbélből. a dentinből és a zománcból, illetve cementrétegből áll.

 

Ennyit elegendő tudni ahhoz, hogy megértsük, miért alakulhat ki a fogérzékenység.

 

Fontos leszögezni, hogy a zománc és a cementréteg nem ugyanaz. A fogzománc a dentinréteg védelméért felelős, és persze az esztétikum sem utolsó dolog. Ez a fognak azon része, amit mindnyájan szeretnénk minél fehérebbnek tudni. A zománc óvja a sejteket, ereket is és az idegekben gazdag fogbelet.

 

A fognyaknál azonban ezt felváltja a cement, a gyökér legkülső rétege, ami koránt sem olyan strapabíró, mint az előbb említett fogzománc. Így amikor az így visszahúzódik, a terület érzékenyebbé válik, és nem felejti el gazdáját is emlékeztetni minderre: azonnal megérezzük a hideg vagy meleg ételek fogyasztásakor fellépő nyilalló fájdalmat, de hasonló reakció történik az édes, sós, vagy savanyú ízekre is.

 

Fogérzékenység lép fel fogmosáskor is, de a különösen hidegre érzékeny fog az, ami azonnal fájdalommal reagál a hideg levegő beszippantására. A fogfájás harapásra is jelentkezhet.

 

Szabad szemmel is jól látható egyébként a zománc és a cement közötti különbség. A cement sárgásabb, a zománc jobbik esetben fehér színű.

 

Mitől húzódik vissza az íny?

 

Az érzékeny fogak egyik leggyakoribb oka, hogy ínyvisszahúzódás alakul ki. Az ínyrecesszióként is ismert fogászati betegség többnyire a nem megfelelő fogmosás és a hanyag szájápolási rutin miatt alakul ki. Érdemes hát jól odafigyelni a helyes fogmosásra, ugyanis a túl durva mozdulatok sikált fogakról könnyedén lekophat a fogzománc.

 

A rossz módszerrel idővel nem csak az ínyszövet károsodik, a cementréteg is rongálódhat.

 

A helyes, körkörös mozdulatokra alapuló technikát tehát vegyük nagyon komolyan a napi szájápolási szokásaink során. A lepedék így is eltávolítható a fogak felszínéről, az erőteljes mozdulatokra semmi szükség.

 

Milyen egyéb tényezők játszhatnak közre az íny visszahúzódásakor?

 • túl gyors ütemben zajló fogszabályozás
 • bizonyos hajlamosító tényezők, mint a genetika, vagy egyéb parodontális betegségek
 • változás a hormonháztartásban
 • és a fogak helytelen egymáshoz való illeszkedése.

 

Egy szó, mint száz, amint észrevesszük, hogy visszahúzódó íny van a dologban, azonnal keressük fel a fogorvosunkat! Főleg, mert nem „csak” fogérzékenység alakulhat ki: ilyenkor szinte borítékolt a fokozott fogszuvasodás és az ínygyulladás, ha nem kerül a páciens időben szakorvoshoz.

 

Mindazonáltal számos egyéb tényező is okozhatja a fogérzékenységet. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni a hétköznapok során!

 • Ahogy már korábban említettük, érdemes hanyagolni az erőteljes mozdulatokkal történő fogmosást és a nagyon durva sörtéjű fogkefét.
 • Ne használjunk túl gyakran szájvizet! A sok öblögetés hatására csak még érzékenyebbé válhatnak a fogak, mindemellett teljesen értelmetlen pazarlás a napi többszöri szájvizes öblögetés.
 • Nem minden fogkrém felel meg, ami fehérebb fogakat ígér. Ezek a készítmények tartalmazhatnak olyan kemikáliákat, ami kikezdi a fogfelszínt, innen pedig egyenes az út a további fogbetegségekhez.
 • Amint sérülést vagy repedést érzékelünk a fogunkon, azonnal forduljunk szakemberhez! A fogidegek azonnal értesíteni fognak a bajról, mert érzékenyebbé válnak a külső ingerekre.
 • Rossz hír az éjszakai fogcsikorgatók számára, de ez a jelenség is rendkívül káros hatással van a fogsorra. A bruxizmusként is emlegetett probléma rendkívül gyakori, főként a stressz hatására jelenik meg a felnőttek körében, ugyanakkor okozhatja egy túl magasan hagyott tömés is. Megoldást jelenthet az éjszakai fogvédő, amit egyedileg is gyártanak bizonyos szakrendelők, valamint előre gyártottan is hozzálehet jutni.
 • A fogkocogtatás, fogsor-összeszorítás is hasonlóan káros a fogakra, nem ritka, hogy a kopogtatásra érzékeny fog bizony akár fájdalommal is jelezheti a rendellenességet.
 • Fogszuvasodás. Ez akárhogyan is nézzük, káros, de a fogérzékenységet egyértelműen magával hozza, ha az adott fog gyökeréig terjed.
 • Kerüld a savas ételek és italok gyakori fogyasztását! A már említett dentincsatornák ezek hatására is megnyílhatnak, ami elősegíti az érzékeny fogak kialakulását.
 • Időnként fogfehérítés után is jelentkezhet fogérzékenység. Ez csak egy átmeneti állapot és pár nap után a legtöbb esetben elmúlik.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk