Mit tehetünk, ha rés van a fogaink között és ez nem tetszik?

2019. augusztus 8.

Az a kis rés a fogak között… Van aki szerint kifejezetten szexis, mások pedig kellemetlenül csúnyának tartják.

 

Legfontosabb lépés: Előkészítés, tudatos tervezés!

 

Hogy mi az igazság? Ezt mindenki maga kell hogy eldöntse. “Szép az ami érdek nélkül tetszik…” mondta Kant a nagy filozófus. A szép szubjektív fogalom. Van aki szexisebbnek vagy karakteresebbnek tartja magát ettől, van akinek viszont az önbizalmát csökkenti, mosolyát hervasztja.

Az első és legfontosabb lépés tehát, hogy kapcsolatba kerüljünk ezzel a kis réssel. Mit jelent ez a magunk számára? Nézegessük meg, gondolkodjunk el rajta. Ha eldöntöttük, hogy bizony ez nem tetszik nekünk, még ne vágjunk bele azonnal valami hűbelebalázs megvalósításba! Ha egyszerűen csak “befoltoztatjuk” a rést a fogorvossal, az nem mindig szerencsés, van hogy ettől a rés eltűnik, de csúnya, széles lapátfogaink lesznek.

Kerüljünk először kapcsolatba a kis réssel. Ha valóban nem tetszik, nézzük meg a lehetőségeket. Ne csak az eltüntetés legyen a szemünk előtt, hanem próbáljunk meg információt kapni arról is, hogyan fog kinézni a mosolyunk a beavatkozás után. Előfordulhat, hogy az eltüntetett rés mellékterméke csúnya széles lapátfog lesz és furcsa mosoly… Ez előzetes tervezéssel, tudatos hozzáállással elkerülhető.

A legjobb előkészítő lépés a mosolytervezés! Ne sajnáljuk az időt és a pénzt erre, ha ezt a fogorvosunk javasolja. Sok kidobott pénzt, időt és bánatot spórolhatunk meg vele. A mosolytervezéssel egy program segítségével valódi beavatkozás nélkül megláthatjuk, hogy a rés eltüntetése után milyen lesz a mosolyunk. Milyenek lesznek az új fogformák? Nem hatnak e majd túl szélesnek? Biztosan jó ötlet e az egyszerű rés zárás, vagy más beavatkozás is szóba jön, például fogszabályozás?

A mosolytervezés a fogorvosnak is több információt nyújt a pácienséről. Ő is többet foglalkozik vele, több lehetőséget mérlegel, jobban és biztosabban alakíthatja ki a végső megoldást, amely biztosan elnyeri majd a páciens elégedettségét.

 

A legegyszerűbb: Smile-to-Go

 

Ha a fogak közti rés nem túl széles, egyéb fogszabályozandó harapási rendellenesség nincsen, és mosolytervezéssel is az jön ki, hogy a fogak szélessége a beavatkozás után nem lesz túl széles, vagy van lehetőség a fogak méretét valamivel megnövelni hosszirányba is, akkor belevághatunk a direkt héjas, vagy Smile-to-Go technikával történő restaurálásba.

A technika lényege, hogy minimális beavatkozás mellett finoman ecsettel kevés fogszínű anyagot visz fel a fogorvos a rés területére, illetve a fog egyéb felszíneire, hogy kialakítsa az új fogformát.A technika lehetőséget ad arra, hogy a fogszínekkel és a fogformákkal optikailag is “csaljon”, így minél természetesebb formát és színt hozzon létre. A részárás ebben az esetben egy fogászati ülés alatt, kb. 60-90 perc alatt készül el. Költségét tekintve ez a legolcsóbb, beavatkozás. Többnyire elegendő a két első metszőfog átalakítása a részáráshoz, máskor, ha a fogforma ezt igényli, szükség lehet ez első 4, ritkábban az első 6 fogon is átalakításokat végezni a megfelelő mosoly kialakítása érdekében.

A Smile-to-Go technikával minimális beavatkozással aránylag gyorsan és költséghatékonyan juthatunk új, résmentes fogakhoz.

Az igazi esztétikai élmény és a szép mosoly a természetesen szépben rejlik. Legyen szimmetrikus, de ne művi módon, lehessenek benne kis apró, finom szabálytalanságok. Legyen fehér, de nem ultrafehér, amiről ordít, hogy nem a sajátunk. Legyenek sorban a fogaink, de nem úgy, mint egy kerítés lécei, egymás mellett sorban, minden kis hiba vagy szabálytalanság nélkül.

 

Szép és gyors: Porcelán héjak

 

Olyan esetben, ha a Smile-to-Go technika beavatkozás nem lenne elegendően hatékony, azaz nagyobb formai átalakításra van szükség, akkor a porcelán héjakkal történő részárás oldhatja meg az esztétikai problémát. Az Imax porcelán héjak segítségével, a természetes fogzománccal azonos értékű és szépségű fogak alakíthatóak létre. Ha az eredeti fogaink nem csak résesek, de szürkék, vagy foltosak, elszíneződöttek, akkor a porcelán héj segítségével ezek csodálatosan széppé alakíthatóak. A porcelán héj beavatkozás előtt szintén javasolt a mosolytervezés, mely a fogtechnikus számára is megfelelő információt ad arról, hogy pontosan milyen formákra lesz szükség a harmónikus mosoly kialakítására. A fogak közti rés eltüntetésére elegendő lehet, hogy csak a porcelán héjakat helyezi fel a fogorvos, bizonyos esetekben azonban a fogak tengelyét is megfelelő helyre kell pozicionálni. Ilyen esetben a porcelán héjak felhelyezése előtt fogszabályozásra lehet szükség.

 

Legbonyolultabb: fogszabályozás porcelán héjjal vagy anélkül

 

Előfordulhat, hogy a rés a fogak között foghiánnyal kombináltan alakul ki. Például hiányoznak a felső kettes vagy ötös fogak. A fogív fejlődése során pedig az ilyen foghiányok helyére a fogak szép lassan elvándorolnak, réseket alakítanak ki egymás mellett.

Ezekben az esetekben a porcelán héjak nem adnak megfelelően szép eredményt, vagy el sem készíthetőek a fennálló egyéb harapási problémák miatt. Ilyenkor a fogszabályozás az első lépés és ha még ezután is szükség van rá, következhet még az egyes fogak formai átalakítása is. Ez egy hosszadalmas és költséges esztétikai fogászati beavatkozás. Ezért is javasolt, hogy még bármilyen beavatkozás előtt kezdjük mosolytervezéssel! Így, ha egy egyszerűbb technikát erőltetnénk, a mosolytervezéssel kibuknak tervünk hibái. Kiderülhet számunkra, hogy az elképzelésünkkel nem szebb, hanem esetleg csúnyább lenne a mosolyunk, és az álmodott mosolyt csak fogszabályozási előkészítéssel valósíthatja meg a fogorvos.

Forrás:budapestdental.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.