Mitől lehet fogínysorvadásom?

2017. november 11.

A fogínysorvadás gyakran fájdalmatlan, ám veszélyes megbetegedés lehet egész szervezetünkre nézve, hiszen azon túl, hogy hosszútávon a kezeletlen fogínysorvadás fogaink elvesztéséhez vezethet, a gyulladt íny gócot képez a szervezetben, és kialakulhat belőle számos más betegség. Éppoly alattomosan rombolhat, mint a cukorbetegség: sokszor észrevétlenül okozza a bajt, mert nem feltétlenül jár fájdalommal.

A fogínysorvadás kialakulása során a beteg először általában csak azt veszi észre, hogy fogmosáskor időnként vérzik az ínye, ezért elkezdi kevésbé erőteljesen, alaposan tisztítani a fogát, és így még inkább elszaporodhatnak azok a baktériumok, amelyek az íny gyulladását okozták és fenntartják. Ebben a stádiumban a betegséget még csak fogínygyulladásnak nevezzük. Az, hogy ebből kialakul-e ténylegesen a fogínysorvadás, és továbbterjed-e a gyulladás a csontra, ezzel a fogak közötti csontok pusztulását okozva, már a hajlamosító tényezőknek is a függvénye. Ha kialakul a fogínysorvadás, akár az összes fogunk elveszítéséhez is vezethet.

Milyen tényezők játszhatnak közre a fogínysorvadás kialakulásában?

A fogínysorvadásra hajlamosító tényezők a következők:

  • fogkő, mint elsődleges ok
  • genetikai hajlam
  • dohányzás
  • cukorbetegség
  • egyes gyógyszerek mellékhatása

A hajlamosító tényezők nem jelentik azt, hogy nekünk feltétlenül fogínysorvadásban kell elveszítenünk a fogainkat, csupán növelhetik annak kockázatát, és fokozott odafigyelésre intenek. Ha tehát volt a felmenőinknél fogínysorvadásos betegség, vagy a hajlamosító tényezők közül valamelyik jellemző ránk, a fogíny vérzése lehet az első intő jel, hogy érdemes fogorvoshoz fordulnunk.

Mit tehet értünk a fogorvos a fogínysorvadás kezelése során?

A fogászat régen ezzel semmit nem tudott kezdeni, de ma már eredményesen kezelhető a betegség. A kezelés sikere attól függ, hogy milyen stádiumban kapjuk el a betegséget, és a beteg mennyire veszi komolyan a kezeléseket, mennyire végzi el aktívan az otthoni teendőket.

A fogorvos a diagnózist követően fogkő-eltávolítással, szükség esetén zárt kürettel (ínytasak tisztítása belülről, a fogkő és a gyulladt szövet eltávolítása), és a fog sínezésével kezeli a betegséget. Súlyosabb esetben parodontológus szakorvoshoz irányítjuk a pácienst további kezelésekre.

Mit tehetünk otthon?

  • Kifejezetten alapos fogmosás, megfelelő fogkefével és fogkrémmel naponta legalább kétszer, a fogorvos ajánlásának megfelelően
  • fogselyem használata
  • fertőtlenítő szájöblögető használható, de nem nélkülözhetetlen
  • a fogorvos által javasolt kontrollvizsgálati időpontokat ajánlatos betartani

Mi a tapasztalat, milyen eredmények várhatók a fogínysorvadás kezelésétől?

Volt nálunk olyan nagyon rossz állapotú fogínysorvadásos páciens, akinek máshol 12 fogát akarták kihúzni, ám sikerült ebből 10-et megmenteni. Végigcsinálta a kezeléseket, törődött magával, visszajárt kontrollra, és még a mai napig, 8 évvel a kezelés után is gyönyörűek a fogai, noha a fogápolás nála lényegesen tovább tart, mint az egészséges szájhigiéniájú embereknek. Ezzel szemben láttunk arra is példát, hogy a fogápolás rá vonatkozó szabályait be nem tartó, kontrollra nem járó páciens a kezelések befejezését követően visszaesett, és jelenleg nála a fogínysorvadás nagyon súlyos fokú.