Mitől sárgulhatnak a fogaink?

2020. június 6.

Vagy időt, vagy pénzt, de sokszor mind a kettőt együtt áldozunk a fogfehérítés oltárán. Mi teheti tönkre?

 

Több minden is zavarhat minket a fogfehérítés után, ezek egy része természetes jelenség, más részükre viszont érdemes odafigyelni és megelőzni:

 • “Olyan érzékeny a fogam!”
  Nos, a fogfehérítő gélek érzékenyíthetik a fogakat. Ez egyrészt természetes jelenség, másrészt viszont csökkenthető. A peroxidmentes fogfehérítés után biztosan nem lesz érzékeny a fogad, tehát ha eleve érzékeny vagy, inkább ezt válaszd. A peroxidos fogfehérítés hatékonyabb, így gyakoribb a fogérzékenység. Erre fel lehet készülni, fogérzékenység csökkentő fogkrém használatával, vagy olyan fogfehérítő használatával, ahol sínnel fogérzékenység csökkentő zselét is tudsz használni. Mindenkinek más kell! Ezért a legjobb, ha a te esetedre megkérdezed a hozzáértő fogorvost és semmiképp nem az internetről szerzel be valamilyen fogfehérítő rendszert.
   
 • “Valami nem stimmel a fogfehérítő sínnel”
  Az otthoni fogfehérítés is a fogorvosnál kell, hogy kezdődjön. Biztonságosan és teljesen illeszkedő egyedi sínt a fogorvos tud készíteni. Az internetről rendelhető rendszerek nem egyediek, ezt is érdemes tudnod, mielőtt belevágsz. Amikor a fogat fehéríted, ne az ínyedet tedd érzékenyebbé!
   
 • “Fáj a fogam!”
  Ha szuvas foggal kezded meg a fogfehérítést, akkor ez előfordul! Ha nem vagy biztos abban, hogy tökéletesene egészségesek a fogaid, fogfehérítés előtt meg kell vizsgáltatni a fogakat, és először a fogszuvasodást kell megfelelően kezelni.
   
 • “A fogam nem egyenletesen fehéredett ki, az ínyhez közelebb kevésbé fehér!”
  A fogaknál a fognyaki részen vékonyabb a zománc, könnyebben áttűnik az alatta lévő sárgás színű dentin. A fehéredés mértéke a fogzománc vastagságától is függ, valamint genetikai tényezők is szerepet játszanak ebben. Ha a dentin sárga színe nagyon áttűnik, van, hogy csak porcelán héjjal lehet leplezni a sárgaságot. Ilyen esetben kérd szakember véleményét!
   
 • “Rám nem hat a fogfehérítő”
  Olyan nincs, hogy nem hat, de az előfordul, hogy más az elvárásod, mint amire a fogfehérítés képes. Vannak olyan, inkább szürkés árnyalatú fogzománc színek, amelyeken kevésbé látványos a fehéredés. Ha valakinek túlzottan vékony a zománc réteg a fogán, akkor jobban áttűnik az alatta levő dentin - ez megint csalódást okozhat. Átlagszám: a fogfehérítések kb. 80-85 % val elégedettek az emberek. A peroxidos fogfehérítés hosszabb távon hatékony, mint a peroxidmentes. Az otthoni, peroxidos fogfehérítéssel (egyedi sínnel!) sokat lehet még segíteni a rendelőben elkezdett fehérítésen. És igen. Vannak olyan esetek, amikor a fogfehérítés nem alkalmas az illető fogszínének megváltoztatására. Ekkor jönnek a komolyabb beavatkozások. pl. az E-Max porcelán héj csodákra képes a legmakacsabb esetekben is. Ez persze már nem fogfehérítés téma, hanem esztétikai fogászat.
   
 • “A fogfehérítő kezelés után nagyon gyorsan visszasárgult a fogam!”
  Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy különösen a fogfehérítés után vegyünk vissza a kávé és tea, valamint színes gyümölcsök, italok és ételek fogyasztásából. Bizony, ez tönkreteheti a fogfehérítés hatását. Figyelni kell a pirosas színű levesekre, kólára és minden színes ételre és italra. Esetleg szívószállal… Ezért is érdemes a fogfehértést olyan időszakra tervezni, mikor tervezetten ellent tudunk állni a színes ételeknek. Karácsony előtt egy héttel már legyünk túl rajta!
   
 • “Egyes fogak egy része nem fehéredett ki!”
  Elképzelhető, hogy a sötétebb szín egy régebbi fogtömés, amit az akkori sötétebb fogszínhez választottak, így most is sötétebb marad, hiszen arra nem hat a fogfehérítés. Amennyiben rendelőben végzik a fogfehérítést, a fogorvos kicserélheti a régi fogtömést az új fogszínhez hasonlító színre. Ez is egy további ok arra, hogy fogfehérítés előtt keressük fel a fogorvosunkat.
   
 • “Nem sikerült a fogínynél egy sáv kifehérítése!”
  Nos, lehet hogy fogkő maradt ott. A hatékony fogfehérítés nemcsak a fogorvosi vizittel, hanem a fogkőleszedéssel kezdődik.

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.