A mosolyfog

2019. május 5.

Fogorvoshoz menni ritkán öröm, ezért érthető igény, hogy az elkészített pótlás hosszú ideig remekül működjön. Igaz ez a tömésekre, hidakra, implantátumokra egyaránt.

 

Egyszer kell azt a munkát jól megcsinálni, biztos jobban megéri, mint halogatni a megfelelő ellátást. Ahogy már szó volt róla, nincs olyan, hogy valami örökké jó: még az arany inlay is cserére szorulhat nagy ritkán. Egyedül a bölcsességfog eltávolításra van örök garancia: ha egyszer kiműtöttük, tuti nem nő vissza többet!

 

De létezik a fogászatnak egy speciális területe, ami nem a tartósságot célozza: ez az ideiglenes tömések és pótlások világa. Elsőre rosszul hangzik, hogy adott esetben fizetned kell valamiért, aminek a nevében is benne van hogy ideiglenes, ezért érdemes alaposabban megismerkedned ezekkel a dolgokkal!

 

– Miért kell ideiglenes tömés?

 

A kérdés jogos: ha be lehet tömni egy fogat, miért nem teszünk így? Miért kell ideiglenes ellátás? A leggyakoribb oka ennek az, hogy vannak munkák, amiket nem lehet egyszerre – egy ülésben – elvégezni. Tipikusan ilyen a gyökérkezelés, vagy akár a már említett inlay készítés. A két találkozó között érthető igény, hogy ne fájjon a fogad, és ne menjen bele az étel. Erre jelent megoldást az ideiglenes tömés!

 

– Mennyi időre szól az ideiglenes tömés?

 

Alapvetően kétféle ideiglenes tömést használunk. Az egyik könnyen eltávolítható a fogadból, és idővel magától is kikopik onnan: ezeket akkor alkalmazzuk, ha egy-két hét telik el a két kezelés között. Létezik úgynevezett hosszútávú ideiglenes tömés is: erre akkor van szükség, ha hónapokig nem tudunk továbblépni a kezeléssel. Utóbbiak lényegében olyan végleges cement tömések, amik jó alapot adnak a majdani esztétikus ellátáshoz – koronához, inlayhez – tehát ezeket nem kell már teljesen eltávolítani a fogadból. Még egy jó hír: a rövidtávú ideiglenes tömés elkészítése igen gyors, ára pedig benne van az adott kezelésben, tehát nem kell külön fizetned érte. A hosszútávú ideiglenesnek már lehet költsége, de ez sem “kidobott pénz”, mert utána jó alapot ad majd a végleges ellátáshoz.

 

– Mire jó az ideiglenes korona?

 

Az egyik fő értelme, hogy addig se járjál fog nélkül, amíg a végleges koronád elkészül. Erre látható helyen mindig nagy igény van, nem kell sokat magyarázni. Van azonban sok más haszna is az ideiglenes koronának! Még a szépségnél is fontosabb, hogy megvédi a lecsiszolt fogat a hidegtől, melegtől, és általában mindentől, ami fájdalmat okozhat. Élő (tehát nem gyökérkezelt) fogak esetében akkor is javasoljuk az ideiglenes pótlást, ha amúgy nem látszik. Hosszabb ideig tartó munka – például implantáció – esetén az ideiglenes pótlás fenntartja a helyet a végleges számára. Bizony: több hónap alatt a szomszédos fogak akár el is mozdulhatnak, ha nincs ott valami ez ellen! Hasonlóan fontos feladata az ideiglenes koronának, hogy az ínyedet védje, megformázza. Implantáció esetén az íny szép formáját egyáltalán nem olyan könnyű megőrizni!

 

– Kivehető ideiglenes?

 

Egyáltalán nem ördögtől való dolog! Nagyobb munkáknál, főleg, ha több fog eltávolítására kényszerülünk, valahogy biztosítani kell a szépséget és a rágóképességet arra az időre, amíg sikerül végleges pótlást készíteni. Régen, az implantátumok elterjedése előtt, sok esetben a kivehető pótlás volt az egyetlen megoldás! Szerencsére ma már legtöbbször van lehetőség valamilyen rögzített pótlás készítésére is. Előfordulhat sajnos olyan körülmény, hogy bármennyire szeretnél teljes körül implantátumos fogpótlást, annak a magas költsége miatt nem tudunk mindent egyszerre elkészíteni. Ilyenkor kivehető ideiglenes pótlás használatával át tudod vészelni ezt az időszakot.

 

– Saját fogból is lehet ideiglenes?

 

Bizony lehet! A implantológia legújabb irányvonala a minél természetesebb restaurációk felé tart. Ha egy – elől lévő – fogadat valamiért el kell távolítani, jó megoldás lehet a saját kihúzott fogadból készíteni ideiglenest arra az időre, amíg az implantátum gyógyul. Nem csak a gyógyulási idő alatt, de utána is szebb eredményre számíthatsz, mert a saját fogad gyönyörűen megformázza az ínyt a majdani koronád érkezéséig.

 

– Mit jelent implantátumnál az azonnali pótlás?

 

Az implantátumoknak hosszú idő kell, amíg teljesen begyógyulnak, és rendes terhelést kaphatnak. Népszerű módszer, hogy a gyógyulási időre ideiglenes fogpótlást készítünk, mert így nem kell hónapokig fogatlanul maradnod. A legegyszerűbb ilyenkor a kivehető pótlás, de készíthető olyan megoldás is, amit átmenetileg a többi fogadra vagy magára az implantátumra rögzítünk. Ezek az ideiglenes pótlások általában terhelésre nem valók, csak esztétikai feladatuk van. Mosolyfognak szoktuk őket hívni. Tudnod kell, hogy csak nagyon ritkán javasolt a friss implantátumot megterhelni, mert ez a gyógyulás sikerességét ronthatja!

 

– Mikorra lesz kész az ideiglenes?

 

Az ideiglenes pótlások legfontosabb előnye, hogy általában azonnal oda tudjuk adni őket a rendelőben, nem kell fog nélkül hazamenned! Ez úgy lehetséges, hogy legtöbbször az orvos készíti el őket a szék mellett (így is hívják: chairside technika). Ha a technikustól kérünk ideiglenes pótlást, arra azért várni kell(ene). Ilyenkor a tervezett foghúzás előtt küldjük el a lenyomatot, és a technikus “levágja” azt a fogat a mintáról, amit majd el kell távolítani. Így lehetséges, hogy a foghúzás után egyből oda tudjuk adni pótlást, mert a technikus már “előre dolgozott”.

 

Amint látod, az ideiglenes fogpótlás nagyon hasznos dolog, egyáltalán nem “kidobott pénz”. Ráadásul ezekkel a technikákkal akár rémesen jó vámpírfogat is lehet készíteni!

Forrás: fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.