Nem félünk a fogorvostól?

2019. június 6.

Mai „félelmetes” témánk szinte mindenkit érint. Miért félünk a fogorvostól? Mit tehetnénk ellene?

 

Az orvoslásban jól ismert jelenség a fehér-köpeny hatás: sokszor már a rendelő jellegzetes szagától, a doktor fehér köpenyétől is görcsbe rándul az ember gyomra! A legtöbbünk számára az első „orvosi” emlékek közé tartoznak az iskolai oltás és az iskolafogászat látogatása – ennél félelmetesebbet tényleg nehéz elképzelni! A folyosón ülve hallgatni, ahogy bent fúrnak, és tudod, hogy nemsokára te következel! Borzalom!

 

Ma már mindenhol igyekeznek csökkenteni ezeket  a rossz érzéseket. A legtöbb fogorvosi váróban otthonos fotelek várnak, esetleg kellemes zene és mosolygós recepciós fogad. A közmondásos lejárt magazinok is arra hivatottak, hogy ne az előtted álló vizsgálat – netán kezelés – körül járjanak a gondolataid. A szagokat még így is nehéz megszokni, mert a rendszeres fertőtlenítés minden rendelőnél alapvető, és ezeknek a tisztító szereknek a jellegzetes szaga csak kevesek számára megnyugató. Hidd el, mi, akik itt dolgozunk, már nem is érezzük!

 

– Nem merem bevallani, hogy félek!

 

Nem kell bevallani, úgyis tudjuk J. Csak kevesen ülnek be egyből derüsen a fogorvos székébe, és ez teljesen természetes. Ha rossz érzéseid vannak, legokosabb, ha már az első találkozásnál elmondod őket az orvosodnak! Ő nem fog ezért kinevetni, sőt! Egy jó fogorvosnak számos trükkje van a félelmeid ellen. A fogorvosnál is igaz a mondás, hogy sok esetben legjobb gyógyszer az orvos maga. Nyugodtan meséld el, ha voltak korábban rossz élményeid! Így nem csak elkerülhető lesz, hogy azok megismétlődjenek, de már az is sokat segít ha kiadod magadból ezeket a szorongásokat. A jó fogorvos egy kicsit pszichológus is ilyenkor: a fogorvosi szék műbőr kárpitja nincs is olyan messze a terapeuta bőrkanapéjától…

 

– Szégellem magam, mert rosszak a fogaim!

 

Az első találkozásnál sokan szabatkoznak, hogy bizony jól tudják, itt-ott elhanyagolták a fogaikat, és legszívesebben meg se mutatnák őket. Simán elképzelhető, hogy a fogorvos számára mindez izgalmas kihívást jelent majd, és te leszel a kedvenc betege! Ahogy a tetőfedő sem szid le érte, ha beázik a plafon, az orvos sem fog lenézni a gondjaid miatt, és biztosan nem fog haragudni azért, mert bajok vannak a fogaiddal. Az első lépést már azzal megtetted, hogy végre legyőzted a félelmeidet, és eljutottál a rendelőbe! Sokszor elmondom, hogy a fogorvos munkája az építészhez hasonló. A kezelés elején gyakran megesik, hogy bontásra van szükség, és ez senkinek sem szívderítő. De amikor már épül-szépül a ház (esetünkben a fogaid) egyre nagyobb öröm lesz a munka neked is! És azt bizton mondhatom, hogy a végén már mosolyogva állsz fel a székből. Minden jó, ha a vége jó!

 

– Én csak a tűtől félek, de attól nagyon!

 

Sok esetben nincs is szükség érzéstelenítésre, ezért nyugodtan szóljál előre, ha kimondottan tartasz a tűtől! Könnyen lehet, hogy a legnagyobb „ellenséged” már ennyivel meg tudod úszni. Ha volt már rá példa, hogy rosszul lettél, netán elájultál fogorvosi kezelés vagy vérvétel során, az nem szégyen: mindenképpen mondd el az orvosodnak! Ha előre tudjuk, hogy volt már ilyen, könnyen fel tudunk rá készülni, és segítünk, ha baj van. A fogorvosi szék egy gombnyomással mélyen hanyat dönthető: ezzel elkerülhető a legtöbb ájulásos rosszullét. Ha igazi fakír vagy, és szuri nélkül vágsz bele a kezelésbe, akkor sem kell szó nélkül tűrnöd a fájdalmat: nyugodtan szóljál, ha kellemetlenséget tapasztalsz! Nem szégyen ilyenkor mégis bevállalni azt a szurit.

 

– Attól félek, hogy fájni fog!

 

A fájdalmat senki sem szereti: szerencsére a modern fogászatnak egyáltalán nem szükséges velejárója a fájdalom. Rendkívül hatásos érzéstelenítő szerek állnak rendelkezésünkre, így a fájdalom szinte minden kezelésnél elkerülhető. Ha beavatkozás közben mégis éreznél valamit, egyből szóljál az orvosodnak, mert az érzéstelenítőből teljesen biztonságos “repetázni”. Előfordul, hogy csak több adag “szuri” után sikerül teljesen elzsibbasztani a fogadat, de egy jó fogorvos mindent megtesz azért, hogy ne okozzon fájdalmat neked!

 

– Mit tegyek, ha nagyon hányingeres vagyok?

 

Ez egy teljesen normális reflex: senkinek sem esik jól, ha a szájában matatnak. Bizony nem vagyunk egyformák, van, akinek egy lenyomatvétel meg se kottyan, és van aki ettől tart a legjobban. Ilyenkor is az a legokosabb, ha előre elmondod az orvosodnak, hogy érzel, és mitől tartasz. Vannak gyógyszerek és speciális lenyomati technikák, amikkel a kellemetlenség enyhíthető. Az is jó ötlet, ha kerülöd az étkezést a fogorvosi kezelés előtt! Ha netán cukorbeteg vagy, vagy csupán könnyen leesik a vércukrod, cukros italokat akár a kezelés alatt is fogyaszthatsz. De ha mégis megtörténik a baj, és viszontlátjuk a reggelidet, akkor sem kell szégyenkezned, mert nem tehetsz róla. Ha felkészülten ér minket a “róka”, pillanatok alatt el tudjuk tüntetni: erre a kellemetlen esetre is van elszívó berendezésünk!

 

– Én a hangoktól félek a legjobban! Az a fúró annyira rémes…

 

A váróban ülve hallgatni a fúró visítását – netán egy gyerekét, ha már itt tartunk – tényleg nem túl felemelő. Sok rendelőben éppen ezért szól zene, netán megy a TV. Az ajtók is jól szigetelnek, hogy minél kevesebb “rémítő” zaj szűrődjön ki. Sajnos, ha már bent ülsz a székben, bizonyos kezelésekhez nélkülözhetetlen (ma még) a fúró használata. Ha tényleg nagyon zavar ez a hang – ami számunkra különben egész kellemes, mint az autóversenyzőnek a motor zúgása – erre is van megoldás! Semmi akadálya nincs annak, hogy elhozd magaddal a kedvenc zenédet, és fülhallgató segítségével próbáld kizárni a rendelői zajok. Nem egy betegem érkezett már így felszerelkezve hosszabb csiszolásra. A kényelmes székben hátradőlve, a zenére figyelve sokkal elviselhetőbbnek bizonyul ám a kezelés! Ma már léteznek olyan fejhallgatók is, amik képesek kioltani a külső zajokat. Ha miattunk nem is vásárolnál ilyet, de a metrón vagy buszon ülve jó szolgálatot tehet.

 

– Nem is a kezeléstől félek, hanem a számlától…

 

Sajnos a halogatás ezen sem fog segíteni! A rendszeres fogorvosi ellenőrzés és fogkő eltávolítás komoly kiadásoktól tud megmenteni. Ha már nagy a baj, valóban elrettentő lehet a várható költség, de erre is van megoldás! Érdemes lehet több helyről is árajánlatot kérned, így össze tudod hasonlítani, hol, mit, mennyiért kaphatsz meg. Ha korlátozottak az anyagi lehetőségeid, érdemes ezt előre jelezned! Így az orvos a megfizethetőbb megoldásokat fogja elsőnek felajánlani. A fogorvosi kezelés tervezésekor a beavatkozásokkal együtt a költségeket is be lehet ütemezni, így alkalmazkodni tudunk hozzá, hogy mikor – mennyit tudsz a munkálatokra fordítani. Az egészségedre fordított pénz hosszú távon a legjobb befektetés!

 

Bízom benne, hogy már azzal sikerült picit elűzni ezeket a félelmeket, hogy beszéltünk róluk! Ha legközelebb felkeresed kedvenc fogorvosodat, gondolj arra, hogy ő is csak ember: biztos néha – egy kicsit – fél valamitől. Reméljük, nem a fogorvostól.

forrás: fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.