Nézzük meg, hogyan is zajlik pontosan a fogszabályozás!

2022. április 4.

Első lépésként egy fogszabályozó szakorvossal történő konzultáció során kiderül, hogy mely fogszabályzási módszerek alkalmazhatóak a páciens esetében. Ekkor válik egyértelművé, hogy lehetséges-e láthatatlan fogszabályzót alkalmazni az adott problémára.

 

1., Konzultáció

 

A konzultáció során funkcionális megközelítésű fogszabályozás történik. Az orvos az egész rágószervet komplexen vizsgálja, fogszabályozás során pedig a harapás, a beszéd és az állkapocsízület helyzetét komplexen kezelő megoldást keres.

 

2., Lenyomatvétel

 

Ezt követi a lenyomatvétel, melynek során a szakorvos egy háromdimenziós, színes, digitális, intraorális szkennerrel modellezi a fogak elhelyezkedését. A lenyomatvételi folyamat ennek a modern eljárásnak köszönhetően sokkal gyorsabb, pontosabb és komfortosabb, mint a hagyományos módszerekkel.

 

3., Laboratóriumi munka

 

Ezt laboratóriumi munka követi, ahol az elkészült digitális lenyomat mintájára előállítanak egy látványtervet. Ez alapján a fogszabályozó szakorvos már meg tudja állapítani, hogy milyen hosszú kezelésre számíthat a páciens, milyen mozgatások szükségesek éshány darab sín segítségével érhető el a kívánt eredmény.

 

4., Újabb konzultáció

 

Természetesen az elkészült digitális tervről a szakorvos a pácienssel is konzultál, melynek során ismerteti a kezelés folyamatát és várható végeredményét.

 

5., Láthatatlan fogszabályozás megkezdése

 

Ha elkészülnek a sínek, már kezdődhet is a fogszabályozás!

Mivel a biológiai reakció megfigyelése során a várt eredmények eléréséhez különböző módosításokra is szükség lehet, a digitális laborban egyszerre 5-6 sínt készítenek el. Ezek segítségével a szakorvos a fogszabályozás közben is tud korrigálni.

Ha lehetséges, tartsd magadnál az előző sínt is, mert ha az épp használatban lévő elveszik vagy megrongálódik, pótlásáig az előzőt kell hordani, így a biológiai folyamat nem szakad meg.

A kezelés végeztével egy úgynevezett retenciós sínt kell hordania páciensnek, ez az elért állapot fenntartására szolgál. Bár lehetséges, hogy az utolsó fogszabályzó sín is megfelelő a fogak új helyzetének megőrzésére, általában inkább egy általános retenciós sín viselését javasolja a fogszabályozó szakorvos.

 

Mennyi időt vesz igénybe a láthatatlan fogszabályozás?

 

A fogszabályozás folyamata legkevesebb három hónapot vesz igénybe, de az időintervallum akár másfél év is lehet. Ez egyénenként változó, mivel a kezelés menetét nagyban befolyásolja a fogak helyzete, a páciens szervezete és az elérni kívánt végeredmény.

Előfordul, hogy a fogak mozgatása a vártnál könnyebben vagy nehezebben kivitelezhető, ez a páciens szervezetének egyéni reakciójától függ.

 

Mitől kimagaslóan jók a páciensek visszajelzései a láthatatlan fogszabályzó használata során?

 

A technológia legegyértelműbb előnyei közé tartozik, hogy a készülék láthatatlan, a beszédben sem zavar, mindemellett kivehető is, ezáltal egyértelműen ez a fogszabályozás legesztétikusabb és legkényelmesebb módja. Avirtuális setup, azaz a számítógépes tervezés során előre látható a végeredmény, illetve amennyiben szükséges, a folyamat közben is van lehetőség módosításra.

 

A láthatatlan fogszabályzó nem akadályozza az optimális szájhigiénét sem, könnyű marad a fogak tisztítása és új fogmosási technikát sem szükséges bevezetni, ezek pedig mind olyan ismert problémák, amelyek a ragasztott fogszabályzó viselése esetén elkerülhetetlenek.

 

Erre figyelj, ha láthatatlan fogszabályzót viselsz:

  • A láthatatlan fogszabályzás folyamata közben is kell ügyelni néhány szabály betartására, mivel a kezelés eredménye nagymértékben függ a páciens együttműködésétől.

  • A fogszabályzót naponta legalább 20-22 órán át szükséges viselni, étkezéskor viszont mindenképpen ki kell venni.

  • Étkezés után, még a visszahelyezés előtt a fogat és a sínt egyaránt meg kell tisztítani, a tiszta fogszabályozó sínt kell a tiszta fogsorra felhelyezni.

  • Mivel az eszköz csak teljesen egészséges fogíny esetén alkalmazható, a páciensnek karban kell tartania a fogínyét. Gyulladásban lévő fogínyen ugyanis a sín nem teszi lehetővé a levegő szabad áramlását.

 

Milyen anyagból készül a láthatatlan fogszabályozó készülék? Lehet káros az egészségre?

 

A fogszabályzó anyaga egyes típusok esetén mélyhúzott, strapabíró, átlátszó fólia, más típusok orvosi műanyagból készülnek. Egyik anyag sem káros az egészségre. Egy sínt általában mindössze két-három hétig szükséges viselni, megfelelő alkalmazás esetén ennyi idő alatt nem használódik el az anyaga sem.

 

Milyen hasonlóan kényelmes és esztétikus eszközökkel lehetséges még a fogszabályozás?

 

A láthatatlan fogszabályzót kisebb eltérések korrekciójára tervezték, a nagyfokú eltérésekhez rögzített, lágy erőkkel működő, úgynevezett önligírozó fogszabályzót, vagy teljesen láthatatlan, úgynevezett belső, nyelv felőli fogszabályzót szokott ajánlani a szakorvos a konzultáció során.

 

Mennyibe is kerül a láthatatlan fogszabályzó 2020-ban?

 

Mivel minden fogszabályozó egyedi, így csak annak megtervezése után lehet pontos árakról beszélni.

Kisebb igazítás esetén, minden részköltséget kifizetve még lehet egymillió forint alatti végösszeggel számolni, de bizonyos esetekben a beavatkozás ára a kétmillió forintot is elérheti. Látható, hogy ez nem a legolcsóbb fogászati beavatkozás.

Ha a Te esetedben szükséges beavatkozás pontos árára vagy kíváncsi, mindenképp megéri egy szakorvost felkeresni, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az ezt követő konzultáció során az árakról is teljes körű tájékoztatást nyújt.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünk