A nők szájhigiénéje és általános egészsége

2018. szeptember 9.

Van-e összefüggés a szájhigiéném és az általános egészségem között?

Az amerikai tiszti főorvos szájápolással kapcsolatos jelentése szerint a megfelelő szájápolás nélkülözhetetlen része az általános egészségi állapotnak. Különösen nők esetében igaz ez. Az egyre több kutatás szerint összefüggés van a fogágybetegség és számos, nőket érintő egészségügyi probléma között. Mivel a fogágybetegséget bakteriális fertőzés okozza, ezek a baktériumok a véráramba bejutva más egészségügyi problémákat is okozhatnak a szervezetben. Ezek a következők lehetnek:

 

  • Szívbetegség: a fogágybetegségben szenvedők esetében sokkal nagyobb a szívbetegségek kialakulásának kockázata, és mintegy kétszer nagyobb a végzetes szívroham esélye. Az amerikai nők körében a szívbetegség vezető halálok.
  • Agyi érkatasztrófa:tanulmány bizonyítja, hogy ok-okozati viszony van a szájüregi fertőzések és az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázata között.
  • Cukorbetegség: A cukorbetegek körében sokkal nagyobb eséllyel alakul ki fogágybetegség, és sokkal nehezebb számukra a megfelelő vércukorszint fenntartása. A fogágybetegség – még akár teljesen egészséges emberek esetében is – a cukorbetegség kialakulásának kockázati tényezője lehet.
  • Légzési problémák: a szájüregben található baktériumok eljuthatnak a tüdőbe, ahol légzőszervi megbetegedést, például tüdőgyulladást okozhatnak, különösen a fogágybetegségben szenvedők esetében.
  • Várandóssággal kapcsolatos komplikációk: a fogágybetegséggel küzdő várandós asszonyok sokkal nagyobb eséllyel hozzák világra korábban gyermeküket, akik kisebbek is az átlagosnál. A fogágybetegség miatt a szülést megindító hormonok szintje is megnövekedhet a szervezetben.

 

Mivel a fogágybetegség általában fájdalommentes, sok nő csak akkor észleli, ha a betegség már előrehaladott állapotban van. A legjobb megelőzés a megfelelő fogmosás, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

 

Hogyan kell megváltoztatnom szájápolási szokásaimat az életem során?

 

A nőknek különleges szájápolásra van szükségük életük bizonyos szakaszaiban. A pubertáskori, valamint a menstruáció, a várandósság és a menopauza során tapasztalható hormonszintváltozások miatt az íny érzékenyebben reagál a foglepedékre. Bizonyos időszakokban ezért a szokásosnál is alaposabban kell naponta fogat mosni és fogselymet használni a fogágybetegség megelőzése érdekében.

 

A következő fontos tudnivalókat is érdemes szem előtt tartani:

 

  • Menstruáció előtt egyeseknek megduzzad és vérzik az ínyük, míg másoknál herpeszvagy fekély alakul ki. A vérzés kezdetével ezek a tünetek elmúlnak.
  • A szájon át szedett fogamzásgátlók egyik leggyakoribb mellékhatása a gyulladt íny.
  • Terhesség: kimutatták, hogy a várandósság során sokan tapasztalnak ínygyulladást, ilyenkor a foglepedék lerakódik a fogakon, és irritálja az ínyt. A tünete többek között a vörös, gyulladt és vérző íny. A terhesgondozás tehát különös jelentőséggel bír.
  • A menopauza során tapasztalható szájüregi tünetek között szerepel a vörös vagy gyulladt íny, fájdalom és diszkomfortérzet, égető érzés, megváltozott ízérzékelés és szájszárazság.
  • Több tanulmány igazolta, hogy összefüggés tapasztalható a csontritkulás (oszteoporózis) és az állcsontok csontállományának csökkenése között. Kutatók szerint ez fogelvesztéshez vezethet, mivel a fogakat tartó csont sűrűsége csökkenhet. Fogágybetegséggel együtt a csontritkulás felgyorsítja a fogak körüli csontállomány csökkenését.

Forrás: Colgate.hu