Rossz lehelet? Szabaduljon meg tőle!

2020. július 7.

Van, aki számára inkább csak kellemetlen, egyeseknél pedig akár válóokként is szerepelhet…

 

Embertársaink észlelésében kiemelt szerepe van az illatnak és a szaglásnak, mégis tabuként kezeljük a címben említett problémát… Pedig felmérések szerint a lakosság felét érinti valamilyen formában a kellemetlen lehelet, ezért itt az ideje, hogy beszéljünk róla!

A rossz lehelet okozói

Nem megfelelő szájhigiénia

Mily’ meglepő, hogy leggyakrabban ez az oka kellemetlenségnek. Abban az esetben ugyanis, ha valaki nem fordít kellő figyelmet az étkezések utáni alapos fogtisztításra, akkor a fogak közé beékelődött ételmaradványok idővel bomlásnak indulnak, elősegítve ezzel a szájüregben lévő baktériumok elszaporodását, melyek kellemetlen szájszagot okoznak. A legtöbb, amit tehetünk, ha igyekszünk minden étkezés után alaposan fogat mosni, ügyelve a fogközök (fogselyemmel) tisztítására is, egy megfelelő szájvízzel pedig biztosíthatjuk azt is, hogy a friss leheletünket tovább megőrizzük.

Rossz szokások

A nyál szerepe kiemelten fontos, ugyanis nem csak az emésztést segíti, hanem többek között antibakteriális hatású is. A helytelen táplálékbevitel, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a stresszes életmód csak néhány azok közül a rossz szokások közül, amelyek csökkenthetik a nyáltermelődést, aminek szintén a rossz szájszag az egyik következménye. A megfelelő folyadékbevitellel már önmagában sokat segíthetünk, a legfontosabb azonban a káros szokások kiküszöbölése lenne.

Fogászati eredetű betegségek

Különböző fogászati eredetű megbetegedések is közrejátszhatnak a kellemetlen lehelet kialakulásában. Leggyakrabban a gombás fertőzések, az ínygyulladás, illetve egyéb fogágybetegségek, valamint a fogszuvasodás mellett a szájüregi daganatok kísérő tünete is lehet. Ezekben az esetekben a legfontosabb, ha kellő figyelmet fordítunk a megelőzésre, a kialakult problémákat pedig igyekszünk minél előbb orvosolni. A rendszeres, félévenkénti szűrővizsgálat nem csak a daganatos, hanem egyéb fogászati betegségek megelőzésében is döntő szerepű.

Egyéb betegségek

A fogászati eredetű mellett számos egyéb, a szervezetet érintő betegséget is kísérheti a rossz szájszag. Jellemzően a cukorbeteg, illetve a krónikus refluxban szenvedő egyéneknél tapasztalható, de tüdőgyulladás, vagy máj- és veseproblémák esetén is jelentkezhet.

A legfontosabb, hogy minden körülményt sorra véve, szakember segítségével állapítsuk meg a szájszag okát, majd célzott kezeléssel szüntessük meg azt.

Plusz néhány tipp, a kellemetlen szájszag megelőzésére:

1. Naponta kétszer, 2-3 percig mosson fogat, ügyelve a nyelv tisztítására is!
2. Használjon fogselymet, legalább az esti fogtisztítás alkalmával!
3. Ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre, igyon naponta legalább 2-3 liter természetes ásványvizet!
4. Étkezéseket követően, a szájüreg megfelelő ph értékének visszaállítására, használjon cukormentes rágógumit!
5. Fogyasszon magas rosttartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, például zellert, répát, vagy almát, ezzel elősegítve a szájüreg tisztulását!
6. Használjon felváltva több típusú fogkefét: reggel mosson kézi, este pedig elektromos fogkefével fogat!
7. Fogmosást követően használjon szájvizet, így elősegítheti, hogy a friss lehelet tovább megmaradjon!
8. Használjon megfelelő fluoridos fogkrémet, ami segít a fogszuvasodás megelőzésében!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.