Rossz szájszag okai. Így védekezzünk a kellemetlen lehelet ellen?

2022. január 1.

A rossz szájszag, vagy orvosi nevén halitosis egyre gyakoribb probléma, amiről sokszor nem is tudunk. 

 

Ez a zavaró tünet a lelki tényezőktől és komolyabb betegségektől is függ, bár általában a baktériumok állnak a probléma hátterében.

 

A fogban, az ínyen, de még a nyelvünkön is elszaporodhatnak, aminek a következménye a büdös száj és a rossz lehelet lesz. Ha nem kezeljük időben, akkor hosszú távon komolyabb problémákhoz is vezethet. Szerencsére azonban nem kell beletörődnünk ebbe az állapotba, hiszen ma már számos megoldás létezik, amivel leküzdhetjük e kellemetlen tünetet.

 

Mik lehetnek a halitosis okai?

 

Az okoknak hosszú sora van, akár fogászati gondokról is beszélhetünk. A fogkő megjelenése és a szuvasodás hozzájárulhat a baktériumok életéhez, akik azután hidrogén szulfátokat fognak erjeszteni a szánkban, ami a kellemetlen szájszaghoz fog vezetni.

 

Bár a fogkrém szájszag ellen is használható, mélyebbre kell ásni a problémában, és megelőzni a bajt, nemcsak kezelni. Amennyiben a szájszag egy fogászati beavatkozás után jelenik meg, érdemes visszavenni és konzultálni a fogorvosunkkal.

 

Az elfogyasztott ételek és italok is lehetnek az okai a rossz leheletnek!

 

A rossz szájszag okai között lehet még a táplálkozásunk, aminek a változtatásával a probléma azonnal meg fog szűnni.

 

Szokták mondani, hogy az vagyunk, amit megeszünk, és ez a leheletünkre is igaz.

  • Amennyiben sok fűszeres, csípős ételt fogyasztunk, megváltozhat a szánkban lévő baktériumoknak a szaga.

  • Diéták, például a ketogén diéta, ami a szénhidrát kivonásán alapul, és acetonos lehelet fog okozni.

  •  Ehhez járulnak hozzá a Amennyiben pedig sok fehérjét fogyasztunk, akkor halszagúvá válik

 

A reflux és a dohányzás miatt is lehet kellemetlen szájszag

 

Azonban a probléma gyökere sokszor nem a szájüregben keresendő, hanem sokkal lejjebb, a gyomorban. A puffadás vagy a reflux okozhat olyan szagokat, amelyek a szájon keresztül távoznak a szervezetünkből. Valamikor a gyomorsav egy része visszakerül a szájüregbe, ami a lehelet mellett a fogunkra is káros hatással lesz.

 

Ez lehet a dohányzás, ami amellett, hogy az egész testünket károsítja, a szájszagunkat is megerősíti, és a legtöbbször elviselhetetlenné teszi. Amennyiben nem akarunk folyton mentolos cukorkát tartani a zsebünkben és úgy járkálni, változtassunk az életmódunkon.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.