Rózsaszín esztétika

2019. április 4.

Mai posztunkban az íny ügyes-bajos dolgairól lesz só.

 

A szép fogak mellett ugyanis az egészséges, ép íny is hozzátartozik a tökéletes mosolyhoz. Ezt hívjuk szakmai szóval rózsaszín esztétikának.

Az íny és a fogágy betegségei annyira szerteágazóak, hogy külön szakterület foglalkozik velük a fogászaton belül. Ez a terület a parodontológia. Mi sem bizonyítja jobban a jelentőségét, mint hogy önálló fogászati szakvizsgává nőtte ki magát!

 

Milyen színű az egészséges íny?

 

A fogkrém- és szájvízreklámokban a hófehér fogakat általában halvány rózsaszínű íny keretezi. Az íny színe azonban egyénenként és rasszonként is eltérő: nincs “ideális” szín. Itt is igaz, amit a fehér fogak kapcsán írtam: sokszor azért tűnik fehérebbnek a fogszín, mert az azt keretező íny sötétebb az átlagnál. Kreol bőrűek, afrikaiak előnyben!

 

Vérzik az ínyem! Kilazulnak ettől a fogaim?

 

Az ínyvérzés hátterében sok minden állhat. Egy biztos: a vérzést nem szeretjük! Ha ez a tünet rendszeresen jelentkezik, érdemes időpontot kérned kedvenc fogorvosodhoz! Könnyen lehet, hogy egy fogkő eltávolítás megoldja a dolgot. Sajnos néha rossz tömés, hibás korona is állhat a háttérben, sőt, akár súlyos betegség első tünete is lehet a vérzés. A jó hír, hogy az ínyvérzés még önmagában nem jelent fogágy betegséget, tehát nem fognak pusztán emiatt kilazulni a fogaid.

 

Fogorvosnál jártam, és fájdalmas folt lett az ínyemen! Elkaptam valamit?

 

Az ínyeden váratlanul megjelenő kisebb-nagyobb fájdalmas, piros folt valószínűleg afta. Ez egy kellemetlen, de szerencsére magától is jól gyógyuló elváltozás. Okozhatja apró sérülés, de gyakran valamilyen stressz hatás van a háttérben. Sajnos egy fogorvosi vizit megpróbáltatásai, főleg műtétek után előfordulhat, hogy találkozol vele. A jó hír, hogy nem fertőzést kaptál, hanem az ínyed ellenálló képessége csökkent le átmenetileg a riadalom miatt. A legjobb megoldás ellene, ha valamilyen szájfertőtlenítő oldattal óvatosan beecseteled a fájós részt (például fülpiszkáló pálcika segítségével). Amíg gyógyul, javasolt lecsökkenteni az irritációkat, tehát kerüld a fűszereset, forrót, és tömény italokat!

 

Folt van az ínyemen! Lehet, hogy rák?

 

Az ínyed nem teljesen egyenletes színű. Akár az anyajegyhez hasonló barnás foltokat is találhatsz, ha alaposan körülnézel. Az is gyakran megesik, hogy véletlenül megsértetted valahol az ínyedet, beharaptad az orcádat: erre egy ideig foltok tudnak emlékeztetni. Régen, az amalgám tömések általános használatakor, gyakori volt az íny szürkés elszíneződése az “eltévedt” amalgám szemcsék miatt. Ezt igen találóan amalgám tetkónak hívjuk. A rossz hír, hogy bizony előfordulnak rosszindulatú daganatok is a szájüregben, ezért ha gyanús foltot látsz, nem érdemes sokáig várni. Inkább keress fel vele egy szájsebészt! Az igazán gyanús elváltozásokból mindenképpen szövettani vizsgálatot kell kérni, csak így lehet biztos diagnózist felállítani.

 

Visszahúzódott az ínyem. Mit tehetek?

 

Nem csak a fogaid, de az ínyed is megsínyli, ha rosszul mosol fogat! A legtöbb ínyvisszahúzódás hátterében a helytelen fogmosás áll. Ha túl erősen sikálod a fogaidat, és a fogkeféd is kemény, hamar kész a baj. Szerencsére nem kötelező hogy így legyen: óvatosan az ínytől a fogak felé sepregetve a fognyakaidat sem fogod elkoptatni. Ha már megtörtént a baj, sajnos nem könnyű visszafordítani a folyamatot. A házi praktikák ilyenkor már hatástalanok, de parodontális korrekciós műtétekkel többnyire szép eredményt lehet elérni.

 

Az ínyplasztikához plasztikai sebész kell?

 

A leggyakoribb ínyplasztika – a bölcsességfogat félig fedő íny eltávolítása – rutin beavatkozásnak számít. Azonban a látható helyen lévő, jellemzően elülső fogak körüli ínyt érintő beavatkozások már igen nagy sebészi gyakorlatot igényelnek. Nem is minden fogorvos vállal effélét. A rózsaszín esztétikum mesterei elsősorban a parodontológusok közül kerülnek ki. Bizony, a fogorvosok között is akadnak “plasztikai sebészek”.

 

Elkerülhető a szürkés szín az ínyen a koronák széle körül?

 

Nem ritka, hogy a fémre égetett porcelán, szakmai nevén fémkerámia koronák körül az íny enyhén szürkés színt vesz fel. Ez az ínyszél alá rejtett fémtartalmú koronaszél miatt van. A jelenség kevésbé jellemző korszerű csiszolási technika alkalmazása mellett, amit vállas preparálásnak hívunk. Ennél is biztosabb megoldást jelent, ha teljesen fémmentes koronákat kérsz a látható helyekre. A cirkónium kerámia pótlás nem csak az ínyed mentén hat természetesnek, maga a korona is élethűbb lesz ebből az anyagból.

 

Implantátumot szeretnék. Nem látszik majd az ínyemen a színe?

 

Az implantátumokat nem csak íny, hanem csont is fedi, ezért magát az implantátumot csak ritka esetekben lehet látni. Az implantátumot a koronával összekötő titánium fej viszont valóban szürke, és ez szerencsétlen esetben áttűnhet az íny alatt. Ha nagyon fontos a tökéletes esztétikai eredmény, érdemes lehet titán helyett cirkónium implantátum fejet választani a fogpótlás készítésekor. Ez az anyag teljesen észrevehetetlen lesz az ínyed alatt, ráadásul igen tartós! Kitaláltad a hátrányát: jóval drágább, mint a hagyományos implantátum fej.

 

Azt mondták, tasak van a fogam mellett. Ez mit jelent?

 

A tasak egy olyan elváltozás, ahol az íny hosszabb-rövidebb szakaszon leválik a fogról. Az így kialakult zseb-szerű rész házilag alig tisztítható, és hamar állandó gyulladás alakul ki. Ez a jelenség előfordulhat például rosszul kinőtt bölcsességfog körül, ilyenkor jön a már említett ínyplasztika, vagy rosszabb esetben a bölcsességfog eltávolítása. Ha viszont több fogad mellett is tasakok vannak, az bizony fogágybetegségre utal, és ezt igen komolyan kell venni! Kezelés nélkül ez az állapot nem csak állandó gócnak tekinthető, de idővel a fogak meglazulásához vezet! Érdemes mihamarabb szakemberhez fordulnod vele!

 

Most már láthatod, hogy az egészséges fogak mellé egészséges íny dukál. Ezért ha legközelebb fogkő leszedésre mész kedvenc fogorvosodhoz, jusson eszedbe: ezt nem csak a fogaid szépségéért, hanem az ínyed egészségéért teszed!

Forrás: fogasvalasz.hu

 

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.