Szájhigiénia a várandósság alatt

2020. március 3.

Amíg a gyermek cseperedik édesanyja szíve alatt és az egész család élete egyik legfontosabb eseményére készül, a leendő anyuka szájüregében is jelentős változások zajlanak.

 

Ezek a változások a szájat és a fogakat is érintik, mivel a nyál antibakteriális és semlegesítő hatása csökken, a termelődő mennyisége pedig nő. A kismamák gyakran tapasztalnak fogínygyulladást (gingivitis), terhességi duzzanatokat, vagy a fogíny enyhe vagy akár jelentős megduzzadását is.

 

Helyes szájápolás

 

Kiemelten fontos a kismamák rendszeres fogászati szűrése és a helyes szájhigiénia betartása a fog- és fogínyproblémák elkerülése érdekében.
A mai vizsgálatok azt mutatják, hogy a súlyosan fogágybeteg kismamáknak háromszor gyakrabban van koraszülött gyermeke, mint az egészséges ínyűeknek, ezért is fontos, hogy időben kiszűrjék és kezeltessék a gyulladást. Az egészségesen mosolygó kismamák családjuknak és leendő gyermeküknek is nagyobb örömforrást jelentenek, mintha elhanyagolt szájhigiéniájuk miatt szégyenkezniük kellene s félve mosolyoghatnának csak.

 

Azért emeltük ki ezt a témát olvasónknak ebben a hónapban, mert egyre több sokgyermekes édesanya keresi fel rendelőnket, akik 2-3. gyermekük születése után kezdenek csak ezzel a megelőzhető problémával foglalkozni.

Forrás: forestdental

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.