Szájpenész megelőzése

2022. augusztus 8.

Mielőtt rátérnénk a szájpenész kezelésére, illetve hogy milyen különbségeket tapasztalhatunk csecsemőkori és felnőttkori megjelenésében, érdemes tudni, hogy a szájpenész megelőzhető.

 

A megfelelő szájhigiénia nagyon fontos, ezt felnőtt korban napi kétszeri fogmosással, kiegészítő megoldásokkal (szájzuhany, fogselyem), szájvíz használatával és a fogorvos rendszeres látogatásával érhetjük el.

 

Emellett felnőtt korban a dohányzásról való leszokás is segíthet a megelőzésben, illetve a krónikus egészségügyi problémák kezeltetése is.

 

Csecsemőkorban azonban a szájápolás még nem fogmosásból áll, és a dohányzás sem áll fenn, mint rizikótényező. Akkor mit tehetünk?

 

Szájgomba tünetei a babáknál és a csecsemőknél a leggyakoribb

 

Mivel a csecsemők immunrendszere gyengébb, mint a felnőtteké, így a szájpenész kialakulásának is magasabb a kockázata.

 

Észrevenni is nehézkesebb a szájpenészt babáknál. Kisbabáknál ugyanis a fehér foltocskákat, főleg etetés után, mivel könnyen össze lehet téveszteni az anyatejjel vagy a tápszerrel.

 

Ha gyanítjuk, hogy szájpenészről van szó, akkor itassunk egy kis vizet a gyermekünkkel, és ha még mindig tapasztaljuk a fehér foltokat, akkor valószínű, hogy szájpenészről van szó. Emellett más árulkodó tünetei is vannak a szájpenésznek.

 

Ha a kicsi alapvetően éhes, de mégis visszautasítja az ételt, evés közben nyűgös, tehát látszik, hogy látszik az evés okoz számára kellemetlenséget, akkor mindenképp érdemes ellenőrizni a száját, hogy találunk-e apró fehér foltokat.

 

Ha szoptatunk, akkor különösen körültekintőnek kell lennünk, hiszen a betegség az anyára is átterjedhet. Emiatt érdemes a következő tünetekre is figyelni:

  • Szoptatás alatt fájdalmat érzünk a mellben vagy a mellbimbó környékén
  • Két szoptatás között mély, nyilalló érzést érzünk a mellben
  • A mellbimbók kivörösödnek vagy érzékenyek lesznek
  • Kisebesedik a bőr a mellbimbók körül

 

Mire figyeljünk a szájpenész kezelésénél csecsemők és babák esetében

 

Egészséges gyerekek esetében sokszor a szájpenész nem igényel külön kezelést, magától is elmúlik.

 

Nagyobb gyerekeknél az is segíthet, ha joghurtot adunk nekik, ami segít visszaállítani a természetesen bélflórát. Natúr joghurt 6 hónapos kortól már adható a babáknak.

 

Ha viszont a szájpenész nem múlik el magától, mindenképp érdemes kezelni.

 

Alapvetően, ha szájpenészre utaló tüneteket tapasztalunk, célszerű felkeresni a gyermekorvost, aki segít a kezelés megállapításában. Súlyosabb szájpenész esetén ecsetelőt szoktak javasolni.

 

Ezek általában szirupos ecsetelők, helyileg hatnak, vagyis attól sem kell félnünk, ha a gyermekünk esetleg lenyeli, hiszen a bélflórán keresztül nem fog felszívódni.

 

Az ecsetelőt egy steril gézlapra kell csepegtetni, majd ezzel áttörölni a gyermek száját. Ahol fehér foltokat tapasztalunk, ott alaposabban töröljük át a területet.

 

Az ecsetelés azonban nem elég ahhoz, hogy teljesen leszámoljunk a szájpenésszel.

 

Az is lényeges lépés, hogy mindent sterilizáljunk és fertőtlenítsünk, azokat a dolgokat, amik a baba szájával érintkezhetnek, cumisüvegeket, cumikat, játékokat. Emellett, ha használunk mellszívót, azt is rendszeresen fertőtleníteni kell, amíg tart a szájpenész, de természetesen ettől függetlenül is.

 

Van különbség a kezelésében nagyobb gyerekeknél vagy felnőtteknél?

 

Ha nagyobb gyerekünk van, esetleg felnőtt korban kapjuk el a szájpenészt, akkor természetesen az ecsetelő használta akkor is lehetőség.

 

Persze mindenképp érdemes orvossal konzultálni, mielőtt bármilyen készítményt megveszünk, mivel korosztályonként eltérő lehet, melyiket is célszerű használni.

 

Általában gombaellenes ecsetelő, szopogató tabletta vagy szájvíz elegendő szokott lenni a betegség leküzdéséhez.

 

Emellett a szájhigiéniára is érdemes figyelmet fordítani, hiszen a szájpenész kezelésében ennek éppúgy nagy szerepe van, mint a megelőzésében.

 

Az egészséges gyermeknek és felnőttnek édesítés nélküli, acidophilus tartalmú joghurtot fogyasztása is javasolt, ami segítheti a baktériumflóra helyreállítását.

 

Gyors tippek candida gomba ellen

 

Ha felüti a fejét a szájpenész, van pár alapvető tanács, amit érdemes megfogadni, akár kisgyermekről, akár felnőttről van szó:

  • folyadékpótlás: ez főleg gyermekeknél fontos, de felnőtteknél sem elhanyagolható. Mivel a szájpenész fájdalommal járhat, így a gyermek nemcsak az ételeket, de az italokat is visszautasíthatja. Ez csecsemőknél lehet nagyobb gond, hiszen a tejjel vagy a tápszerrel a folyadékpótlási is megtörténik, nemcsak az étkezés. Érdemes langyos teát vagy vizet kínálni a gyereknek, hogy ne okozzunk fájdalmat, és nagyobb gyerekeknek is ezt érdemes kínálni.
  • Szénsavas és cukortartalmú italok kerülése: nagyobb gyerekek és felnőttek esetében lesz lényeges ez a tanács. Az ilyen italok felesleges irritációt okozhatnak, érdemes kerülni őket, inkább vizet fogyasztani helyettük.
  • sós és fűszeres ételek kerülése: ez a pont hasonló okból került fel a listára, mint az előző, ezek az ételek szintén irritálhatják a szájban lévő sérült területeket.
  • ételminőség: mivel az étkezés fájdalommal járhat szájpenész esetén, mindenképp figyeljünk oda, mit fogyasztunk, illetve hogy milyen ételt adunk a gyermekünknek.
  • fokozott szájápolás: a szájápolásra szájpenész esetén is különösen nagy figyelmet kell fordítani. Naponta többször mossunk fogat, és a fogköz tisztító eszközöket se felejtsük el használni. Emellett a szájvíz használata is javasolt, illetve a fogkefe cseréje is a betegség elmúlása után.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.