Szép, új tömés

2019. február 2.

Múltkor terítékre kerültek az amalgám tömések: beszéljünk most az utódokról!

 

Legtöbbször csak “fehér tömésként” emlegetik, de ez nagyon pontatlan. A korszerű tömőanyagok nem fehérek, hanem fogszínűek. Ráadásul nem csak egyféle anyagot használunk, hanem tömőanyag típusok népes családjai versenyeznek a kegyeidért!

 

Legnépszerűbbek a kompozit tömések. Mint a nevük is mutatja, ezek többféle anyagból álló keverékek. Nem akarlak untatni a kémiai részletekkel: úgy képzelheted el őket, mint műgyantába kevert üvegport. A pontos összetételük rendkívül bonyolult és nagy változatosságot mutat. A kompozit tömőanyagok ma is folyamatos fejlesztése alatt állnak. Ráadásul igen szépek tudnak lenni! Egy jó fogorvos az elérhető alapszínekből egyéni árnyalatokat is tud keverni.

Kedveltek még a cement alapú tömőanyagok. Ezek nem olyan szépek, és keménységük is elmarad a kompozitoktól, de vannak jó tulajdonságaik. Hosszú távú ideiglenes tömésnek vagy mélyebb üregekben alábélelésnek használjuk őket. Gyermekfogászatban is elterjedtek.

 

Miért van ilyen sokféle tömőanyag?

 

Azért van sokféle tömőanyag, mert nincs olyan, ami mindenre jó lenne. Látható helyen a szépség a legfontosabb, hátul inkább a keménység előnyös. Vannak folyékony tömőanyagok is, amikkel egészen finoman lehet dolgozni, de cserébe kevésbé bírják a terhelést, mint gyurma-szerű társaik. És sajnos vannak olyan helyzetek, ahol semmilyen tömés sem tudja biztosítani a megfelelő eredményt: itt jön képbe kedvencem, az inlay, vagy akár a korona.

 

Mi az a lézeres tömés?

 

Lézert nem használunk a tömésekhez. A kék lámpa, amivel gyakran találkozhatsz a rendelőben, erős UV fényt bocsájt ki. A kompozit tömőanyagok többsége ugyanis UV fény hatására keményedik meg. Ez azért jó, mert így van idő szépen megformázni a tömést: mi döntjük el, mikor kössön meg az anyag. Az UV lámpa hátránya, hogy nagyon vastag tömőanyagot nem tud átvilágítani. Ilyen esetben több, vékonyabb rétegből szoktam felépíteni a tömést. Ez előnyös a tartósság szempontjából is.

 

A fehér tömés örökké tart?

 

Sajnos nem. A szép, fogszínű tömések várható élettartama kevesebb, mint a régi amalgám töméseké. Másik hátrányuk, hogy néha egészen észrevétlenül kezd mellettük romlani a fog. Érdemes rendszeresen ellenőriztetned a töméseidet, mert előfordulhat, hogy időnként cserére szorulnak.

 

Miért romlik el a tömés alatt a fogam?

 

Általában nem a tömés alatt kezd romlani a fog, hanem mellette. Ha egy tömés nem illeszkedik rendesen, vagy esetleg meglazul, könnyen bejuntak alá a bacik. Itt aztán háborítatlanul tud romlani a fogad anélkül, hogy észrevennéd. Azt szoktam tanácsolni, hogy a tömött fogakra még jobban kell figyelni, mint a többiekre, beleértve a gondos fogselymezést is!

 

Nem szedi ki a tömést a fogselyem?

 

Amikor tömést készítünk, mindig ügyelek rá, hogy jól tisztítható legyen. A fogselyemnek mindig be kell férni a tömés mellé! Ugyanígy igaz, hogy egy jó tömésnek ki kell bírnia a fogkőleszedést. Ha egy tömésed mellett gyakran elszakad a fogselyem, vagy kellemetlen szaga van, mindenképpen érdemes annak a tömésnek a körmére nézni! Ha egy tömésed megsérült, kitört belőle egy darab, vagy megrepedt, az egész tömést érdemes kicserélni, mert nem tudhatjuk, mekkora baj van alatta. A fehér töméseket csak a legritkább esetben lehet csere nélkül javítani.

 

Nem rég készült egy új tömésem, és azóta érzékeny a fogam!

 

A leggyakoribb oka ennek az szokott lenni, hogy a tömés egy picit magas. Amikor el vagy zsibbadva, nagyon nehéz pontosan beállítani a magasságot. A kompozit tömések ráadásul elég kemények, ezért nem tudod otthon “berágni” a helyére. Érdemes ilyenkor egy igazításra visszamenned a rendelőbe. Az érzékenység másik oka az lehet, hogy a fogadat irritálja a tömés anyaga. Ez nagyon mély lyukaknál szokott előfordulni. Ha a panasz fokozatosan enyhül, és nem kell fájdalomcsillapítót szedned miatta, általában nincs nagy baj. Sajnos az is előfordulhat, hogy a fogat gyökérkezelni kell, ezért mindenképpen szóljál a fogorvosodnak, ha ilyet tapasztalsz!

 

Mire jó a próbatömés?

 

Inkább ideiglenes tömésnek hívjuk. Mint a neve is mutatja, azért használjuk, hogy ne legyen lyukas a fogad addig se, amíg végleges ellátást tudunk készíteni bele. Leggyakrabban gyökérkezelés során használjuk, mert ilyenkor általában több alkalommal kell jönnöd a végleges töméshez. Inlay készítése során is használunk ideiglenes tömést: amíg a technikus dolgozik, ezzel védjük a pontosan kialakított üreget és a fogadat. Az ideiglenes tömés puha, és könnyű kiszedni a fogból. Néhány hétnél tovább nem szoktuk használni, ezért ne essél kétségbe, ha kis darabok kiesnek, kikopnak belőle. Hosszú távú ideiglenes tömésnek inkább a már említett cement töméseket javasolom. Ezek akár fél-egy évig is kitartanak, de csak fúróval lehet őket kiszedni a fogadból. Csak ritkán van rájuk szükség.

Még egy jó tanács a végére: ha egy fogad kicsit lyukas, vagy kiesett a tömés belőle, mielőbb érdemes cselekedned! Az, hogy nem fáj a fogad, nem jelenti azt, hogy ráérsz még fogorvoshoz menni! A lyukas fog nem fog magától meggyógyulni, de könnyen rosszabb helyzetbe kerülhetsz, ha sokáig halogatod az új tömést!

Forrás: fogasvalasz.hu