Szoptatás és szájápolás

2018. július 7.

Szoptatás és szájápolás

A szoptatás a nők számára az egyik legtermészetesebb tevékenység, ám ez alatt az időszak alatt különösen fontos az alapos szájhigiénia.

Gondoljunk arra, amikor repülőgéppel utazunk valahova, és a biztonsági útmutatás során arra hívják fel a figyelmünket, hogy mindig először magunkra tegyük fel az oxigén maszkot és csak utána segítsük a többieket.

 

Hasonló a helyzet a szoptatással is, a szoptató anya ugyanis a gyermeke egyetlen táplálékforrása, ezért ahhoz, hogy őt megfelelő módon táplálhassa, először saját magának kell kellően erősnek és ellenállónak lennie. Márpedig egy újszülött sok erőt kivesz az emberből, az állandó pelenkázás, fürdetés, vigasztalás, éjszakai etetés és a háztartási teendők mellett alig jut ideje a kismamának arra, hogy egészségesen táplálkozzon és a megfelelő szájhigiéniára is odafigyeljen.

 

A Mayo Klinika útmutatása alapján a szoptató anyának 4-500 kalóriatöbbletre van szüksége, miközben a koffeinbevitelét csökkentenie kell, és arra is oda kell figyelnie, hogy elegendő fehérje és folyadék kerüljön a szervezetébe.

 

Az alábbiakban arra olvashatunk ötleteket, miként lehet a kismamáknak segíteni abban, hogy úgy juttassanak extra kalóriát a szervezetükbe, hogy közben a foguk állapota sem romlik, és hízni sem fognak.

  • A táplálkozás terén a legfontosabb, hogy tartózkodjunk az üres kalóriáktól, amilyenek például az üdítőitalok vagy a cukor.
  • Inkább mogyoróvajat vagy gyümölcsöt együnk extra kalóriaként, de megfelelő fehérjeforrás lehet a sajt is, ami magas pH értéke miatt a fogaknak is jót tesz.
  • A joghurttal óvatosabban kell bánni, mert nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmazhat, mindig ellenőrizzük a címkét, mielőtt a kosárba tesszük.
  • Amit még bátran ehetünk, az a főtt tojás, ami egyszerűen elkészíthető és könnyen fogyasztható.

 

A várandós nők figyelmét nagyon fontos felhívni arra, hogy még a szülés előtt látogassanak el fogorvosukhoz, mert utána már sokkal nehezebben fogják tudni beiktatni ezt a programot a teendőik közé.

Forrás: Medipress