További lelki eredetű fogbetegségek és okaik

2022. május 5.

Bár nagyon elterjedt álláspont, hogy a fogszuvasodást csakis a helytelen fogápolás okozhatja, mégis ennél jóval árnyaltabb a kép.

 

Fogszuvasodás – nem csak a helytelen fogápolástól lehet

 

A helytelen táplálkozás legalább akkora gondot tud okozni, de a genetika is. Emellett persze a stressz is egy komoly tényező, amit szintén érdemes számításba venni. Ez a fogprobléma ugyanis szoros összefüggésben van a száj HP értékével. A PH érték változását közvetlenül is okozhatja a stressz, de a gyakoribb, hogy a gyomoreredetű problémák fő kiváltója, ami szintén befolyással van a száj PH értékére.

 

Az állandó stressz gyomorsav túltengést, sőt refluxot okozhat, ami a gyomorsav szintjének megemelkedésével, rosszabb esetben öklendezéssel, és hányással jár, ez pedig a száj PH értékének megváltozásához vezet. A gyomorsav felmarja a zománcot, ami így könnyebben elkopik, és nem csak fogfájás, de fogszuvasodás is kialakulhat.

 

Az afta egy aránylag gyakori megbetegedés, amely a szájüreg nyálkahártyáját érinti. Elsősorban sárgás, szürkésfehér színű fekély,…

 

Fogcsikorgatás leggyakoribb oka a stressz

 

A fogcsikorgás ugyan nem hangzik olyan vészes problémának, pedig igen komoly fogbetegségről van szó. Alvászavarokkal, fogérzékenységgel, fej –és fülfájással járhat, amit vagy a fogak rendellenes helyzete vagy a stressz vált ki.

 

A fogcsikorgás főként alvás közben jelentkezik, a beteg annyira összeszorítja a fogát, hogy a nagy erőbehatásnak köszönhetően a zománc is sérülhet, főleg, ha hosszan tartó állapotról van szó. Ha ezzel a problémával találkozunk, akkor első körben a fogainkat kell rendbe hozatni.

 

Ezért is javasolják a rendszeres fogászati szűrést, mert mi magunk nem biztos, hogy észlelni fogjuk a tüneteket, viszont a fogorvos észre fogja venni időben a bajt, és segíthet.

 

Első körben a fogakat szokták rendbe tenni, tömések, illetve hidak cseréjével, esetleges foghúzással, vagy fogszabályzóval, de akár fogcsikorgatás elleni sínnel.

 

Fogkő és a stressz kapcsolata

 

A stressz hatására fogkő is kialakulhat. Ez a tünet belső agressziót jelezhet, amit nem tudunk huzamosabb ideig elnyomni, és újra meg újra visszatér.

 

Ha valami dühít minket, és visszafogjuk magunkat, összeszorítjuk az állkapcsunkat, ami hasonlóan a fogcsikorgatáshoz megterheli a fogakat, a foggyökeret, és a fogínyt is. Ha a fogíny terhelésnek van kitéve, érzékennyé, vérzékennyé válhat, amit a fogkő tovább ronthat. A belső lázadás, az elfojtott érzelmek stresszhez vezethetnek.

 

Fogínygyulladás lelki okai

 

A fogíny gyulladását azonban nem csak az elfojtott indulatokkal magyarázzák. A lelki eredetű panaszok hatással vannak az immunrendszerünkre, és ha a szervezetünk védekezőképessége csökken, akkor a gyulladásokra is fogékonyabban leszünk.

 

Ha pedig már eleve probléma van az ínyünkkel, akkor egy stresszes vagy egy depressziós állapot tovább ronthatja a tüneteinket, és fogínygyulladást okozhat.

 

Milyen megoldások léteznek ezekre a lelki fogbetegségekre?

 

Hogy elkerüljük a szájüregi megbetegedéseket, fontos a rendszeres fogászati vizsgálat.

 

Elsősorban mindenképp a tünetet fogja tudni kezelni, a fogszuvasodást töméssel, az ínybetegséget a fogak megfelelő védelmével vagy eltávolításával, a fogcsikorgást pedig sínnel.

 

Ha komoly lelki gonddal küzdünk, a fogainkon látszani fog, és bár a fogorvos csak a szájüregi problémákat fogja tudni orvosolni, segítséget nyújthat a valódi probléma feltárásban, és a megfelelő szakemberhez irányíthat minket.

 

A stressz leküzdéséhez nem feltétlen lesz szükségünk külső segítségre.

 

Segíthet egy kiadós beszélgetés a barátokkal, vagy az életmódunkon történő változtatás, de a jóga vagy pár relaxációs gyakorlat is.

 

Persze előfordulhat, hogy szakember bevonása a legjobb döntés. Nagyon fontos, hogy ne csak a tüneteket, a szájüregi betegségeket kezeljük, hanem a kiváltó okot is.

 

Bízza magát a GB Dental szakértő csapatára!

 

Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályzó készülékekkel nemcsak gyorsan, hanem kíméletesen zajlik a fogszabályzó kezelés, melynek minden részét az Ön személyes igényeihez igazodva tervezzük meg! Bizonyosodjon meg róla saját maga és kérjen időpontot konzultációra még ma!

 

Fontos számunkra a visszajelzés, ezért is szeretnénk ha kitöltené kérdőívünket.