Veszedelmes karácsonyi ételek

2018. december 12.

Az Ünnepek körül mi más is lehetne aktuális témánk, mint a Karácsony fogas kérdései-válaszai? Senki se szeretné a Karácsony estét a fogorvosnál tölteni, és ezt mélységesen megértem. A fogorvosok se szeretnek ilyenkor dolgozni.

 

– Tényleg Karácsony este van a legtöbb fogfájás?

 

Gyakran hivatkozunk erre, amikor az éves kontrollvizsgálaton felfedezünk valami apróságot. Ne várjuk meg vele a Karácsonyt, inkább oldjuk meg mihamarabb! Murphy törvénye szerint ugyanis a fogak szeretik megvárni a legalkalmatlanabb pillanatot a fájdalommal. Nem rendelkezem átfogó statisztikával a témában, de tény és való, hogy az Ünnepekkel járó stressz is hozzá tud tenni a panaszokhoz. Ráadásul az emberi emlékezet már csak ilyen: a karácsonyi ügyelet-látogatást nehéz elfelejteni. Nem kell félni a Karácsonytól, de ha van olyan fogad, ami rendetlenkedik, sose várd meg vele az Ünnepeket!

 

– A bejgli árt a fogaknak?

 

A karácsonyi menü a legtöbb családban kiemelt helyet foglal el az évben. Ilyenkor még az is nekiáll a konyhában szorgoskodni, aki a cukrászdánál messzebb ritkán jut el süti-ügyben. Minden finomságra igaz, ami kicsi, kemény darabkákat tartalmaz, hogy fokozott óvatossággal javasolt fogyasztani! Lehet az diós bejgli, meggyes pite, vagy bármi más. Sőt, még a jobb fajta bolti bejgliben is akadhat dióhéj, ha az valódi dióbélből készült. Az ünnepi asztalnál családi-baráti körben társalogva, iszogatva kerülnek tányérodra ezek a “veszedelmes” finomságok, és ha a nagy beszélgetésben nem figyelsz oda, mit eszel, akár letört fog lehet a vége a lakomának. A kőkeményre szikkadt, de udvariasságból mindenképpen megkóstolandó mézeskalácsról már ne is beszéljünk.

 

– Veszedelmes karácsonyi ételek?

 

Minden családban más a szokás, nincs általános karácsonyi menü. A teljesség igénye nélkül megemlíteném a halászlét és sült halat, amik a szálkák miatt okozhatnak bajt. A fogak közé ékelődött szálka ilyenkor még a szerencsésebb “forgatókönyv”! Az ártalmatlannak tűnő sajttal töltött pulykamell több tiszteletet érdemel, mert a forró, olvadt sajt fájdalmas sebeket okozhat. (Ugyanerre a pizza is képes, de sejtésem szerint inkább a szilveszteri bulin fogsz találkozni vele).

 

– Karácsonyra fogkefét?

 

Egy jó elektromos fogkefe hasznos ajándék lehet! Létezik mindenféle árban, minőségben, így biztosan ki tudod választani célnak a megfelelőt. Karácsony előtt a gyártók extra csomagolást, esetleg kiegészítőkkel felturbózott ajándékcsomagokat is szoktak kínálni. Két dologra azért figyelj oda! Nem mindenki örül az efféle “célozgatásnak”, csak úgy ajándékozz fogkefét, ha nem lesz sértődés belőle. A másik fontos szempont, ha netán saját magadat szeretnéd meglepni: sok karácsonyi szezonális termékhez hasonlóan a díszcsomagolású fogkefék is olcsóbbak lesznek az Ünnepek után…

 

– Mire figyeljek még Karácsonykor?

 

A “veszedelmes” ételekről már volt szó. A savas italok – kóla, vörösbor stb. szintén ártanak a fogaknak, de ettől még nem kell csapvízre szorítkoznod az Ünnepi asztalnál.

Sok helyen szokás, hogy akár a tágabb család ünnepel együtt, és a nagy vendégjárásban elfelejtesz fogkefét vinni magaddal. Nem rossz ötlet bekészíteni az úti csomagba egy kis “szájhigiénés felszerelést”, akkor is, ha csak egy estét leszel távol otthonról! A fogselyem és szájvíz akkor is hasznosnak bizonyul majd, ha a párod szülei előtt szeretnél jó benyomást tenni

 

– A legkisebbek várják legjobban a Karácsonyt…

 

Bizony, ne feledkezz meg a gyerekekről! Ilyenkor még a szigorú szülők is megenyhülnek egy kicsit, és az apróságok örömmel rongálhatják a fogaikat válogatott édességekkel. A napi két fogmosásból azonban ne engedj! Akár a Nagyinál vagytok vendégségben, akár síelni mentek az Ünnepekre, akár otthon legelik a kicsik a fáról a szaloncukrot, a fogmosás az Karácsony este is legyen része a programnak!

 

– Hova fordulhatok, ha mégis baj van?

 

Könnyen lehet, hogy kedvenc fogorvosod nem rendel Karácsonykor. Vannak azonban olyan ügyeletek, ahol ilyenkor is tudnak fogadni, ha nagy a baj. Ne hagyd, hogy egy fogfájás tönkretegye az ünnepet, inkább keresd fel a legközelebbi éjjel-nappali fogászatot! Ahogy már többször szó volt róla: nem a foghúzás az egyetlen megoldás ilyenkor! Nem kell attól tartanod, hogy a különben menthető fogad odavész! Elég ilyenkor, ha a fájdalmaidat enyhíteni tudják. A panaszok múltával a kezelést már a megszokott rendelőben,  tervezett időpontban is lehet folytatni.

 

Forrás: fogasvalasz.hu