A világok közti híd

2019. február 2.

A hiányzó fogak pótlásának vágya egyidős az emberiséggel.

 

(Megelőzve a fehér fogak utáni vágyat, a kellemes lehelet utáni vágyat, és a fogszabályozást is!) Ma már több lehetőség közül választhatunk, de sokáig a híd jelentette az egyetlen “igazi” megoldást foghiány ellen.

 

A fogászati híd talán a legközismertebb fogpótlás, de sokan keverik a hidat a koronával. Gyorstalpaló: a híd több fog méretű, ÉS hiányzó fogat is pótol. (Ha a pótlás csak egy fognyi, akkor a neve korona; ha több fognyi, de nincs hiányzó fog alatta, akkor sín). A hidat általában fix pótlásnak készítjük, de léteznek kivehető hidak is (ezek ritkák, mint a fehér holló). A fogászati híd nagyon hasonlít a közúti hidakhoz: neki is van pillére (a fog, ami tartja) és hídteste (az üres rész). Az építkezést itt is mindig gondos tervezés előzi meg, mert meglehetősen bonyolult tud lenni! És igen, a fogászati híd is drága…

 

Le kell csiszolni az ép fogaimat? Azt nem hagyom!

 

Valóban, a híd legnagyobb hibája,  hogy a készítéséhez általában le kell csiszolni a szomszédos fogakat. De azért ez nincs mindig így! A legszerencsésebb, ha a hidat eleve implantátumokra készítjük. Ezzel a szomszédos fogak épsége teljesen megkímélhető! Létezik olyan híd, amit (általában az egyik végén) inlay-ben rögzítünk. Nagyon szeretem az inlayt – egyenesen a kedvencem – de ezt a fajta hidat nem szoktam ajánlani, mert a nagyobb terhelés miatt a fog eltörhet, és tisztítani is igen nehéz. Létezik aztán olyan híd, amit a fog oldalához ragasztunk, mint egy fogszabályozó készüléket. Ezzel nem károsítjuk (nagyon) a fogakat, de a híd nem lesz túl tartós. Ideiglenes megoldásnak tekinthető inkább.

 

Miért készülnek még hidak, ha lehet implantátumot is használni?

 

Implantátumokra is gyakran készül híd, tehát nem “ellenségei” egymásnak. De hogy a kérdésre válaszoljak: előfordul, hogy a szomszédos fogakat amúgy is szeretnénk koronázni. Például azért, mert nagy tömés van bennük, gyökérkezelve voltak, vagy simán csak csúnyák. Ilyenkor jó választás a híd. Ráadásul a híd (többnyire) olcsóbb, mint ugyanaz a pótlás implantátumokkal. Előfordulhat, hogy valakinek nem javasolt az implantátum, de ez a téma messzire vezet: az implantátumokról külön posztban lesz szó.

 

Ha már lecsiszoltatom miatta a fogaimat, meddig lesz jó a hidam?

 

Ahogy egy régi mesterem mondta: csak jó fogra lehet jó hidat készíteni. Minél jobbak az alapok, annál tartósabb lesz az eredmény! Nem ritkák a 20-30 éves hidak, tehát megéri vállalni érte az áldozatot. Ugyanez az oka, hogy ha mód van rá, igyekszünk a nagyobb hidakat több darabból készíteni – én eleve így szoktam tervezni. Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme, és minden híd annyit bír, mint a legrosszabb fog alatta! Elég, ha a fültől-fülig érő körhíd alatt egy foggal komoly baj van: lehet, hogy az egész híd kárba vész miatta.

 

Fémallergiám van. Készülhet nekem híd?

 

Szerencsére igen! Régebben ilyen esetekre tartogattuk az aranyból készült hidakat, de ma már tiszta porcelánból – cirkónium oxid kerámiából – is lehet hidat készíteni. Sőt, fémallergia esetén jó eséllyel választható az implantátum is.

 

Nem szeretném, hogy műfognak nézzen ki! Van erre is megoldás?

 

Az imént említett tiszta porcelán hidak nem csak tartósak, de rendkívül élethűek is. Habár a hagyományos – fémre égetett porcelánból készült – hidak is lehetnek szépek, még jobb eredményt lehet elérni, ha fém helyett kerámia vázra építkezünk. Ezt a technológiát nevezzük az egyszerűség kedvéért cirkon hídnak.

 

Leesett a hidam. Nagy a baj?

 

Ezt látatlanban nem lehet megmondani. Ha egy híd meglazul, leesik, az sosem jó jel. Előfordulhat, hogy csak a ragasztó engedett el: ez könnyen orvosolható. Gyakoribb azonban, hogy rémségek “várnak ránk” a híd alatt. Ha az a gyanúd, hogy a hidad mozog, lötyög, mindenképpen keresd fel a fogorvosod, már csak azért is, nehogy lenyeld véletlenül egy óvatlan pillanatban!

 

A híd alatt is elromolhat a fogam?

 

Ami elromolhat, az el is romlik (Murpy). Ez a lecsiszolt fogakra fokozottan igaz. A híd (pontosabban a korona) védi az alatta lévő fogakat, de azok sérülékenyebbek az ép fogaknál. Szerencsére gondos szájhigiénével ezek a problémák jórészt megelőzhetők! A lecsiszolt fogak általában olyan tartósnak bizonyulnak, hogy akár új híd is készülhet majd rájuk, ha a mostanit cserélni kell.

 

Már csak attól félek, hogy megyek emberek közé, amíg készül az új hidam!

 

Szerencsére ettől nem kell tartanod! Csiszoláskor egyből lehet készíteni ideiglenes pótlást. Ezek persze kevésbé terhelhetőek, és könnyebben levehetőek a véglegesnél, ezért túl bátran nem szabad őket használni. Én csak mosolyfognak szoktam hívni az ideiglenest, mert beszélni, mosolyogni bátran tudsz majd vele! Csak arra kell figyelni, nehogy túl szép legyen, mert akkor nem örülsz majd az új hídnak, amikor elkészül.

Forrás: fogasvalasz.hu

 

Fontos számunkra a véleménye.

Kérjük töltse ki rövid kérdőívünket.

https://gbdental.hu/visszajelzes