Kivehető fogszabályozás

Kivehető fogszabályozás

A fogszabályozás a fogak, a fogazat és az állcsontok helyzeti eltéréseinek kezelésével foglalkozik. Kialakulásuknak számos oka van. Ilyen például az örökletesség, a tejfogak rendellenes cserélődése és a rossz szokások is (ujjszopás, nyelvlökéses nyelés)

A szabálytalan fogsor nem csupán esztétikai problémát és az önbizalom megingását eredményezi, hanem számos problémát is magában hordozhat. A fogak szabálytalan elhelyezkedésének következtében a lepedék is nehezebben távolítható el, így az fogszuvasodáshoz vagy nagyobb mennyiségű fogkő képződéséhez vezethet.

A fogközöket is nehezebb tisztán tartani, amelyből egy állandósult fogínygyulladás is kialakulhat. Harapási nehézségek is előfordulhatnak, amelyek fájdalmat válthatnak ki, ráadásul az állkapocsízületet is jelentősen megterhelik. Látható tehát, hogy a fogak szabályozása elengedhetetlen feladat, legyen szó akár kisgyermekről, akár felnőtt betegről.
 

Kérdés esetén kérjen konzultációs időpontot szakorvosunkhoz!

 

Kisebb rendelleneség esetén alkalmazható gyerekkorban, illetve rögzített fogszabályozás után retenciós készülékkel az esetleges visszarendeződés elkerülésére.

 

Előnyei:

  • a külön a felső, vagy alsó fogsorra elkészített készülékekkel tágíthatjuk a fogíveket, megszüntethetünk bizonyos harapási eltéréseket (pl. keresztharapás), zárhatunk réseket, és helyet teremthetünk egyes fogaknak.

 

  • a mindkét fogívre kiterjedő készülékkel állcsont-növekedést lehet generálni és így harapás beállítást lehet végezni.

 

Hátránya:

A kivehető készülékek hátránya, hogy csak bizonyos fogmozgatásokat lehet velük elvégezni így messze nem tudnak olyan hatékonyan működni, mint a rögzített fogszabályozó készülékek. Ezért a kivehető készülékes kezelés után sokszor szükség van rögzített készülékes kezelésre is a tökéletes eredmény elérése érdekében, és ilyenkor a kivehető készülékes kezelést előkezelésnek tekinthetjük.

Gyakran ismételt kérdések