Barázdazárás és kiterjesztett barázdazárás

Barázdazárás és kiterjesztett barázdazárás

A gyermekfogászat jelentősége sokkal nagyobb, mint azt szülőként gondolnánk, hiszen gyermekeink fogainak egészsége egész életükre hatást gyakorol majd. Az egészséges fogak elősegítik gyermekeink problémamentes fejlődését. Ezért van kiemelt jelentősége annak, hogy gyermekeink még egészen kis korban megismerkedjenek a gyermekfogászati vizsgálatokkal és ne féljenek a fogorvostól.

A tejfogak szuvasodása a leggyakoribb probléma, amivel a gyermekfogászat területén találkozunk. Ennek megelőzése érdekében a gyermekfogászat alapját képezi a gyermekek szájápolási nevelése, a helyes fogmosás megtanítása és a korai rendszeres ellenőrzés és a kezelések, amennyiben ez szükséges.

A gyermekfogászat elsősorban a megelőzésen alapul. Érdemes megfontolnia tehát, hogy a gyermekét akkor is elvigye évente legalább két alkalommal gyermekfogászati ellenőrzésre, ha semmilyen látható probléma nincs a fogazattal. Nem elegendő akkor elkezdeni a gyermekfogászati kezeléseket, amikor már a maradó fogak áttörtek, hiszen a tejfogakat is kezelni kell, ha azokkal probléma merül fel.

 

A fogak rágófelszínén található gödrök, és barázdák remek helyet kínálnak a fogszuvasodás kialakulásához, mivel a szuvasodás előidézői (ételmaradékok, baktériumok stb.) megbújhatnak bennük.

 

Kiváló megoldás ennek megelőzésére, ha speciális védőréteggel lezárjuk a barázdákat, gödröket. Gyermekkorban a rágófogakon alkalmazható megelőzési eljárás. Valamennyi maradó rágófogat indokolt ily módon megvédeni azoknál a gyermekeknél, akik fogszuvasodásra hajlamosak.

 

A kezelés teljesen fájdalommentes alapkezelésnek számít és sokkal egyszerűbb, mint a tömés, a fogfúrásra nincsen szükség.

 

Kiterjesztett barázdazárás esetén (ha a maradó fog több mint 6 hónapja tört elő), minimális fúrással végezhető el a barázdazárás.

Gyakran ismételt kérdések