Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

A konzerváló fogászat az egyik legfontosabb terület, ugyanis ide tartozik minden olyan kezelés, amely a fogak egészségének megőrzésére és fenntartására irányul. A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb fogászati probléma, ami manapság szintén népbetegség, és ami rendszeres otthoni és rendelői szájhigiéniai ápolással megelőzhető lenne.

 

Konzerváló fogászati kezelések közé tartoznak:
  1. Esztétikus tömések
  2. Betétek
  3. Gyökérkezelés

 

A gyökérkezelés is a fogmegtartó kezelésekhez tartozik, éppen olyan fontos, mint a tömés. A kezelés célja, hogy segítségével meghosszabbítható legyen a fogak szájban maradása, vagyis, hogy minél tovább használhassuk őket. Szükségessé válhat, ha nagyon mély a szuvasodás; ha a fogat nagy trauma (pl erős ütés éri); ha a fogból nagyobb darab törik le; vagy ha a korona előkészítése során megnyílik a gyökércsatorna.

 

Elsőnek röntgenfelvételt készítünk a kiindulási állapotról. Így információkhoz jutunk a fog anatómiai adottságairól, a várható gyökércsatornák számáról és az esetleges gyulladás jelenlétéről, illetve mértékéről. A kezelés során alapos és fájdalommentes helyi érzéstelenítést alkalmazunk.

A szuvasságot a fog koronai részéből eltávolítjuk, kinyitjuk a fog „belső részét” és ezt hívjuk szakmai nyelven trepanálásnak.

 

A csatornák felkeresése után azokat kézi és gépi gyökércsatorna-megmunkáló modern eszközökkel kitisztítjuk, megfelelő formájúra alakítjuk. Tisztítás (átöblítő folyadékokkal) és szárítás következik.

 

Mivel fontos, hogy ismerjük, és végig pontosan betartsuk a korrekt gyökércsatorna hosszat, így menet közben többszöri röntgenfelvétel készítése lehetne indokolt. Ezt modern, kellemetlenséget nem okozó elektromos csatornahossz-meghatározó eszközzel  tudjuk helyettesíteni, így pl a terhes kismamák gyökérkezelése is biztonságosan elvégezhető, röntgenbesugárzás veszélye nélkül!

 

Fontos megjegyezni. hogy az általunk használt digitális röntgenberendezés által kibocsátott sugárzás mennyisége olyannyira nagyon alacsony, hogy ezért a gyökérkezelés során készített röntgenfelvételek nincsenek káros hatással az egészségre. Annak érdekében, hogy még ezt a minimális sugárterhelést is lecsökkentsük, ólomköténnyel védjük kedves pácienseinket.

Gyakran ismételt kérdések